Andrei Luca POPESCU
2093 vizualizări 19 mai 2016

Procurorii DIICOT au trimis miercuri în judecată dosarul în care Beke Istvan, preşedintele filialei din Târgu Secuiesc a organizaţiei extremiste maghiare „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” - HVIM este acuzat că a confecţionat un dispozitiv exploziv din petarde, pe care intenţiona să îl detoneze în timpul paradei de 1 Decembrie 2015, în Târgu Secuiesc.

În dosar este trimis în judecată şi Szocs Zoltan, preşedintele HVIM Transilvania, care i-ar fi cerut lui Beke să pună la cale explozia.

DIICOT arată că începând cu 2014, în România „a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste (refacerea ”Ungariei Mari”)”.

Astfel, pe 10 octombrie 2015, în timpul unei şedinţe a organizaţiei extremiste din România, Szocs Zoltan i-ar fi cerut lui Beke Istvan să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să îl detoneze public în judeţul Covasna, pe 1 Decembrie 2015, în timpul manifestaţiilor de Ziua Naţională a României.

Szocs i-ar fi cerut lui Beke să îşi asume în faţa şefului ierarhic al organizaţiei HVIM această acţiune. Ulterior, Beke a făcut demersuri de procurare a mijloacelor şi instrumentelor pentru a confecţiona un dispozitiv exploziv.

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Bucureşti.

La percheziţiile care au avut loc pe 30 noiembrie 2015, la un poligon de airsoft, anchetatorii au găsit sute de artificii şi explozibili de putere medie şi mică, dar şi dispozitive de vedere pe timp de noapte şi dispozitive care permiteau acţionarea de la distanţă a artificiilor. Colegii extremistului din HVIM susţin, pe un site în limba maghiară, că la percheziţiile lui Beke au fost ridicate artificiile, dar şi mai multe dispozitive pentru jocul airsoft, printre care şi o grenadă de airsoft, cu bile, pentru că Beke ar fi practicat acest sport.

Anchetatorii au găsit la percheziţii 210 materii explozive de categoriile II şi III, dispozitive electronice de iniţiere, temporizor al impulsurilor electronice, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte folosite de conductorii de blindaje militare, precum şi un amplificator de imagine.

Conform legii de clasificare a materiilor explozive, categoria II de explozivi se referă la cei de putere medie (Trotil, tetril şi ceilalţi explozivi nitroaromatici, precum şi cei pe bază de azotat de amoniu cu mai puţin de 6% nitroglicerină sau nitroglicol, explozivi pe bază de cloraţi şi percloraţi, Geluri explozive, amestecuri explozive simple de tip AMAL, Emulsii explozive), iar categoria III se referă la cei de putere mică (Amestecuri explozive simple de tip nitramon (AM-1) şi nitramonit, Pulberi negre cu fum şi similare, Amestecuri explozive cu peste 30% materii inhibitoare (clorură de sodiu, clorură de amoniu etc.), Explozivi antigrizutoşi, Capse detonante de orice fel, relee întârzietoare şi sisteme de iniţiere neelectrică).

Beke Istvan Attila nu apucase să asambleze materiile explozive şi dispozitivele atunci când au avut loc percheziţiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziţie şi cu acţionare de la distanţă, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Bărbatul amenajase şi un poligon de tragere, însă nu au fost găsite şi arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziţii şi aproximativ 400 de articole pirotehnice.

În timpul întâlnirii s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care "ar face să se aprindă cel puţin trei-patru petarde simultan" şi că mai trebuie "doar o baterie".

Beke Istvan ar fi afirmat la acea întâlnire că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localităţii Târgu Secuiesc şi că va putea urmări marşul de Ziua Naţională a României şi detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanţă, "chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia", au scris procurorii în documentul citat.

Astfel, pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat trebuia să se cumpere "o cartelă nou-nouţă şi un telefon la fel", de la care să se facă apelulul, apoi să fie distruse. "La ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore", ar fi spus Beke Istvan.

Anchetatorii au găsit în locuinţa lui Beke Istvan un dispozitiv electronic de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. De asemenea, procurorii DIICOT au stabilit că, după întâlnirea din 10 octombrie, Beke Istvan Attila a cumpărat un telefon mobil nou de pe site-ul "rezistent telefon.ro".

Persoana care a propus detonarea unui dispozitiv exploziv a indicat ca loc de amplasare perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, respectiv un coş de gunoi din centrul localităţii situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acţiune "o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de terorişti".

"Trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guşti, vezi cum e", au mai redat procurorii din discuţia purtată la întâlnirea din 10 octomhrie, precizând că termenul de "pizza" a fost folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat. Tot atunci, H.I. ar fi afirmat: "Ar merita să facem, măcar să acumulăm experienţă".

Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost făcută în 23 octombrie de către Serviciul Român de Informaţii, care a arătat că membri ai organizaţiei autohtone din judeţul Covasna a grupării naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate", ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formaţiunilor ungare extremiste "Mişcarea pentru o Ungarie mai bună" (JOBBIK), HVIM, respectiv "Oastea Haiducilor" - recunoscută de către Oficiul pentru Protecţia Constituţiei din Ungaria drept structură cu profil terorist - desfăşoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acţiuni împotriva ordinii constituţionale de natură a pune în pericol securitatea naţională.

Citește și: