Gilda Popa
580 vizualizări 28 aug 2018

Declaraţiile ministrului Justiţiei vin pe fondul intenţiei de a clarifica anumite interpretări ale demersurilor sale de a declanşa procedura de evaluare a procurorului general, Augustin Lazăr, care au apărut în ultimele zile în spaţiul public. ”În mod rezonabil, nu se susţine afirmaţia potrivit căreia evaluarea procurorului general poate fi considerată o formă de presiune exercitată în legătură cu soluţionarea unor dosare referitoare la protestul din 10 august 2018, respectiv la dosarul Revoluţei în condiţiile în care acesta din urmă dosar trenează de foarte mult timp. Într-o astfel de logică, o atare evaluare devine imposibil de realizat deoarece în permanenţă se află şi se va afla spre soluţionare cu rezonanţă socială”, a spus Tudorel Toader.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a afirmat că apreciază „că reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept şi a cetăţenilor faptul că în 2018 este desecretizat un protocol din 2009 care fusese abrogat, precum şi faptul de a nu se face nicio referire la existenţa acestui din urmă protocol din 2016”, a declarat Tudorel Toader. În acest context, ministrul a reafirmat că ”într-un stat de drept, protocoalele au caracter nefiresc”.

„Faptul trimiterii respectivului protocol la Minister, respectiv la CSM nu absolvă sub nicio formă pe semnatarii acetuia. Dovadă, sensul pe care l-am dat noi la Ministerul Justiţiei. Faptul că protocolul datat cu doi ani în urmă ni l-a trimis spre informare, ce puteam face cu el?”, se mai întreabă retoric Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că doreşte ca procurorul general Augustin Lazăr să clarifice de ce există două protocoale semnate în aceeaşi zi a anului 2016, însă cu conţinut diferit, mai ales pentru că la Minister nu a ajuns această informaţie prin adresele oficiale.

„Am o nedumerire personală pe care mă voi strădui să o clarific, dacă nu o va clarifica procurorul general în funcţie. A vorbit şi dânsul în conferinţa de presă de ieri, am vorbit şi eu în această documentare, de protocolul din decembrie 2016. Numai că în aceeaşi dată, 8 decembrie 2016, la Ministerul Public, PÎCCJ, apar două protocoale în aceeaşi zi, sub numere diferite, având conţinuturi diferite, având şi număr de articole diferite. În corespondenţa oficială de la parchet, se face referire la protocolul din dată, dar fără menţiunea faptului că sunt două protocoale din aceeaşi dată, cu numere şi conţinuturi diferite. Evident, ne vom clarifica, pentru că niciodată nu clarificăm toate aspectele puse în discuţie. Le vom clarifica”, a mai spus Tudorel Toader.

 

Citește și: