Dan CARBUNARU
369 vizualizări 15 feb 2011

Detaliile tranzacţiei au fost puse la punct într-un hotel din Capitală, unde a avut loc şi operaţiunea de capturare. Poliţiştii români au lucrat împreună cu ofiţerii DEA-agenţia americană antidrog. gândul vă prezintă filmul acţiunii de anihilare a uneia dintre filierele implicate în sprijinirea actelor teroriste din Afganistan.

Ofiţeri sub acoperire, infiltraţi în gruparea traficanţilor

Ofiţerii români spun că au lucrat de la egal la egal cu cei americani. "Am avut şi noi oameni infiltraţi, ofiţeri sub acoperire care să pătrundă în anturajul traficanţilor, au declarat pentru gândul surse din rândul anchetatorilor. În România am folosit toate mijloacele legale pentru a documenta activitatea infracţională a suspecţilor. Aceştia nu erau rezidenţi în ţară şi nu veneau decât pentru întâlnirile cu colaboratorii DEA, pe care îi luau drept intermediari pentru afacerile cu talibanii. Ofiţerii români antidrog au beneficiat şi de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din IGP. Cei doi suspecţi au fost capturaţi într-un hotel din Bucureşti. Nu au fost incidente, oamenii noştri sunt profesionişti şi nimeni nu a fost rănit. Traficanţii nu au opus rezistenţă".

Pouryan şi Orbach au fost capturaţi la Bucureşti, la data de 10 februarie, urmând a fi extrădaţi în SUA. Operaţiunea de capturare a lor a fost coordonată de procurorii DIICOT.

Rachete sol-aer pentru atacarea elicopterelor americane din Afganistan

Cetăţenii americani Alwar Pouryan şi Oded Orbach au stabilit o întâlnire la Bucureşti pentru punerea la punct a activităţii de furnizare de rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete anti-tanc, aruncătoare de grenade, echipamente de vizionare nocturnă, puşti cu lunetă, carabine automate AK-47, M16, care urmau să servească pentru susţinerea mişcării insurgente talibane din Afganistan.

Acţiunea a fost derulată în cooperare cu autorităţile judiciare americane, respectiv procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului New York şi Drug Enforcement Administration.

Potrivit DEA, alături de Alwar Pouryan, zis "Allan" sau "Alberto," şi Oded Orbach, zis "Dedy" sau "Jesse", capturaţi în România, au mai fost prinşi Maroun Saade, Walid Nasr, zis şi "David Nasr," Francis Sourou Ahissou, zis "Francois," Corneille Dato, zis "Pablo", Martin Raouf Bouraima, zis "Raul". Ei sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o conspiraţie în vederea acordării de suport material unor organizaţii teroriste şi transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave.

Arme pentru talibani, cumpărate cu banii din vânzarea drogurilor

Traficanţii ar fi încercat să transfere heroină de la talibani prin Africa de Vest, care apoi să ajungă în SUA. Saade, împreună cu cetăţenii americani Pouryan şi Orbach, au fost de acord să le vândă talibanilor arme, inclusiv rachete sol-aer, pentru protejarea laboratoarelor de heroină din Afganistan în cazul raidurilor forţelor armate americane.

Şeful DEA, Michelle Leonhart, a declarat că anihilarea acestei grupări a reuşit eliminarea unei reţele criminale globale, prevenind traficul de droguri şi arme, dar şi spălarea a milioane de dolari obţinuţi din traficarea stupefiantelor.

Cum s-au întâlnit traficanţii cu agenţii DEA, în loc de talibani

Potrivit documentelor de acuzare, suspecţii au început dialogul cu agenţii DEA încă din vara anului trecut, crezând că au contactat reprezentanţi ai talibanilor. Operaţiunile au fost monitorizate, iar comunicaţiile suspecţilor au fost interceptate, timp de câteva luni, în Benin, Ghana, Ucraina şi România. După primele întâlniri, traficanţii au stabilit să livreze heroina din Afganistan la Benin şi apoi în Ghana. De aici, drogurile urmau să ajungă în SUA, cu un avion comercial. Încasările urmau să ajungă la grupările talibane.

O altă tranzacţie viza un transport de cocaină care urma să fie efectuat către talibani, aceştia, la rândul lor, urmând să revândă drogurile în SUA.

Tranzacţiile cu arme, perfectate la Bucureşti

În octombrie 2010, noi întâlniri au avut loc în Ghana, Ucraina şi România. Saad, Pouryan şi Orbach au fost de acord să vândă arme, inclusiv rachete sol-aer, către colaboratorii DEA, care ar fi urmat să le predea talibanilor. Potrivit agenţiei americane antidrog, Saade l-a prezentat pe Pouryan ca traficant de arme afiliat Hezbollah. Acesta din urmă, împreună cu Orbach, au detaliat amănuntele tranzacţiilor cu rachete, lansatoare de rachete, AK-47 şi M16.

Mandate de arestare emise la New York

Saade, Nasr, Ahissou, Dato şi Bouraima au fost arestaţi în Monovia, în cooperare cu autorităţile liberiene, la datele de 10 şi 12 februarie 2011.

Pe numele inculpaţilor au fost emise mandate de arestare de către Instanţa din New York, Statele Unite ale Americii.

"Am cooperat foarte bine cu ofiţerii DEA. De altfel, autorităţile de aplicare a legii din SUA au şi menţionat recent România ca model de parteneriat în lupta cu criminalitatea", a declarat pentru gândul unul dintre participanţii la operaţiune.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald >>

Citește și: