Andreea OFIŢERU
83170 vizualizări 10 ian 2015

Andrei, David, Alexandru, Gabriel, Mihai, Cristian, Ştefan, Luca, Ionuţ şi Darius sunt cele cele mai populare 10  nume de băieţi alese de părinţi în anul 2014. Multe din aceste nume au fost alese de părinţi, într-o altă ordine, şi în 2013 şi 2012.

Spre deosebire de 2013, în  2014 topul arată un pic schimbat, în sensul că unele nume fie au coborât câteva locuri, fie au ieşit din clasamentul celor mai populare 10 prenume. Este cazul lui Luca care anul acesta a intrat în top 10 direct pe locul 8, în timp ce Ştefan a coborât de pe locul 4 pe locul 7.

În cazul numelor de fete, topul primelor 10 nume alese de părinţi a rămas la fel în privinţa primelor locuri. La fel ca şi în cazul  băieţilor, şi la fete există o intrare nouă în top 10: este vorba de Sofia.

Top 10 nume de fete în 2014 este în ordine: Maria, Elena, Ioana, Andreea, Sofia, Alexandra, Antonia, Daria, Ana, Gabriela. În plus, comparativ cu topul din 2012, când cele mai alese două prenume au fost Maria şi Andreea,  în 2014 cele mai populare prenume de fete sunt Maria şi Elena.

În 2013, pe primul loc între numele de băieţi se afla Andrei, în timp ce în clasamentul feminin conduce Maria, 21.817 de fetiţe fiind botezate în acest fel.

Pe locul al doilea între numele de băieţi preferate de părinţi era David, iar în cazul fetelor era Elena, urmate îndeaproape de Alexandru şi Ioana.

Specialiştii de la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne spun că  românii au început să nu mai dea prenume „ciudate” copiilor lor. În această privinţă există o lege care nu mai permite funcţionarilor de la primărie să înregistreze orice fel de prenume. Potrivit articolului 84 din Codul Civil, "este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz".

Radu Papaschivescu: Românii au tendinţa să-şi boteze copiii cu nume la modă

Scriitorul Radu Papaschivescu, care s-a ocupat îndeaproape de obiceiurile românilor privind alegerea numelor copiilor într-un capitol special-„Cum îşi botează românii copiii- din volumul „Maimuţa Carpatină”, spune că nu trebuie să generalizăm, dar românii au tendinţa să-şi boteze copiii cu nume la modă.

„A existat, cu patru decenii în urmă, o modă Nadia, declanşată, evident, de medaliile de aur olimpic de la Montreal ale Nadiei Comăneci. A urmat, la o oarecare distanţă, moda Andrei-Andreea, care a ţinut considerabil mai mult. Moda aceasta a fost însoţită şi de un mic fior evlavios, Andrei fiind ucenic al lui Ioan Botezătorul, apostol şi martir al creştinătăţii. Cunosc oameni care şi-au calculat un mic avans în ale virtuţii botezându-şi astfel copiii. Combinaţia Andrei-Luca e, din acest unghi, exemplară – şi, să recunoaştem, foarte frumoasă”, a spus Radu Paraschivescu pentru gândul.

Scriitorul a observat că în ultima vreme David este des întâlnit atunci când vine vorba de botezul copiilor.

„Moda de dată mai nouă îl include obligatoriu pe David, un alt prenume minunat, care riscă, prin suprautilizare, să devină exact cum nu voiau cei care l-au ales pentru copiii lor, adică banal. Mă mir că părinţii de fete nu vibrează la un trio de prenume feminine care mie unuia mi se par foarte expresive: Irina, Ileana, Ilinca. La prenume cu „I”, Ioana pare să se situeze într-o poziţie de monopol”, mai arată Radu Paraschivescu.

Cum îşi aleg părinţii români numele copiilor lor? Radu Paraschivescu a găsit trei categorii de situaţii în alegerea prenumelor copiilor de către părinţi.

„Uneori prenumele pe care-l dăm copiilor e o proiecţie personală, felul cum îi vedem cu ochii minţii peste douăzeci de ani. Alteori e pur şi simplu rezultatul unei fixaţii pentru un nume, pentru un complex fonetic, pentru o sonoritate”, arată Radu Paraschivescu.

O a treia situaţia, mai rar întâlnită,  ar fi aceea când prenumele ales este „o urare deghizată şi filtrată religios, un fel de a-i ţine pumnii pe viaţă copilului punându-i un prenume cu o conotaţie extrem de puternică şi de pozitivă”.

„Aş vrea să cred că majoritatea părinţilor se gândesc la copii în momentul alegerii unui prenume, dar mă tem că sunt prea optimist. S-ar putea ca unii să se gândească la ei înşişi şi la prenumele pe care le-ar fi plăcut să le aibă”, afirmă scriitorul.

Respectă românii vreo tradiţie în alegerea numelor copiilor lor? Radu Paraschivescu vorbeşte de anumite cutume, care într-o oarecare măsură pot ţine şi de o anumită tradiţie.

 „Una dintre cutume, cea ardeleană, încă privilegiază prenumele latine de tip Flaviu, Claudiu, Fulvia, Liciniu/Licinia, Octavian, Iuliu etc. O alta este cea a transmiterii cvasiereditare a prenumelui-bunicul, tatăl şi nepotul sunt cu toţii Ion, de exemplu. O a treia este lăsarea acestei răspunderi exclusiv în seama naşului, fără ca părinţii să fie măcar consultaţi. (Ce-i drept, aici pot apărea mici tensiuni). Pe urmă, există şi copii botezaţi omagial. Ei îşi primesc prenumele ca formă de reverenţă pentru un binefăcător din familie sau din anturaj, o personalitate care i-a impresionat pe părinţi etc”, mai spune Radu Paraschivescu.

Scriitorul aminteşte şi de prenumele fie profund exotice pe care le primesc anumiţi bebeluşi, fie prenumele care derivă din anumite obiecte pe care părinţii le folosesc.

„În fine, există în rândul anumitor segmente de populaţie tendinţa de împroprietărire a copiilor cu nume fie profund exotice, fie inadecvate prin aceea că derivă din substantive comune de resort tehnic, financiar, de business etc. Am exemplificat în cartea „Maimuţa carpatină” cu Trăbănţel, Viforel sau Umbreluţa, marcate diminutival, dar şi cu Arierata, Emergenţa, Expertiza sau Parkinson”, conchide Radu Paraschivescu.

Prenume populare la nivel mondial

La nivel internaţional, într-un top întocmit de Baby Center Population, cele mai alese nume sunt Liam, Noah şi Ethan în cazul băieţilor,  şi Emma, Olivia şi Sophia în cazul fetelor.

Un alt site Nameberry pe care sunt strânse cele mai populare nume de fete şi băieţi arată că în 2014 Imogen a fost cel mai ales nume pentru fete, iar  pentru băieţi Asher. Topul întocmit de Nameberry  se bazează pe numărul de vizionări pentru fiecare nume în parte.

Filmele şi actorii au mare influenţă asupra părinţilor

Potrivit Huffington Post, pentru 2014 se poate observa o influenţă foarte mare pentru nume din „Game of Thrones”. Mulţi părinţi au ales pentru fete numele de „Khaleesi” şi „Daenerys” din acest film.

În cazul băieţilor, influenţa cea mai mare asupora părinţilor au avut-o personajele din "Weeds”: Silas, Jasper, Milo şi Ezra.
O mare influenţă s-a observat şi din partea cuplului de la Hollywood  Jolie-Pitt, mulţi părinţi alegând Knox, Archer şi Ryker.

 

 

Citește și: