Biro ATTILA
768 vizualizări 23 apr 2014

”Domnul Vişinescu a fost chemat pentru a i se aduce la cunoştinţă schimbarea încadrării din infracţiunea de genocid în infracţiuni contra umanităţii. Regimul sancţionator este acelaşi, adică detenţie pe viaţă sau 25 de ani de închisoare. El şi-a menţinut poziţia procesuală în sensul că nu a comis nici un abuz în perioada comunistă. A mai fost audiat un martor şi el fost angajat în sistemul penitenciar”, a declarat Dan Petru, avocatul lui Vişinescu

Fostul comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a fost citat la Parchet pentru ora 11:00. De asemenea, Ion Ficior, cel care a condus lagărul politic de la Periprava, va fi prezent în faţa procurorilor, joi, la aceeaşi oră. Cei doi torţionari, ale căror fapte au fost descrise în amănunt de gândul, nu mai sunt anchetaţi pentru genocid, ci pentru omor în masă. Schimbarea încadrării lor este rezultatul intrării în vigoare a Noului Cod Penal, dar şi a deciziei Curţii Constituţionale a României. Iniţial, cei doi au fost încadraţi la genocid, pentru că era infracţiunea care nu avea termen de prescripţie. 

În 2013, gândul şi Institutul de Investigare a  Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului din România (IICCMER) au prezentat publicului profilele complete ale primilor doi torţionari comunişti anchetaţi de către procurori pentru crime împotriva dizidenţilor regimului totalitar. 

 

 

Torţionarul Ion Ficior a fost, în 24 octombrie 2013, pus sub acuzare pentru genocid de către procurorii Parchetului General. Pe numele lui Ficior, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus, pe 19 septembrie, o plângere penală în care este acuzat că prin acţiunile sale ar fi cauzat moartea a 103 deţinuţi, o mare parte dintre ei murind de foame. Supravieţuitorii lui Ficior au declarat pentru gândul că la Periprava ar exista o groapă comună. Până acum, nici o instituţie a statului nu a verificat aceste informaţii. IICCMER a deschis un şantier arheologic pentru a confirma existenţa acestei gropi comune. Procurorii au audiat mai mulţi foşti deţinuţi politici, victime ale torţionarului Ficior care au fost închişi în lagărul de la Priprava.  Ficior este cel care a condus în perioada 1960-1963 lagărul de deţinuţi politici de la Periprava din Delta Dunării.

Anterior, pe 30 iulie, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea urmăririi penale faţă de Alexandru Vişinescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de genocid, constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal.

gândul l-a găsit pe Vişinescu trăind liniştit într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună, şi a obţinut primele imagini filmate cu temutul fost comandant de la Râmnicu Sărat.

Citește și: