Biro ATTILA
5837 vizualizări 12 feb 2014

„Ce credeţi, că era Auschwitz?” Cu această întrebare i-a întâmpinat Florian Cormoş, torţionarul de la Canal, pe ziariştii de la BBC, la scurt timp după ce gândul şi IICCMER au făcut publice faptele acestui gardian căruia i se pune în responsabilitate moartea a 115 deţinuţi în doar 4 luni de zile.

IICCMER a depus, marţi 11 februarie o sesizare penală pe numele lui Florian Cormoş. Fostul torţionar este acuzat de crime împotriva umanităţii. Este acuzat că în 1952-1953 pe durata a doar patru luni regimul pe care l-a impus la Cernavodă a determinat moarte a 115 deţinuţi. Intervievat de BBC la scurt timp după ce pe numele său a fost depusă plângerea penală, Cormoş a negat toate acuzaţiile.

„La Columbia (numele lagărului de la Cernavodă n.red.) erau între 2500 şi 3000 de deţinuţi. După trei ani de săpat la canal erau foarte bolnavi”, a spus Cormoş pentru BBC. Fostul torţionar s-a apărat eplicând că deţinuţii „au fost trimişi la Canal să moară”.

Gândul în parteneriat cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a prezintat profilul complet al celui de al treilea torţionar comunist în viaţă identificat de autorităţi. Florian Cormoş a condus, începând cu decembrie 1952, pentru patru luni lagărul Columbia de la Cernavodă, perioadă în care aici au murit cel puţin 115 deţinuţi politici.

Regimul de teroare impus de Cormoş la Canal şi eficienţa în exterminarea deţinuţilor a atras până şi atenţia comuniştilor care, în urma unei anchete, l-au condamnat la moarte, pentru ca ulterior pedeapsa să-i fie transformată în muncă silnică pe viaţă. După patru ani de închisoare însă, el a fost eliberat intervenind amnistia. IICCMER a depus o plângere penală la Parchet pe numele lui Florian Cormoş pentru infracţiuni contra umanităţii.

Citeşte aici profilul complet al torţionarului Florian Cormoş

 

Citește și: