Andreea OFIŢERU
9173 vizualizări 5 sep 2012

Absolvenţii de liceu vor putea alege să dea bacalaureatul profesional din 2013. Senatorii au aprobat astăzi în unanimitate măsura care le dă dreptul elevilor, începând cu anul viitor, să aleagă noul tip de examen. Cei care vor urma ruta noului tip de bac vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piaţa muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate.

Pentru BAC-ul profesional, elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Ministrul Educaţiei a spus că legea dă dreptul oricărui elev de a susţine acest examen, din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.

Oficialii de la Ministerul Educaţiei estimează că, pentru anul şcolar 2012-2013, vor fi 187.000 de elevi de clasa a XII-a. La aceştia se adaugă cei peste 64.000 de candidaţi respinşi la examenul de anul acesta.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a declarat pentru gândul că elevii de clasa a XII-a pot alege săsusţină în acelaşi an şi bacalaureatul profesional şi pe cel naţional, pentru că se vor da pe rând. „Vor fi două sesiuni de examen - întâi se va da examenul profesional şi apoi examenul naţional, astfel încât cei care vor să dea ambele tipuri de examene să poată face acest lucru”, a spus Ecaterina Andronescu. Ministrul a mai spus că nu poate estima câţi elevi vor opta pentru noul tip de bacalaureat. ”Estimările le putem face după ce diriginţii le vor explica elevilor ce înseamnă bacalaureatul profesional şi după ce elevii vor alege”, a explicat Andronescu.

Ce este educaţia antreprenorială

Educaţia antreprenorială se predă în clasa a X-a, iar, după caz, poate să facă parte din modulul cu economia.  Elevii învaţă într-o  oră pe săptămână cum să-şi construiască planul unei afaceri sau cum să-ţi construiască o firmă.

Potrivit listei de manuale aprobate de ministerul Educaţiei pentru anul şcolar 2012-2012 profesorii pot alege să  predea  după patru manuale, editate de patru edituri.

„La noi la liceu, educaţia antreprenorială este integrată în modulul de economie, se îmbină foarte bine cu economia şi predau profesorii de economie. Din punctul nostru de vedere este o materie uşoară pentru că noi îi formăm oricum pentru afaceri. Elevii învaţă  virtual cum să-şi construiască o firmă, cum să-şi facă un plan de afaceri ”, a declarat Roxana Ionescu, director la Colegiul Virgil Madgearu din Capitală.

Reprezentanţii patronatelor şi ai firmelor de recrutare, precum şi cei ai şcolilor de meserii au comentat, pentru gândul, care vor fi efectele noului tip de BAC pentru piaţa muncii şi cât de uşor se vor putea angaja absolvenţii care obţin o astfel de diplomă.

Florin Costache: "Eu nu cred că elevii vor avea alte competenţe"

Florin Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român, este sceptic în privinţa efectelor pe care le va avea bacalaureatul profesional pe piaţa muncii. "Ei sunt atât de slabi încât nu sunt în stare să treacă un examen normal şi atunci cum pot să devină antreprenori?", a comentat, pentru gândul, Florin Costache. El a precizat că patronii nu se vor uita la diploma pe care o vor obţine viitorii absolvenţi, ci la ceea ce ştiu ei să facă

"La fiecare doi ani mai experimentăm câte un nou tip de examen. Fiecare ministru mai vine cu câte o idee. Eu nu cred că, dacă absolvenţii de liceu dau un examen mai uşor, vor avea şi alte competenţe. Tot nimic nu vor şti ca şi până acum, iar patronii tot vor trebui să-i formeze. Absolvenţii vor merge în continuare la cursuri de calificare", a mai spus Florin Costache.

Zaharia Ciucu: "Nu se vor angaja mai uşor"

Zaharia Ciucu, directorul Şcolii de Afaceri şi Meserii din Timişoara, arată că prin bacalaureatul profesional elevii vor da un examen mai uşor, dar patronii nu-i vor angaja mai uşor.

"Condiţiile de la angajare nu se vor schimba, patronii îşi vor păstra pretenţiile atunci când vor recruta. Cu o diplomă de bac profesional absolvenţii nu se vor angaja mai uşor. Dar cred că va creşte gradul de promovabilitate la examen", a declarat Zaharia Ciucu, pentru gândul.

El a mai spus că absolvenţii de liceu se puteau angaja şi până acum fără să aibă diplomă de BAC, dar foarte puţini făceau asta. "Nici la cursuri profesionale nu merg sau foarte puţini vin de unii singuri. În schimb, ei merg la şomaj şi de aici merg la cursurile de formare profesională", a explicat Zaharia Ciucu.

Florin Godean: "Nu contează câte diplome ai obţinut, ci ceea ce poţi să faci"

Reprezentanţii firmelor de recrutare susţin că o diplomă obţinută în urma bacalaureatului profesional le va da elevilor o iluzie că se vor angaja mai uşor. "Cel puţin în mediul privat contează foarte mult ceea ce ştii să faci, nu câte diplome ai obţinut. Faptul că Ministerul Educaţiei le facilitează accesul la o diplomă nu ştiu cât îi ajută. Nu ştiu în ce măsură le va da competenţele pentru un loc de muncă", a declarat Florin Godean, country manager la Adecco România.

El mai spune că cea mai mare problemă pe piaţa muncii este că există multe locuri de muncă pentru persoane necalificate, dar nu există oamenii dornici care să le ocupe.

"Examenul propus de Ministerul Educaţiei va avea un impact nesemnificativ piaţa muncii. Efectul pe care îl produce este mai mult la nivel psihologic şi anume că vor intra pe piaţă mai mulţi absolvenţi cu aptitudini practice doar evaluate diferit. Oricum, exista o falie între ceea ce se întâmplă practic pe piaţa muncii şi curricula pe care ministerul o impune elevilor şi studenţilor. Piaţa muncii are propriile reguli şi nu va fi influenţată prea mult de două diplome diferite de bacalaureat", a mai spus Florin Godean, pentru gândul.

El a mai spus că dacă aceste competenţe, evaluate prin bacul profesional, nu sunt ancorate în realităţile pieţei muncii, angajatorii vor trata amândouă categoriile de absolvenţi la fel. "În concluzie, nu cred într-un efect semnificativ al acestui nou tip de bacalaureat şi nu cred ca absolvenţii se vor angaja mai uşor", a mai precizat Godean.

În schimb, Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Naţionale a Textilelor, a declarat, pentru gândul, că măsura privind introducerea BAC-ului profesional este una bună şi îi va ajuta pe angajatori.

"Acum se va face o triere a oamenilor care ştiu meserie şi a celor care au învăţat mai mult. Până acum era un amestec total pe piaţa muncii. Nu ştiai care ştie meserie şi care nu, pentru că toată lumea dădea acelaşi timp de examen", a spus Maria Grapini.

"Aceşti tineri care nu pot să treacă un examen normal şi care aleg bacalaureatul profesional pot fi şi intregraţi. Pentru mine importantă este îndemânarea de care dau dovadă şi dorinţa de a învăţa şi de a se intrega la un loc de muncă", a mai spus Maria Grapini.

Elevii care vor alege să dea examen profesional nu vor avea acces la facultate, dar dacă vor dori să-şi continue studiile vor trebui să dea examen din nou anul următor şi să susţină BAC-ul de tip naţional.

Citește și: