Andrei Ilinca
548 vizualizări 14 iun 2019

„În astfel de situaţii, politicul trebuie să aibă forţa să ia decizii, urmând ca organisme internaţionale să clarifice deciziile Curţii Constituţionale. Deci, soluţia corectă este ca internaţional să fie recunoscut Guvernul Maia Sandu care este un guvern care a rezultat din alegeri”, a declarat europarlamentarul PMP.

Fostul preşedinte a adăugat că socialiştii şi alianţa ACUM, condusă de Maia Sandu şi Andrei Năstase, au dreptul să guverneze datorită scorului la alegeri şi atât timp cât au convenit asupra unui program de guvernare.

„Vă pot spune că teoria cu să se negocieze între partide este cea mai mare capcană sau să se agreeze alegeri anticipate în septembrie. Este o altă capcană. Aici există un singur mare adevăr. Cele două formaţiuni, socialiştii şi alianţa ACUM, deţin 60% din voturile electoratului şi au dreptul să guverneze atâta timp cât au convenit pe un program de guvernare care a şi fost adoptat de Parlament odată cu validarea Guvernului”, a mai declarat Traian Băsescu.

Eurodeputatul PMP spune că România ar fi trebuit să fie prima ţară care să recunoască Guvernul Maia Sandu, dar nici acum nu este prea târziu.

„Din punctul meu de vedere, România trebuia să fie prima ţară care trebuia să recunoască Guvernul Maia Sandu. Nu e târziu nici azi. Trebuie să recunoaştem Guvernul de la Chişinău ca un guvern legal”, a declarat fostul preşedinte al României.

Traian Băsescu este de părere că Partidul Democrat de la Chişinău trebuie să treacă în opoziţie.

„Altfel, vom continua să lăsăm Partidul Democrat, partid aliat cu PSD de la noi, să fie în continuare un instrument de control a tuturor instituţiilor statului moldovean în favoarea lui Plahotniuc. Acest om care de fapt a capturat statul moldovean. De aceea, Partidul Democrat trebuie să meargă în opoziţie, să răspundă în faţa legii şi socialiştii şi alianţa ACUM trebuie să guverneze”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă Maia Sandu ar trebui să se adreseze altor instituţii europene pentru lămurirea deciziilor Curţii Constituţionale, Traian Băsescu a declarat: „Sigur că da, dar trebuie să o facem toţi. România ar trebui să fie promotor al dezbaterii internaţionale legate de recunoaşterea Guvernului Maia Sandu”.

Consilierul prezidenţial pentru politică externă Bogdan Aurescu efectuează, vineri, o vizită de lucru la Chişinău, vizita având loc în contextul evoluţiilor politice recente din Republica Moldova, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a transmis, miercuri, o scrisoare către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în care le solicită soluţii pentru a pune capăt crizei constituţionale şi politice din Republica Moldova.

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea parlamentară de sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

 

Citește și: