Gilda Popa
671 vizualizări 28 aug 2018

Un grup de câteva zeci de cetăţeni români participanţi la Marşul Unirii a fost blocat, începând de luni, la graniţa cu Republica Moldova – iniţial din cauza unei defecţiuni a sistemului informatic, pentru ca ulterior grănicerii moldoveni să invoce perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere. Oamenii şi-au petrecut noaptea în corturi, iar autorităţile nu le-au oferit prea multe explicaţii în ce priveşte motivele pentru care nu li se permite să treacă graniţa.

”Am dormit noaptea trecută în corturi şi am dormit în autocare. Ne pregătim pentru o nouă zi de Marş al Centenarului, deşi accesul nu ne este permis. Am vorbit cu Poliţia de Frontieră, nu ne dau niciun semn, deşi ne-au zis că după ora 8 dimineaţa se va rezolva”, spune George Simion, liderul grupului, într-o înregistrare postată pe youtoube.

Ministerul Afacerilor Externe a arătat, într-un comunicat, că urmăreşte cu atenţie şi preocupare situaţia creată la graniţa României cu Republica Moldova şi a solicitat explicaţii cu privire la motivele pentru care cetăţenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei. ”În acest sens, Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare. De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chişinău s-au făcut demersuri pentru a ne asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile, aşa cum este normal într-un stat aflat într-o relaţie de asociere cu UE şi de parteneriat strategic cu România”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Anterior, tot în cursul zilei de marţi, MAE a contrazis autorităţile din Republica Moldova, susţinând că grupul de români care a fost blocat în PTF Albiţa, nu a perturbat în niciun fel ordinea şi liniştea publică în partea românească a punctului de frontieră şi nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.

”Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat cu privire la existenţa unui grup de cetăţeni români care, la data de 27 august 2018, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi cu privire la comunicatul de presă transmis de Poliţa de Frontieră a Republicii Moldova. Conform precizărilor instituţiei menţionate, <cetăţenilor români, care fac parte din Marşul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorşi la intrarea în Republica Moldova. Motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere>”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

”Din punctul de vedere al autorităţilor de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineţii de 27 august a.c. în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa nu a perturbat în niciun fel ordinea şi liniştea publică în partea românească punctului de frontieră şi nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat”, apreciază MAE.

 

Citește și: