Gandul
7650 vizualizări 14 ian 2020

Alcoolemia, măsură în procentaje, reprezintă cantitatea de alcool prezentă în sânge. Aceasta mai poartă denumirile de „concentraţia de alcool în sânge”, „nivelul de alcool în sânge”, „îmbibaţie alcoolică” sau „grad de intoxicaţie alcoolică” şi poate fi măsurată prin trei metode:  cu ajutorul etilotestului (măsurarea alcoolemiei în aerul pur expirat), analiza sângelui şi analiza urinei.

Unul dintre cei mai importanţi factori în stabilirea perioadei necesare corpului să elimine alcoolul este greutatea.

În cazul bărbaţilor

De exemplu, în bărbat cu o greutate de 80 de kilograme, dacă va consuma o bere de 500 de ml, cu 5% alcool, într-un interval de o oră, va elimina alcoolul din organism în 6 ore, în timp ce dacă ar consuma-o într-o oră, alcoolemia va reveni la 0 în 2 ore.

În privinţa vinului, dacă 250 de ml sunt consumaţi în jumătate de oră, alcoolemia va reveni la 0 în aproximativ 2 ore şi 15 minute, în timp ce dacă băutura este consumată într-o oră, va fi eliminată în aproximativ tot o oră.

În cazul băuturilor tari, 50 de ml (cu o concentraţie de 40%) consumaţi în jumătate de oră, alcoolemia va reveni la 0 în aproximativ o oră şi jumătate.

În cazul femeilor

De exemplu, o femeie cu o greutate de 60 de kilograme, dacă va consuma o bere într-o oră, va elimina alcoolul din sânge în aproximativ 2 ore şi jumătate, însă dacă băutura este consumată în doar 30 de minute, alcoolemia va reveni la 0 în aproximativ 7 ore.

În privinţa vinului, 250 de ml sunt eliminaţi complet în aproximativ 3 ore şi 20 de minute dacă băutura este consumată în aproximativ o oră, dar dacă se bea mai rapid, alcoolemia revine la 0 în aproximativ 6 ore.

În cât timp iese alcoolul din organism

Organismul uman este capabil să dizolve în fiecare oră o cantitate de alcool egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Rinichii elimină prin urină aproximativ 5% din alcoolul consumat. Astfel încât, pentru a elimina mai repede alcoolul, ar trebui să bei mai multă apă.

Ce prevede legiuslaţia română în privinţa şoferilor care consumă alcool

Dacă alcoolemia este de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat, şoferul este amendat. 

Dacă alcoolemia depăşeşte 0,4 mg alcool pur în aerul expirat, şoferul este obligat să facă analize de sânge.

Dacă alcoolemia este peste 0,8 g alcool la litrul de sânge, şoferul poate primi o pedeapsă cuprinsă între 1 şi 5 ani de închisoare. 

 

Citește și: