Adriana Mit
257 vizualizări 1 apr 2019

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au inaugurat, luni, în Complexul Studenţesc, cel de-al şaptelea subsistem de transport public în comun din oraş. Este vorba de transportul cu trotinete electrice, după ce municipalitatea a cumpărat 25 de astfel de vehicule, în valoare de aproape 130.000 de lei.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a ţinut să se plimbe cu o trotinetă electrică, iar la final s-a arătat încântat de noile vehicule cumpărate, precizând că “este chiar foarte plăcut”.
Robu a declarat că trotinetele electrice pot fi închiriate gratuit, pentru cel mult 30 de minute, de către persoanele care au un card de călătorie eliberat de Societatea de Transport Public Timişoara, şi descarcă o aplicaţie pe telefonul mobil.

“Inaugurăm astăzi (n.r. luni) al şaptelea subsistem al sistemului de transport public al Timişoarei. Avem tramvaie, troleibuze, autobuze, minibuse, biciclete, vaporaşe şi începând de astăzi, trotinete. Acest sistem de cheamă TroTM şi cuprinde pentru început 25 de trotinete şi trei staţii. Am gândit că cel mai potrivit este să începem cu funcţionarea şi a unui astfel de sistem în zona studenţească şi avem o staţie aici, în mijlocul Complexului Studenţesc, o altă staţie la Universitatea de Vest şi o a treia la Universitatea Politehnica, la grupul de facultăţi electrice. Trotinetele pot merge cu 25 km/h şi au o autonomie de 30 km”, a afirmat Nicolae Robu.

Trotinetele pot fi luate gratuit de către utilizatori, în baza cardului de abonat la Societatea Publică de Transport a Timişoarei. Studenţii şi elevii au, din 2013, gratuitate pe toate mijloacele de transport public din Timişoara.

Primarul Timişoarei a precizat că în perioada următoare vor mai fi achiziţionate 100 astfel de trotinete electrice, dar şi segway-uri, cu care cetăţenii să se plimbe gratuit.

“Avem de gând ca în acest an să mai cumpărăm încă 100. Vom vedea şi care e gradul de utilizare, avem aşteptări ca el să fie foarte ridicat. În pasul următor vom merge pe un alt nivel în ceea ce priveşte informatizarea. Acum am folosit sistemul de gestiune informatică pe care-l avem şi la biciclete, cu staţii de unde se ridică bicicletele, respectiv trotinetele, respectiv unde se depun. La următoarea etapă o să mergem pe un sistem în care poţi lăsa trotineta unde vrei, totul este monitorizat cu precizie prin sistem GPS. Ele vor ajunge să fie împrăştiate în oraş, sunt luate, folosite, lăsate într-un loc civilizat, dar nu în staţii şi pot fi luate de alt utilizator. Acesta este sistemul cel mai evoluat şi la ora actuală în lume. Bineînţeles că există mecanisme antifurt. Sunt convins că aceste mijloace ecologice, moderne, vor avea mare priză, mai ales la tineri, dar nu numai. Am văzut, mai ales în Miami şi Tel Aviv, foarte multe persoane şi în vârstă folosind trotinerele. În Tel Aviv erau trotinete puţin mai mari şi mergeau două persoane pe o trotinetă. Vom lua şi segway-uri, dar nu vă pot spune câte”, a declarat Nicolae Robu.

Directorul Societăţii de Transport Public Timişoara, Nicolae Bitea, a afirmat că persoanele interesate să se plimbe gratuit cu trotineta electrică trebuie să descarce aplicaţia TroTM pe telefonul mobil.

“Fiecare persoană care doreşte să folosească trotineta electrică prin al şaptelea subsistem pe care noi, Societatea de Transport Public Timişoara, împreună cu Primăria Municipiului Timişoara am pus-o în practică, trebuie să deţină un card de călătorie din partea STPT, care se ridică de la toate punctele de vânzare din oraş, şi trebuie să aibă descărcată pe telefon aplicaţia TroTM. În viitor vom face un sistem astfel încât trotinetele să poată fi lăsate în nişte locuri normale din oraş şi în baza acelei aplicaţii să poată fi identificate şi vizualizate de toţi doritorii”, a afirmat Nicolae Bitea.

Citește și: