Raluca Lazaroi
790 vizualizări 1 dec 2017

UPDATE: Salvamontistul care a dat alarma despre avalanşa din Munţii Călimani a fost găsit. El este cooperant şi va fi coborât până la ambulanţa SMURD.

Conform preşedintelui Asociaţiilor Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, este vorba despre bărbatul care a sunat la ora 17.17 şi a anunţat că împreună cu cei doi colegi ai săi cu care cobora din Pietrosul Călimanilor a fost surprins de o avalanşă.

“Bărbatul a fost găsit şi urmează să fie coborât din munţi. Din păcate, nu se ştie ce este cu ceilalţi doi colegi, cu care bărbatul se afla în momentul în care a fost surprins de avalanşă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Sabin Cornoiu.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, bărbatul găsit este conştient şi cooperant, urmând să fie coborât trei kilometrui până la autospeciala SMURD.

Despre celelalte două persoane – un bărbat şi o femeie - surprinse de avalanşă nu se ştie nimic, echipajele de salvatori continuând căutările.Conform unor surse, cei trei salvamontişti au fost surprinşi de avalanşă în momentul în care încercau să urce în munţi, pentru a duce de Ziua Naţională tricolorul, moment în care au fost surprinşi de o avalanşă.

Cei trei salvamontişti sunt din Vatra Dornei, la ora transmiterii acestei ştiri fiind formate mai multe echipe de căutare care urmează să ajungă în zonă.

Până la această oră, unul dintre salvamontiştii a reuşit să ia legătura cu colegii de la bază şi să le transmită că a fost surprins de avalanşă, se află într-o zonă înconjurată de zăpadă şi nu ştie nimic de ceilalţi doi colegi ai săi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava, comisarul Ionuţ Epureanu, a declarat, corespondetului MEDIAFAX, că au fost trei echipe de salvamontiştii şi voluntari care au mers pe trei trasee, pentru a duce drapelul României în Pietrosul Călimanilor, în Munţii Bistriţei şi în Masivul Suhard.

”Una dintre echipe, cea care a mers în Pietrosul Călimanilor, a fost surprinsă în jurul orei 14.00 de o avalanşă. În jurul orelor 17.00, unul dintre salvamontişti a reuşit să iasă de sub zăpadă, să ajungă într-o zonă cu semnal şi să anunţe incidentul. Doi dintre salvamontişti sunt daţi dispăruţi. La această oră se pregătesc mai multe echipe de salvare care vor porni în căutarea persoanelor surprinse de avalanşă", a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Citește și: