Firuta Flutur
2525 vizualizări 9 nov 2018

"Ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spaţiul public, în temeiul competenţelor legale de monitorizare şi control ale Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, au fost solicitate informaţii referitoare la situaţia semnalată (...) Autoritatea de Supraveghere precizează în mod ferm că demersurile sale se înscriu exclusiv în sfera atribuţiilor legale, fără a aduce atingere libertăţii presei şi fără a interfera în vreun fel cu exercitarea competenţelor şi atribuţiilor legale ale altor instituţii ale statului", precizează Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Joi, Rise Project a anunţat pe Facebook că ANSPDCP a solicitat jurnaliştilor să divulge sursele în cazul valizei găsite în Teleorman, acuzându-l pe Liviu Dragnea că este în spatele acestor presiuni.

”Gruparea -Dragnea încearcă să intimideze Rise Project invocând legislaţia europeană, după ce ei înşişi au fost acuzaţi că ar fi furat bani europeni. Astăzi (joi - n.r), prin această notificare, ANSPDCP ne solcită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks şi informaţii despre toate datele pe care le deţinem. ANSPDCP mai ameninţă cu penalităţi de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice,” au scris jurnaliştii de la Rise Project, pe Facebook.

Jurnaliştii au transmis că instituţia este condusă de Ancuţa Opre, numită de Senat şi urmărită penal la DNA pentru abuz în servicu comis într-o funcţie anterioară. "Mai precis, Opre este acuzată că ar fi supraevaluat proprietăţi când era şefa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), într-un dosar celebru. Ancuţa Opre, om cu vechime în PSD, a fost colegă la ANRP cu George Bălăiţi, cel care semnează solicitarea către Rise. Bălăiţi a lucrat înainte la serviciul de comunicare al PSD şi e acum şef serviciu control operatori în cadrul ANSPDCP," potrivit sursei citate.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a negat joi că ar avea habar despre demersul iniţiat de ANSPCP sau că s-ar afla în spatele presiunilor făcute de instituţie asupra jurnaliştilor de la Rise Project: ”Eu le-am spus celor de la Rise Project - când m-au întrebat - că îmi place de ei chiar şi atunci când sunt penibili. Nu lucrez la Autoritatea de Protecţie a Datelor Personale. Habar nu am de demersul făcut de această instituţie. În aceste condiţii nu am ce să comentez.” 

O valiză cu informaţii esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-ar fi avut acces anul trecut, când au percheziţionat fizic şi informatic sediul firmei, a fost găsită de un localnic din zona rurală din Teleorman, chiar pe proprietatea lui, scrie site-ul de investigaţii RISE Project, cu precizarea că săteanul în cauză a luat legătura imediat cu un reprezentant al portalului de anchete jurnalistice din judeţ.

Valiza conţine un hard negru cu 63 GB de informaţii din computerul unei persoane importante de la Tel Drum, mii de facturi, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont sau documente ale unor interpuşi. Totodată, sunt salvate 54.710 mailuri + ataşamentele de pe adresa de serviciu.

În valiză mai există o tabletă din 2010 care a aparţinut directorului general Tel Drum, Petre Pitiş şi peste 1.000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă şi momente de familie, scrie RISE Project.

 

Citește și: