Ionut Muresan
10777 vizualizări 5 nov 2018

Alexandru Vişinescu fusese transferat la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce a suferit o operaţie de splină, în luna octombrie, la Spitalul Bagdasar Arseni.

"Luni, 05.11.2018, în jurul orei 13.00, personalul medical al Penitenciarului Spital Bucureşti Rahova a intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul unei persoane aflate în custodie, concomitent fiind solicitat sprijinul serviciului unic de urgenţă 112. În ciuda eforturilor depuse de personalul specializat, decesul persoanei în cauză a fost declarat în jurul orei 14.30. Acesta se afla în evidenţa unităţii cu o serie de afecţiuni medicale cronice, pentru care se acordau îngrijiri şi tratament potrivit recomandărilor medicilor specialişti. În conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la informarea: familiei persoanei condamnate, judecătorului de supraveghere a privării de libertate, Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, INML Bucureşti," se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Avocatul fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a declarat, pentru Mediafax, că sâmbătă, 3 noiembrie, când a vorbit ultima oară cu Alexandru Vişinescu, acesta se simţea mult mai rău decât în spitalul civil.

”Era internat la Spitalul Penitenciarului Rahova. Am fost la dânsul pentru a-l informa că am depus plângere la CEDO pentru încălcarea articolelor 1 (n.r. - respectarea drepturilor omului), 3 (n.r. - cu privire la relele tratamente şi 6 (n.r. - dreptul la un proces echitabil) din Convenţie. Era mult mai rău decât în spitalul civil. Până nu l-au omorât nu s-au lăsat!” a declarat pentru Mediafax, Camelia Niculescu, avocatul lui Vişinescu.

Ea pregătea apărarea lui Alexandru Vişinescu la CEDO, după ce instanţele din România au respins cererile de eliberare pe motive medicale formulate de fostul comandant al puşcăriei comuniste.

La începutul lunii octombrie, acesta suferise fracturi costale şi ruptură de splină, iar o anchetă internă din închisoare a arătat că a fost vorba de leziuni provocate de o căzătură, nu de lovituri.

Vişinescu dă cu pumnul, un „viral” cu torţionarul proaspăt condamnat

Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost condamnat în 2016 la 20 de ani de închisoare pentru crimele din perioada în care a fost comandant al lagărului de la Râmnicu Sărat. În urmă cu exact doi ani, în iulie 2013, Gândul îl găsea pe unul dintre cei mai cumpliţi călăi ai României. Alexandru Vişinescu, în vârstă de 91 de ani, care încearca să treacă drept un bătrânel cumsecade pe străzile din centrul Bucureştiului, a condus închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat. Numeroşi deţinuţi politici şi-au pierdut viaţa acolo în urma instituirii unui regim de teroare.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".

A murit torţionarul Alexandru Vişinescu

Membru al plutonului de execuţie al mareşalului Ion Antonescu

În mai multe lucrări de specialitate despre temniţele comuniste, se menţionează că Alexandru Vişinescu a făcut parte din plutonul de execuţie al mareşalului Ion Antonescu. Acesta a fost condamnat la moarte pe 17 mai 1946, de un tribunal al poporului. Pe 1 iulie, Antonescu a fost excutat de un pluton de ofiţeri.

Născut în 1925 în comuna Lecuieşti din Buzău, la 21 de ani, Vişinescu a fost unul dintre cei care au tras în mareşalul Ion Antonescu. Această informaţie apare într-o carte publicată de Cicerone Ioniţoiu, deţinut politic şi autor al unor lucrări de referinţă în domeniul represiunii comuniste.

Portret de torţionar

După episodul Jilava, Vişinescu ajunge la Penitenciarul de femei Mislea, cunoscut drept o închisoare politică dură. Alice Panaiodor, deţinut politic în acest penitenciar, scrie în cartea ”Traversarea focului” că regimul de detenţie instituit de Vişinescu la Mislea era unul de tortură.

”Dezbrăcăte, eram acolo toate goale în coridorul neîncălzit, în timp ce hainele erau scormonite amănunţit căutându-se mici obiecte care ar fi putut fi ascunse în tivuri sau cusături. A urmat apoi umilirea şi mai penibilă a unei vizite corporale minuţioase făcută cu îndemânarea unui chirurg fără nici un fel de jenă, chiar sub privirile celorlalte arestate,” povesteşte Alice Panaiodor.

A murit torţionarul Alexandru Vişinescu

După activitatea de la penitenciarul de femei, Vişinescu a fost avansat la Penitenciarul Râmnicu Sărat, pe care l-a şi condus din 1956. Despre această inchisoare, IICCMER spune că era o adevărată maşinărie de tortură a deţinuţilor politici. Prin celulele de la Râmnicu Sărat şi-a găsit sfârşitul şi marele disident politic Ion Mihalache. 

În cei şapte ani în care a condus penitenciarul, Vişnescu a instaurat un regim de tortură şi teroare. În sesizarea depusă la parchet, IICCMER spune că Vişinescu este vinovat de omor deosebit de grav. În 1963, penitenciarul de la Râmnicu Sărat a fost desfiinţat. În urma desfiinţării penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu a rămas în cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor, unde a îndeplinit în continuare funcţii de conducere: ofiţer controlor în Serviciul inspecţii din DGPCM (1963); locţiitor comandant pentru pază şi regim la penitenciarul Ploieşti (1965-1967); comandant al Secţiei „Căscioarele” din cadrul penitenciarului Ilfov (3 iun. 1976).

Foto: Hepta

Citește și: