Carmen Dumitrescu
5524 vizualizări 8 nov 2018

Situaţia care s-a petrecut în timpul nopţii de marţi spre miercuri, când actorului Florin Busuioc i s-a făcut rău după ce a coborât de pe scenă şi a avut nevoie de o intervenţie cardiologică de urgenţă, nu este singulară la Craiova.

A murit pentru că nu a avut cine să-l opereze

În primăvara acestui an, lui Mircea Tudora, un tenor al Filarmonicii din Craiova, în vârstă de 40 de ani, i s-a făcut rău în timpul repetiţiilor. În cazul său nu s-a putut interveni local, deoarece singurul medic specialist care ar fi putut opera, dr. Paul Traşcă, era plecat în străinătate. În încercarea de a-l transporta pe tenor la Bucureşti, s-a pierdut mult timp preţios.

Directorul Filarmonicii Craiova, Gabriel Zamfir îşi aminteşte cum lui Tudora i s-a făcut rău în timpul unei pauze de la repetiţii.

”Era o pauză la cor şi a urcat spre sală să înceapă repetiţiile,” povesteşte Zamfir. ”I s-a făcut rău, a căzut şi a făcut infarct. A fost resuscitat timp de 40 de minute, şi-a revenit, a fost dus la spital. Acolo s-a încercat transportarea lui cu elicopterul la Bucureşti. Însă, din cauza presiunii atmosferice, când urcau, iar nu mai avea puls. Au coborât. După trei încercări, au decis să-l ducă cu ambulanţa şi la kilometrul 40, pe autostradă, l-au declarat decedat."

Medicul Paul Traşcă, cel care a fost chemat de acasă pentru a-l opera pe actorul Florin Busuioc, îşi aminteşte şi el despre caz.

”Din păcate au murit foarte mulţi oameni în acelaşi mod (din infarct - n.r.). Acum câteva luni de zile, un domn care lucra la Filarmonică a făcut un infarct. Eu nu eram aici, eram plecat din ţară şi a murit. Exact la fel s-a întâmplat (ca şi în cazul lui Florin Busuioc - n.r.) şi a murit la 40 de ani. A murit în urgenţă. Nu avea cine să facă (operaţie de montare a unui stent - n.r.)", a explicat Traşcă pentru Mediafax.

”Sunt cei care fac cardiologie intervenţională, adică montează stent-uri şi cei care fac cardiologie vasculară. Dr. Paul Traşcă face cardiologie intervenţională. Mai este dr.Livia Goanţă, care e competentă pe montarea stimulatoarelor cardiace, pe cardiologie vasculară. Sunt doar doi, mari şi tari. Pentru liniile de gardă ar trebui să fie 4 sau 5. Se vor suplimenta în cel mai scurt timp locurile. Oameni care să vină avem şi printre priorităţile mele este aceea de a putea să facem linie de gardă la Cardiologie intervenţională. Despre cazul tenorului nu ştiu, pentru că sunt doar de trei săptămâni în această postură,” a declarat pentru Mediafax, directorul Spitalului de Urgenţă Craiova, Eugen Georgescu.

 

Oamenii din sistem spun însă că, deşi sunt scoase posturi la concurs, medicii specialişti nu se înghesuie să le preia.

Un tenor din Craiova a murit după un infarct similar cu cel suferit de Busu

Actorul Florin Busuioc a făcut infarct imediat după spectacolul pe care-l avea la Craiova, la faţa locului fiind chemat un echipaj SMURD care l-a resuscitat minute bune, după care l-a transportat la spitalul din oraş.

Aici, au fost chemaţi de acasă doi medici tineri, singurul medic specialist pe cardiologie intervenţională de la Craiova, Paul Traşcă şi doctorul rezident Eugen Ţieranu. Cei doi au reuşit să-l salveze după ce i-au instalat un stent.

Foto: Filarmonica Oltenia Craiova/ Facebook

Citește și: