1 vizualizări 22 iul 2006
Omar Hayssam a facut ieri si cea de a patra victima: Ilie Botos, procurorul general al Romaniei, si-a dat demisia din functie. Demisia  i-a fost acceptata de catre presedintele Traian Basescu, care a informat atat pe ministrul Justitiei, cat si Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu aceasta situatie.  Potrivit legii, procurorul general este numit in functie de catre seful statului la propunerea ministrului Justitiei si, ca atare, atat acceptarea demisiei, cat si demiterea sa sunt atributul exclusiv al presedintelui tarii. Urmeaza ca ministrul Monica Macovei sa inainteze presedintelui Basescu o noua propunere pentru functia de procuror general, propunere care va fi prezentata spre avizare si CSM, al carui aviz este insa pur consultativ. Interimatul la conducerea institutiei va fi asigurat de catre  prim-adjunctul lui  Ilie Botos, Marcel Sampetru.

Demisia procurorului general - survenita a doua zi dupa gestul similar al celor trei sefi ai serviciilor de informatii - are legatura, cel putin la prima vedere, tot cu disparitia sirianului Omar Hayssam. Reamintim faptul ca, joi, seful statului s-a aratat nemultumit de prestatia Parchetului General in gestionarea scandalului generat de disparitia sirianului acuzat de terorism. Greselile procurorilor au fost, in principal, doua: sustinerea cererii de eliberare formulate de aparatorii lui Hayssam si nedispunerea in continuare a unor masuri de monitorizare a acestuia.

Ilie Botos a declarat ieri ca si-a dat demisia din motive personale: "Nu doresc sa se faca speculatii ca cineva mi-ar fi fortat mana". El a mai precizat insa ca s-a intalnit cu procurorii din dosarul referitor la Omar Hayssam si ca s-a decis efectuarea unei anchete pentru a se stabili raspunderile personale privind disparitia omului de afaceri. Ilie Botos a recunoscut insa ca a facut acest gest "dupa ce am avut o analiza atenta, in ultimele zile, a cazului Hayssam". Fostul procuror general a afirmat ca va ramane in sistem, dar anumite surse sustin ca acesta va primi o functie in diplomatie, asa cum s-a intamplat si cu ceilalti fosti procurori generali.

Atat Ilie Botos, cat si fostii sefi ai SRI, SIE si DGIPI sunt cunoscuti ca persoane foarte apropiate de Partidul Social Democrat, ca - de altfel - si omul de afaceri Omar Hayssam. Dupa cum se stie, ani de zile, serviciile de informatii si procuratura - conduse de actualii demisionari - au tolerat afacerile penale ale sirianului, multe dintre ele realizate in combinatie cu membri de frunte ai PSD. In plus, partenerul lui Hayssam, Mohamad Munaf, a facut o serie de declaratii incriminatoare referitoare la aceste afaceri penale, dar Parchetul condus de Ilie Botos nu a deschis nici un fel de dosare penale.

Demisia procurorului general ii cade ca o manusa ministrului Justitiei, Monica Macovei, aflata cu Ilie Botos intr-un razboi declarat. In ultimele doua saptamani, Monica Macovei a lansat mai multe critici la adresa lui Ilie Botos, lasand chiar sa se inteleaga ca va cere schimbarea din functie a acestuia. Intr-un comunicat de presa remis redactiei de catre Biroul de Presa al Ministerului Justitiei se arata urmatoarele: "Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a luat act de demisia procurorului general al Romaniei, Ilie Botos. Ministrul Justitiei si-a exprimat in repetate randuri punctul sau de vedere in legatura cu competentele manageriale ale procurorului general Ilie Botos. Ministrul Justitiei va initia in scurt timp procedura de propunere a unui procuror general al PICCJ".

Demisia lui Botos - salutata de partide


Demisia lui Ilie Botos i-a bucurat pe liberali si pe conservatori, care l-au facut direct raspunzator pe Traian Basescu pentru intregul scandal creat in ultimele zile.
"Presedintele Traian Basescu ar trebui sa se gandeasca foarte serios la concluziile acestui esec major al institutiilor pe care le-a aparat cu inversunare si la responsabilitatile pentru implicatiile internationale ale acestui cutremur", a declarat liderul grupului PNL din Camera Deputatilor Crin Antonescu. Conservatorii ar vrea  sa scape insa si de Traian Basescu. Potrivit unui comunicat semnat de seful PC Dan Voiculescu, presedintele Basescu ar trebui sa-si dea "demisia de onoare". "Un astfel de esec national nu poate fi pus decat in seama celui care l-a gestionat", isi incheie consideratiile Voiculescu.

Si democratii cred ca gestul lui Ilie Botos "este un fapt pozitiv". Secretarul general al PD Vasile Blaga, cel care l-a criticat pe Botos pentru felul in care Parchetul a instrumentat cazul Hayssam, a apreciat ca "intelept" gestul procurorului general.

Seful PSD Mircea Geoana a sugerat ca demisia lui Botos sa fie urmata de cea a  ministrului Justitiei Monica Macovei. "Chiar daca semanam a Tom si Jerry consider ca atat demisia sefilor de servicii, cat si a procurorului general erau absolut necesare", a spus el, adaugand ca insusi presedintele Traian Basescu ar trebui sa-si asume scandalul generat de acest caz.

Singurul sef de partid care i-a luat apararea procurorului demisionar Ilie Botos a fost presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor:  "Ilie Botos este victima unor aranjamente care frizeaza patologicul", a spus liderul PRM, aruncand vina in curtea Presedintiei.

Citește și: