Laura Albu
62 vizualizări vineri, 20:10

„Sper că noua echipă a Comisiei Europene va avea cu adevărat o abordare în spiritul coeziunii. Este absolut necesar ca orice iniţiativã majoră a noii Comisii să ia în considerare interesele tuturor statelor membre, şi nu doar a unora considerate mai puternice şi mai influente”, a declarat Eugen Teodorovici la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare care a avut loc, vineri, la Helsinki.

Discuţiile în cadrul reuniunii Eurogrup în format extins au vizat instrumentul bugetar pentru convergenţă şi competitivitate (BICC), respectiv guvernanţa, modularea, finanţarea, metodologia de alocare, precum şi aranjamentele pentru statele neparticipante.

Teodorovici a mai subliniat că în timp ce ţara noastră susţine aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, este important ca Programul de Sprijin pentru Reforme, în care BICC ar figura doar ca o componentă, să se dezvolte echilibrat şi să fie echitabil atât pentru statele din zona euro, cât şi pentru cele non-euro.

În contextul schimbărilor climatice, Teodorovici a atras atenţia că punctul de plecare al acestei discuţii ar trebui să fie recunoaşterea faptului că ecologizarea implică anumite costuri, iar capacitatea economiilor de a suporta aceste costuri este diferită, potrivit comunicatului remis de Ministerul de Finanţe.

Eugen Teodorovici a mai avut vineri, o întrevedere cu Pierre Heilbronn, vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Discuţiile au vizat proiectele Băncii în ţara noastră şi viitoarea strategie a BERD pentru perioada următoare, precum şi strategia naţională de dezvoltare a pieţei de capital în România.

 

 

Citește și: