Dan Straut
Mediafax
2719 vizualizări 22 ian 2018

„Am avut o întâlnire, doamna prim-ministru cu mine, colegii de la ALDE, cu ministrul Mişa. Am discutat despre declaraţia 600, am solicitat pe 31 ianuarie, în prima şedinţă de guvern, să adopte ordonanţă pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru a le da posibilitatea ca în perioada următoare să meargă până la eliminarea declaraţiei 600 cu condiţia să gasească soluţia pentru ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuţii să ramână asiguraţi în sistemul de asigurări. Şi să găsească o soluţie civilizată pentru a evita disconfortul celor care au fost sau cei care ar trebui să meargă să depună această declaraţie ", a declarat preşedintele PSD.

Şi şeful Senatului a confirmat că a avut discuţii cu cei de la PSD pe marginea Formularului 600 şi că acesta trebuie modificat substanţial pentru a elimina toată confuzia din jurul lui.

„Am avut o discuţie formală pe marginea Formularului 600 pe care va trebui să-l modificăm substanţial, în aşa fel încât cetăţenii care se confruntă cu dificultăţi în completarea şi depunerea lui să nu fie puşi în această situaţie dificilă. Urmează ca, împreună cu ministrul de Finanţe, în următoarele zile să anunţăm măsurile. Îi înţeleg pe cetăţenii care sunt nemulţumiţi. În cel mult o săptămână vom anunţa care sunt măsurile aferente", a adăugat Tăriceanu, precizând că nu vor exista taxe şi impozite noi. 

Liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au discutat, luni, despre programul de guvernare şi despre Formularul 600, existând posibilitatea ca termenul de depunere a acestuia să fie amânat, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - www.anaf.ro - s-a blocat, luni, în condiţiile în care 210.000 de contribuabili trebuie să descarce şi să completeze, până la 31 ianuarie, Formularul 600 privind veniturile din activităţi independente, pentru determinarea contribuţiilor sociale.

La încercarea de a accesa www.anaf.ro, apare un mesaj în limba engleză din care reiese că serverul a întâmpinat „o eroare internă sau o configurare greşită” şi nu a putut să completeze solicitarea. Reprezentanţii ANAF au explicat, pentru MEDIAFAX, că disfuncţionalitatea a intervenit pe fondul aglomeraţiei create de depunerea Formularului 600 şi că personalul de specialitate lucrează pentru remedierea situaţiei.

Cine trebuie să depună Formularul 600 şi cum se calculează baza de impozitare

Contribuabilii trebuie să-şi calculeze veniturile nete obţinute din activităţi independente în 2017 pentru a determina dacă trebuie sau nu depus Formularul 600, iar baza de impozitare nu poate fi mai mică decât echivalentul a 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei pe an, explică specialiştii fiscali.

 Pentru a lămuri metodologia de calcul şi celelalte aspecte ale completării/depunerii Formularului 600, specialiştii fiscali au transmis următoarele precizări şi recomandări:

** Contribuabilii trebuie mai întâi să-şi calculeze totalul veniturilor obţinute anul trecut din activităţi independente, iar dacă acest total depăşeşte plafonul de 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei în anul 2017, atunci Formularul 600 trebuie depus până la data de 31 ianuarie. Atenţie: este vorba despre veniturile nete obţinute anul trecut.

** Acest calcul este necesar numai pentru a vedea dacă trebuie sau nu depus Formularul 600 şi nu are relevanţă pentru baza de impozitare pe 2018.

** Cea ce va avea relevanţă pentru impozitarea în 2018 este „venitul ales”, adică suma pe care contribuabilul doreşte să o prezinte ca fiind bază de calcul pentru CAS. Această sumă nu poate fi mai mică de 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei anual, însă poate fi mai mare dacă contribuabilul doreşte, spre exemplu, o contribuţie mai mare la pensii şi, deci, o pensie mai mare.

** Formularul 600 poate fi depus şi de cei care nu au realizat venituri peste plafonul 1.900/22.800, dar care doresc să contribuie cu sume suplimentare la CAS. La fel ca şi în cazul celorlalţi contribuabili, baza de calcul va fi „venitul ales”, adică suma pe care o doreşte contribuabilul să o taxeze cu CAS - desigur, aceasta să nu fie mai mică de 1.900 de lei lunar.

** În cazul în care sursa de venit dispare pe parcursul anului (încetează un contract) şi, astfel, venitul coboară sub plafonul de taxare, contribuabilul trebuie să anunţe Fiscul, depunând documente justificative.

** Până la data de 31 ianuarie se face doar declararea (depunerea Formularului 600), după care Fiscul transmite o notificare privind sumele datorate, iar plăţile efective ale CAS şi CASS pe 2018 (perioadele/fracţiunile de timp respective) se vor face trimestrial.

** Principala diferenţă între regimul anterior şi cel actual privind veniturile din activităţi independente constă în faptul că de-acum nu se mai face reţinerea la sursă (unde plătitorul acestor venituri colectase CAS şi CASS şi le plătise Fiscului, în contul beneficiarului), ci beneficiarul care acumulează aceste venituri îşi calculează singur baza de impozitare şi plăteşte el însuşi, la administraţiile financiare, respectivele contribuţii.

** Contribuabilii care au realizat în 2017 venituri suficient de mari pentru a trebui să depună Formularul 600, dar nu vor mai realiza aceste venituri şi în 2018 trebuie să urmărească, pe Declaraţie, capitolele II.4 (pentr CAS) şi III.3 (pentru CASS) privind stoparea realizării acestor venituri, să completeze data de la care intervine stoparea şi să bifeze căsuţele aferente. Într-o astfel de situaţie, se consideră că ai declarat veniturile pe 2017, dar nu vei plăti în 2018 contribuţiile (CAS şi CASS) aferente anului trecut.

Formularul 600 - „Declaraţia privind venitul asupra căruia se datorează contribuţia de asigurări sociale şi cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate” - este prevăzut prin OPANAF (Ordinul Preşedintelui ANAF) nr. 4140/2017 elaborat în baza OUG nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.

De la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice care în anul fiscal precedent au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, CAS şi CASS se datorează astfel:

- CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activităţi independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 de lei);
- CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puţin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară (22.800 de lei, pentru anul fiscal 2018).

Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităţilor desfăşurate şi de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puţin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (1.900 de lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe ţară.

Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puţin egale cu plafoanele minime menţionate. Persoanele fizice care obţin venituri sub plafon nu au obligaţia depunerii declaraţiei, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.

ANAF a anunţat recent că 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligaţia de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, Formularul 600.

Citește și: