Andrei Luca POPESCU
4123 vizualizări 5 iun 2015

Victor Ponta este cel dintâi premier al României aflat în funcţie, împotriva căruia procurorii au declanşat urmărirea penală. Anunţul făcut vineri de procurorii DNA face ca numele premierului să fie cel mai recent dintr-o serie de personaje din familia sa sau din anturajul său, care sunt urmărite penal de procurorii anticorupţie: cumnatul Iulian Herţanu, socrul Ilie Sârbu, apropiaţii Sebastian Ghiţă şi Dan Şova.

Victor Ponta este acuzat de procurorii DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, el fiind urmărit penal pentru aceste infracţiuni, în dosarul penal al lui Dan Şova.

De asemenea, DNA a cerut vineri aviz pentru începerea urmăririi penale a premierului pentru conflict de interese, în cazul promovării lui Dan Şova în Guvern.

DNA îl acuză pe Victor Ponta că în perioada octombrie 2007-decembrie 2008 a primit 181.439 lei de la casa de avocatură a lui Dan Şova, în baza unei convenţii de colaborare. Ponta primea iniţial 2.000 de euro pe lună, apoi 3.000 de euro pe lună, pentru presupusa lui colaborare cu casa de avocatură a lui Dan Şova. Pentru a justifica aceşti bani, Victor Ponta ar fi întocmit 17 facturi fictive, pentru că în realitate Ponta nu ar fi prestat niciun fel de activitate pentru casa de avocatură a lui Dan Şova, conform DNA.

Din aceşti bani, Ponta şi-a cumpărat două apartamente de lux într-un complex rezidenţial.

Ulterior, în 2011, în urma unor controale fiscale, Ponta ar fi realizat 16 înscrisuri false, care să justifice activitatea sa juridică la casa de avocatură. Înscrisurile ar fi fost realizate prin metoda „copy-paste”, conform procurorilor DNA.

În afară de banii primiţi de la casa de avocatură, Ponta a beneficiat şi de un autoturism Mitsubishi Evo Lancer X, în mod gratuit, de la casa de avocatură a lui Şova. Firma respectivă a plătit avansul şi ratele de 6.000 de lei pe lună pentru acest autoturism folosit de Ponta, în total aproape 80.000 de lei, conform DNA.

Ulterior, Ponta l-a promovat în Guvern pe Dan Şova, lucru pentru care DNA îl acuză pe primul ministru de conflict de interese, dat fiind faptul că anterior el a primit bani şi o maşină de la Şova.

Cumnatul Iulian Herţanu şi canalizarea din Comarnic: fraudă de 7,8 milioane lei din fonduri europene

Iulian Herţanu, soţul surorii lui Victor Ponta, Alexandra, este urmărit penal de DNA din februarie 2015. El este acuzat că, din poziţia de administrator al firmei Grossman Engineering, a format un grup infracţional organizat prin care a fraudat contractul finanţat din fonduri europene, pentru extinderea canalizării din oraşul Comarnic.

Procurorii DNA îl urmăresc penal pe Herţanu pentru constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală. În acest dosar mai sunt urmăriţi penal preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, fiul acestuia deputatul PSD Vlad Cosma şi deputatul Sebastian Ghiţă, prieten al premierului, acuzaţi că au sprijinit grupul infracţional.

Iulian Herţanu, Mihail Coman, fost consilier judeţean în Prahova, consilier al directorului Hidro Prahova şi acţionar al firmelor Indserv Ploieşti şi Indserv Proiect, Vladimir Ciorbă, acţionar al firmelor CVR Asflat Construct Group, CVR Activities Group şi Gefam Pro din Dobroeşti, Ilfov, şi Liviu Munteanu, acţionar al aceloraşi trei firme ca şi Ciorbă, sunt acuzaţi că făceau parte din acest grup.

Herţanu, Coman şi Ciorbă sunt acuzaţi de procurorii DNA că, în perioada 2011-2015, s-au asociat (cumnatul lui Ponta este şi angajat al firmei lui Ciorbă) pentru a câştiga contractul public de extindere a canalizării din Comarnic, Prahova, atribuit pe data de 13 ianuarie 2012 de către societatea Hidro Prahova, deţinută de CJ Prahova, apoi că şi-au însuşit 54% (7,8 milioane lei) din fondurile europene cu care era finanţat acest proiect şi că au făcut o evaziune fiscală de 2,5 milioane lei (1,5 milioane lei reprezentând plata TVA şi 1 milion de lei impozitul pe profit).

Cei trei sunt acuzaţi că, după ce Hidro Prahova a atribuit contractul asocierii dintre Grossman Engineering şi Euroconstruct 98 Trading, au ridicat banii în numerar, din conturile firmelor sau ale unor persoane fizice, sub pretextul subcontractării de către Grossman Engineering, firma cumnatului lui Victor Ponta, către alte firme.

La grupul celor trei s-a alăturat, începând cu 25 aprilie 2014, şi Liviu Munteanu, numit ca administrator la Grossman Engineering, „rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi de a asigura efectuarea unor plăţi către societăţile controlate de membrii grupului”, conform DNA.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei oameni de afaceri reţinuţi în acest dosar, între care Iulian Herţanu, procurorii DNA spun că aceştia au acţionat ”concertat” pentru fraudarea fondurilor europene şi că există ”riscul major” ca nefinalizarea investiţiilor să ducă la pierderea finanţării europene şi la restituirea de către firma Consiliului Judeţean Prahova, SC Hidro Prahova SA, a banilor încasaţi până acum.

„Procurorii suspectează, nu doar pe mine, ci şi pe alţi factori politici din judeţ, că i-am favorizat, că noi am intervenit şi i-am favorizat. Relaţia mea cu domnul Herţanu nu e foarte strânsă, ne-am întâlnit de 5-6 ori. Nu aş fi avut niciun interes în a-l sprijini”, a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, urmărit penal şi el în acest dosar, negând că la întâlnirile cu Herţanu ar fi participat vreodată şi premierul Victor Ponta.

Sebastian Ghiţă, prietenul lui Victor Ponta, urmărit penal în dosarul cumnatului

Deputatul Sebastian Ghiţă este urmărit penal de procurorii DNA pentru sprijinirea grupului infracţional creat în jurul lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta, pentru obţinerea şi derularea în condiţii nelegale a contractului de la Comarnic.

Sebastian Ghiţă este acuzat că a intervenit pentru numirea în funcţii a unor persoane şi pentru obţinerea de informaţii confidenţiale, la nivelul unor funcţionari ai Hidro Prahova, precum şi că a intervenit la directorul general al companiei de stat, pentru a determina atribuirea ilegală a contractului către cumnatul lui Victor Ponta şi pentru „prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate”.

Socrul Ilie Sârbu, urmărit penal în Dosarul Retrocedărilor de păduri

Senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal pentru folosirea influenţei şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care prejudiciul provocat statului român, estimat de DNA, este de 300 de milioane de euro.

Sârbu este acuzat de procurorii DNA că a intermediat solicitările nelegale ale lui Viorel Hrebenciuc către şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, referitoare la modul în care Romsilva trebuia să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de pădure de peste 40.000 de hectare. În consecinţă, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate, susţine DNA.

Partenerul de avocatură Dan Şova, acuzat de ilegalităţi la complexele Turceni şi Rovinari

Fost ministru al Transporturilor, fost purtător de cuvânt al prezidenţiabilului Victor Ponta, fost partener de avocatură cu Victor Ponta, Dan Şova este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu. Procurorii DNA spun că Dan Şova a beneficiat de contracte de asistenţă juridică în valoare totală de 800.000 euro, care au fost atribuite cu încălcarea legii.

Şova este acuzat că a insistat pe lângă directorul Complexului Energetic Turceni (CET), Dumitru Cristea, urmărit penal şi el în acest dosar, pentru a obţine contractele de asistenţă juridică. De asemenea, directorul Complexului Energetic Rovinari (CER), Laurenţiu Ciurel, este şi el urmărit penal în acelaşi dosar.

DNA a cerut arestarea preventivă a lui Şova, însă Senatul României a respins solicitarea în două rânduri, ca urmare a deciziei de a relua votul iniţial. Motivul pentru care procurorii au cerut arestarea lui Şova este că acesta a depus la dosarul cauzei privind contractele cu Rovinari şi Turceni, prin avocatul său, 11 procese verbale, despre care „există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conţinutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Şova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni”, conform DNA.

Procurorii spun că în perioada decembrie 2005-ianuarie 2009, casa de avocatură a lui Şova a adoptat 20-30 de hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi, decât cele consemnate în cele 11 procese verbale depuse de Şova la dosar.

Procurorii DNA mai susţin că în cursul anului 2010, Şova ar fi dispus distrugerea hard-disk-urilor calculatoarelor casei de avocatură, pentru a distruge astfel documentele şi corespondenţa dintre avocaţi şi conducerea celor două complexuri energetice.

Dan Şova mai este urmărit penal într-un alt dosar penal de către DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, după o discuţie cu Viorel Hrebenciuc, căruia i-ar fi promis că va susţine o iniţiativă legislativă privind amnistia şi graţierea, în schimbul primirii de susţinere la şefia PSD. Şova i-a spus lui Hrebenciuc că va interveni la ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru promovarea unei astfel de legi, conform DNA.

„La data de 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al acelui partid şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-ar fi folosit influenţa faţă de suspectul Dan Şova, membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat”, arată procurorii DNA.

Citește și: