Florin Jinga
5202 vizualizări 23 feb 2019

Peste 300 de vile au fost ridicate în localitatea Ţăndărei cu bani proveniţi de la sute de copii trimişi la cerşit sau furat pe străzile din Marea Britanie, fiind vorba despre minori exploataţi de bande de romi, potrivit anchetei The Sun. Jurnaliştii britanici scriu că fiecare copil obţinea astfel 100.000 de lire sterline anual, adică 24 de milioane de lire sterline pentru întreaga reţea.

Ancheta scoate la iveală că actele minorilor exploataţi sunt folosite pentru a obţine beneficii sociale din taxele plătite de contribuabilii britanici.

Coşmarul copiilor exploataţi de gangsteri părea să ia sfârşit în 2010, ca urmare a unei operaţiuni în care au fost implicaţi 300 de poliţişti din Scotland Yard, din România şi Europol, operaţiune care a dus la arestarea a 26 de lideri ai reţelei. Membrii bandei, care aveau porecle cum ar fi ”Milionarul”, ”Aghiotantul”, ”Regele ţiganilor” şi ”Generalul”, au fost reţinuţi şi le-au fost confiscate bunurile, inclusiv şase case şi 13 maşini scumpe şi se părea că activităţile lor urmau să ia sfârşit.


 

Publicaţia relatează că, în pofida dovezilor, săptămâna trecută, procesul împotriva lor a fost clasat, printre şoapte de corupţie şi de intimidare, iar 181 de copii traficaţi sunt în continuare dispăruţi.

Poliţistul englez Bernie Gravett - între timp pensionat - care a condus ancheta din Marea Britanie şi România, a declarat pentru Sun Online că este ”devastat” de această mişcare, spunând că echipa lui obţinuse dovezi solide.

Procesul în care au fost judecate 25 de persoane, majoritatea din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, a fost înmormântat, marţi, de Justiţia din România. Inspecţia Judiciară promite o anchetă la Tribunalul Harghita, unde judecătorii au amânat de 53 de ori judecarea dosarului, astfel încât - după 9 ani de tergiversări - faptele s-au prescris.

Magistraţii au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, în „constituirea unui grup infracţional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal.

Dacă în primul caz fapta se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea pedepsa este cuprinsă între 1 şi 5 ani. Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani şi constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În plus, instanţa a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor. Doar la Tribunalul Harghita, unde a ajuns în februarie 2013, dosarul a avut 53 de termene.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei.

În cadrul Operaţiunii Golf au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. 

Ancheta a stabilit că membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

Racolarea minorilor se realiza din mediul comunităţilor rome sărace, membrii grupării ocupându-se de cazarea şi transportul acestora, procurarea documentelor de călătorie şi a banilor necesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionale din Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatarea victimelor. Au fost identificate, în 2010, peste 168 de victime minore, cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani. 

Procurorii DIICOT au colaborat în această cauză, la acea vreme, cu autorităţile judiciare britanice, fiind organizate mai multe întâlniri de lucru, sub coordonarea Eurojust. În anul 2008, în cadrul Operaţiunii Golf, având în vedere complexitatea cauzei, a fost semnat un acord între autorităţile judiciare române şi cele britanice, pentru constituirea unei echipe comune de investigaţie.

Foto: Mediafax Foto

Citește și: