Sorin Bogdan
Laura Buciu
2675 vizualizări 18 nov 2018

Tabloul "Cap de Arlechin" pictat de Pablo Picasso, pe care o româncă a crezut că l-a găsit într-o pădure din judeţul Tulcea, s-a dovedit a fi o farsă făcută de doi producători de teatru din Belgia, relatează Die Presse şi televiziunea olandeză Nos.

Producătorii au îngropat tabloul la data de 31 octombrie în pădurea din Tulcea, iar în ziua următoare au trimis şase scrisori anonime cu locaţia picturii şi instrucţiuni pentru găsirea acesteia. Scrisorile au fost trimise la trei adrese din România şi trei din Olanda.

Autoarea de origine română, Maria Feticu, a picat în plasa celor doi producători şi a mers la Tulcea, unde a găsit copia tabloului „Cap de Arlechin”, unul dintre tablourile furate în 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Producătorii şi-au anunţat ulterior victimele prin e-mail că mesajul a fost o farsă, inspirată dintr-o piesă de teatru numită „Copia adevărată”, care a avut premiera săptămâna trecută la Anvers.

Scriitoarea stabilită în Olanda a declarat pentru postul olandez de televiziune NOS că „a picat într-o farsă publicitară”, elaborată de producătorii belgieni Yves Degryse şi Bart Baele. Piesa „Copia adevărată” îl are în centrul acţiunii pe falsificatorul de tablouri olandez Geert Jan Jansen.

Cei doi producători au dorit să prezinte prin intermediul piesei „Valoarea adevărului”. Aceştia şi-au cerut ulterior scuze Mirei Feticu, după ce au aflat că aceasta a călătorit din Olanda în România împreună cu un prieten pentru a găsi pictura.

„Din păcate, lucrurile au mers diferit şi ne cerem scuze pentru acest lucru”, au anunţat Degryse şi Baele.

Autenticitatea tabloului găsit la Tulcea a fost pusă la îndoială de expertul în artă Peter van Beveren, care a transmis că există cel puţin 16 diferenţe între tabloul găsit în România şi opera lui Pablo Picasso.

„Liniile, culorile, detaliile... Nu se potrivesc. În baza a ceea ce văd, cred că este un fals”, a declarat acesta după ce a văzut o poză cu tabloul găsit de Mira Feticu.

Iată cum s-a desfăşurat povestea, pusă la cale de cei doi producători de teatru:

Potrivit site-ului olandez nrc.nl scriitoarea de origine română Mira Feticu ar fi primit, în urmă cu zece zile, o scrisoare în limba română în care erau instrucţiuni despre cum ar putea găsi tabloul ”Tete D'Arlequin”, furat în 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam. ”M-am simţit ca un Don Quijote,” povesteşte Mira Feticu. ”Deşi şansa de a găsi tabloul era 1%, m-am hotărât să încerc.” A luat avionul spre România şi primul lucru pe care l-a cumpărat când a ajuns la Tulcea a fost o lopată.

”N-am avut nevoie de ea,” spune scriitoarea. ”Când am ajuns în locaţia descrisă, am început să caut prin tufişuri. N-a durat mult. Când am întors o piatră, am găsit un pachet învelit într-o pungă din plastic. Am urcat în maşină şi l-am desfăcut cu grijă. L-am comparat cu o poză pe care o aveam. Era tabloul. Mi-au dat lacrimile. Imediat, m-am dus la Ambasada Olandei şi l-am predat.”

Sâmbătă seara, două persoane de cetăţenie olandează s-au prezentat la Amabasada Olandei din Bucureşti cu un tablou. Au povestit că au găsit tabloul îngropat în România, în urma unor informaţii cuprinse într-o scrisoare anonimă pe care au primit-o.

”Ataşatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunţat autorităţile române, iar, la acest moment, o echipă formată din procurori DIICOT şi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR efectuează cercetări, pentru lămurirea tuturor aspectelor (audierea persoanelor, cercetarea locului în care au afirmat cele două persoane că au găsit tabloul, expertize criminalistice). De asemenea, menţionăm că tabloul a fost predat autorităţilor române, urmând ca, în cursul zilei de mâine (luni – n.r.), să fie trimis Muzeului de Artă a României, pentru a fi expertizat”, a transmis Poliţia Română.

Locul unde a fost găsit tabloul

Se pare că ar fi vorba de tabloul ”Tete D 'Arlequin“, pictat de Picasso, care a dispărut dintr-un muzeu din Olanda. Pânza valorează aproximativ 800.000 de dolari.

”Tabloul, care face parte dintr-un lot de 7 opere sustrase în anul 2012 dintr-un muzeu olandez, se afla în custodia autorităţilor române şi urmează să fie expertizat,” transmite DIICOT printr-un comunicat de presă.

După ce ataşatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunţat autorităţile române, s-a constituit o echipă din procurori şi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, care audiază persoane şi fac cercetări la locul în care a fost găsit tabloul. De asemenea, au loc mai multe expertize criminalistice în acest caz.

DIICOT precizează că şase români au fost condamnaţi definitiv pentru că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au sustras şapte tablouri semnate, printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

În 2013, autorităţile anunţau că au găsit cenuşa care provine de la cel puţin trei opere de artă în soba unuia dintre suspecţi.

În dosar erau trimişi în judecată Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, Adrian Procop.

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, Pricop şi Dogaru au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

Muzeul a comunicat că au dispărut tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Potrivit anchetatorilor, Alexandru Mihai Bitu este acuzat că i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop să vândă tablourile furate. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, "cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni".

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la Muzeul din Rotterdam.

foto: Mira Feticu/Facebook

Citește și: