Gandul.info
Dan CARBUNARU
356 vizualizări 15 feb 2011

Detaliile tranzacţiei au fost puse la punct într-un hotel dinCapitală, unde a avut loc şi operaţiunea de capturare. Poliţiştiiromâni au lucrat împreună cu ofiţerii DEA-agenţia americanăantidrog. gândul vă prezintăfilmul acţiunii de anihilare a uneia dintre filierele implicate însprijinirea actelor teroriste din Afganistan.

Ofiţeri sub acoperire, infiltraţi în grupareatraficanţilor

Ofiţerii români spun că au lucrat de la egal la egal cu ceiamericani. "Am avut şi noi oameni infiltraţi, ofiţeri sub acoperirecare să pătrundă în anturajul traficanţilor, au declarat pentrugândulsurse din rândul anchetatorilor. În România am folosit toatemijloacele legale pentru a documenta activitatea infracţională asuspecţilor. Aceştia nu erau rezidenţi în ţară şi nu veneau decâtpentru întâlnirile cu colaboratorii DEA, pe care îi luau dreptintermediari pentru afacerile cu talibanii. Ofiţerii româniantidrog au beneficiat şi de sprijinul Direcţiei OperaţiuniSpeciale din IGP. Cei doi suspecţi au fost capturaţi într-un hoteldin Bucureşti. Nu au fost incidente, oamenii noştri suntprofesionişti şi nimeni nu a fost rănit. Traficanţii nu au opusrezistenţă".

Pouryan şi Orbach au fost capturaţi la Bucureşti, la data de 10februarie, urmând a fi extrădaţi în SUA. Operaţiunea de capturare alor a fost coordonată de procurorii DIICOT.

Rachete sol-aer pentru atacarea elicopterelor americane dinAfganistan

Cetăţenii americani Alwar Pouryan şi Oded Orbach au stabilit oîntâlnire la Bucureşti pentru punerea la punct a activităţii defurnizare de rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete anti-tanc,aruncătoare de grenade, echipamente de vizionare nocturnă, puşti culunetă, carabine automate AK-47, M16, care urmau să serveascăpentru susţinerea mişcării insurgente talibane din Afganistan.

Acţiunea a fost derulată în cooperare cu autorităţile judiciareamericane, respectiv procurorul Statelor Unite pentru Districtul deSud al Statului New York şi Drug Enforcement Administration.

Potrivit DEA, alături de Alwar Pouryan, zis "Allan" sau"Alberto," şi Oded Orbach, zis "Dedy" sau "Jesse", capturaţi înRomânia, au mai fost prinşi Maroun Saade, Walid Nasr, zis şi "DavidNasr," Francis Sourou Ahissou, zis "Francois," Corneille Dato, zis"Pablo", Martin Raouf Bouraima, zis "Raul". Ei sunt cercetaţipentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o conspiraţie învederea acordării de suport material unor organizaţii teroriste şitransfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere deaeronave.

Arme pentru talibani, cumpărate cu banii din vânzareadrogurilor

Traficanţii ar fi încercat să transfere heroină de la talibani prinAfrica de Vest, care apoi să ajungă în SUA. Saade, împreună cucetăţenii americani Pouryan şi Orbach, au fost de acord să le vândătalibanilor arme, inclusiv rachete sol-aer, pentru protejarealaboratoarelor de heroină din Afganistan în cazul raidurilorforţelor armate americane.

Şeful DEA, Michelle Leonhart, a declarat că anihilarea acesteigrupări a reuşit eliminarea unei reţele criminale globale,prevenind traficul de droguri şi arme, dar şi spălarea a milioanede dolari obţinuţi din traficarea stupefiantelor.

Cum s-au întâlnit traficanţii cu agenţii DEA, în loc detalibani

Potrivit documentelor de acuzare, suspecţii au început dialogul cuagenţii DEA încă din vara anului trecut, crezând că au contactatreprezentanţi ai talibanilor. Operaţiunile au fost monitorizate,iar comunicaţiile suspecţilor au fost interceptate, timp de câtevaluni, în Benin, Ghana, Ucraina şi România. După primele întâlniri,traficanţii au stabilit să livreze heroina din Afganistan la Beninşi apoi în Ghana. De aici, drogurile urmau să ajungă în SUA, cu unavion comercial. Încasările urmau să ajungă la grupăriletalibane.

O altă tranzacţie viza un transport de cocaină care urma să fieefectuat către talibani, aceştia, la rândul lor, urmând să revândădrogurile în SUA.

Tranzacţiile cu arme, perfectate laBucureşti

În octombrie 2010, noi întâlniri au avut loc în Ghana, Ucraina şiRomânia. Saad, Pouryan şi Orbach au fost de acord să vândă arme,inclusiv rachete sol-aer, către colaboratorii DEA, care ar fi urmatsă le predea talibanilor. Potrivit agenţiei americane antidrog,Saade l-a prezentat pe Pouryan ca traficant de arme afiliatHezbollah. Acesta din urmă, împreună cu Orbach, au detaliatamănuntele tranzacţiilor cu rachete, lansatoare de rachete, AK-47şi M16.

Mandate de arestare emise la New York

Saade, Nasr, Ahissou, Dato şi Bouraima au fost arestaţi în Monovia,în cooperare cu autorităţile liberiene, la datele de 10 şi 12februarie 2011.

Pe numele inculpaţilor au fost emise mandate de arestare decătre Instanţa din New York, Statele Unite ale Americii.

"Am cooperat foarte bine cu ofiţerii DEA. De altfel,autorităţile de aplicare a legii din SUA au şi menţionat recentRomânia ca model de parteneriat în lupta cu criminalitatea", adeclarat pentru gândul unul dintreparticipanţii la operaţiune.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress.Zeci de telefoane se lansează acum! Citeştenoutăţile la cald >>

Citește și: