1147 vizualizări 6 sep 2017

Conform sursei citate, Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” Curtea de Argeş face parte din ansamblul Mănăstirii Argeşului. Din anul 2005, Biserica este inclusă în Programul Naţional de Restaurare, cu lucrări de înlocuire a învelitorii metalice, de curăţare a zidurilor exterioare şi de refacere a frescei.

„În timpul acestor lucrări de restaurare au fost montate, în interiorul bisericii, la uşa de acces şi la ferestrele din pronaos, protecţii de geam termopan, cu tâmplărie PVC, de culoare neutră (maro), reversibile (fixate cu spumă poliuretanică). Protecţiile dublează geamurile originale şi uşa metalică de acces, împotriva prafului şi intemperiilor. Montarea acestor protecţii s-a făcut fără avizul Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. În urma repetatelor inspecţii la monument, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş a constatat că protecţiile nu afectează aspectul exterior al monumentului, volumetria sau fresca bisericii, iar înlăturarea lor se poate face fără a deteriora monumentul”, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Culturii.

Direcţia judeţeană pentru Cultură Argeş a notificat Episcopia Argeşului şi Muscelului în această privinţă, punându-i-se în vedere ca, la terminarea lucrărilor de restaurare exterioară, protecţiile să fie demontate, arată sursa citată.

Lucrările de restaurare ar trebui să se încheie în această toamnă.

„Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va trimite o echipă pentru a verifica activitatea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş şi pentru a constata dacă, în urma acestui episod, se impun sau nu sancţiuni”, conchide sursa menţionată.

În spaţiul public au apărut, în ultimele zile, informaţii conform cărora Mănăstirea Curtea de Argeş ar fi fost modernizată folosindu-se geamuri de tip PVC, motiv pentru care ar putea fi exclusă de pe lista potenţialelelor obiective UNESCO.

FOTO: www.jurnaluldearges.ro

Citește și: