95 vizualizări 4 iun 2009

Abandonul cu cât mai puţine complicaţii pentru părinţii care vor să scape de un nou-născut se poate face în mai multe ţări ale lumii:

* În Germania, din anul 2000, cel puţin 80 de spitale au câte un loc special amenajat (babyklappe), acesibil din afara clădirii, unde se poate lăsa un nou-născut. După închiderea „trapei”, se declanşează un semnal de alarmă, în timp ce mama pleacă de la locul „faptei”, care, potrivit legii, este o infracţiune.

* „Trape pentru copii” similare sunt în funcţiune în Austria (începând din 2005), în Cehia (2006), Ungaria (1996), Italia (2006), Elveţia (2001) şi Olanda (2003).

* În Japonia, unde abandonul copiilor poate atrage cinci ani de închisoare, Prefectura Kumamoto a introdus, în 2006, un sistem asemănător („cuib de barză”), pentru a reduce rata avorturilor.

* În Pakistan, Fundaţia Edhi a instalat, în faţa sediilor sale, 300 de coşuleţe unde pot fi depuşi copii. Trăgând de un clopoţel, mama poate semnala „donaţia”. Dacă nu, personalul fundaţiei face o verificare a coşuleţului din oră în oră. Metoda a dus la salvarea a 16.000 de copii.

* În SUA, trapele pentru copii după model european sunt ilegale, dar toate cele 50 de state au introdus legi care oferă „refugii” (staţii de pompieri sau spitale), unde un copil mai mic de 72 ore poate fi depus, fără ca părinţi să răspundă penal. Câteva luni, statul Nebraska a avut o lege care permitea abandonul copiilor până la 18 ani. În noiembrie 2008, după ce părinţi din toată America au început să-şi lase în „refugii” copiii neastâmpăraţi, legea a fost abrogată.

* În Marea Britanie, o femeie care abandonează un copil sub doi ani riscă cinci ani de puşcărie şi „trapele” sunt ilegale. În practica judiciară, dacă abandonul n-a pus în pericol viaţa copilului, mama este achitată.

* În Franţa, Guvernul de la Vichy a legalizat, în 1941, „naşterea sub anonimat”, prevedere păstrată şi în legislaţia actuală. Mama care se înregistrează în spital doar cu un „X” în dreptul numelui poate părăsi copilul fără consecinţe penale. Vreme de două luni, se poate întoarce să-şi ia pruncul. După acest termen, ea decade din drepturile părinteşti şi copilul devine adoptabil.

Citește și: