Gandul.info
Departamentul Social - Mediafax
24358 vizualizări 16 nov 2017

"Fiecare dintre noi avem obligaţia să respectăm legea şi fiecare dintre noi avem libertatea să o încălcăm, cu consecinţa răspunderii. Într-un fel sau altul, va exista o răspundere", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Antena 3.

Declaraţia vine după ce, pentru a patra oară, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a refuzat să meargă la audierile din comisia pentru alegerile din 2009, deşi o decizie CCR a statuat obligativitatea oricărei persoane care deţine o funcţie publică de a veni la Parlament în virtutea principiului colaborării loiale şi în virtutea bunei credinţe pentru a lămuri aspecte şi evenimente semnificative din viaţa societăţii.

Mai mult Ministrul Justiţiei a declarat că anul acesta va lua o decizie referitoare la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi că va avea în vedere mai multe considerente, nu doar raportul Inspecţiei Judiciare realizat în urma verificării instituţiei.

„O zi exactă n-aş putea spune, dar în scurt timp, sigur anul acesta. Dacă şi când mă voi decide, vă voi anunţa pe toată mass-media. (...) Nu este un lucru pe care îl avem în calcul, este un lucru la care lucrăm, dacă mă pot exprima aşa. Pentru că este obligaţia mea, eu am cerut Inspecţiei Judicare ca după 10 ani de zile să facă o evaluare de fond managerială la Ministerul Public şi la Direcţia Naţională Anticorupţie”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Antena 3.

Ministrul a mai subliniat că, în urmă cu câteva zile, a primit de la Inspecţia Judiciară raportul realizat în urma verificărilor derulate la Ministerul Public, care va fi dezbătut săptămâna viitoare în Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

„Zilele trecute am primit raportul făcut de Inspecţia Judiciară pentru Ministerul Public şi săptămâna viitoare, marţi, la ora 12:00, în Secţia pentru procurori va fi dezbătut raportul Inspecţiei Judiciare privind evaluarea de fond după acei zece ani de la Ministerul Public. (...) Vedem ce va urma, poate cum s-a procedat la DNA - audierea inspectorilor, poate a procurorului general, să vedem ce clarificări vor fi necesare după lecturarea raportului”, a mai explicat Tudorel Toader.

Secţia pentru procurori a CSM a decis, în urma deliberărilor, să aprobe cu observaţii raportul Inspecţiei Judiciare, observaţiile însuşite vizând o parte din concluziile şi propunerile formulate în mod distinct de către cei şase inspectori judiciari care au efectuat verificări la nivelul secţiilor şi compartimentelor din cadrul DNA.

Citește și: