10 vizualizări 3 feb 2008

Celebrele submarine germane din seria U, ce au dominat lupta pe mare în anii celui de-al Doilea Război Mondial, au fost găsite în Marea Neagră. După 60 de ani, trei submarine germane au fost depistate pe platforma subacvatică din largul coastelor Turciei.

„Flota dispărută” – un U19, U20 şi U23 au fost reperate de o echipă de cercetători care au studiat minuţios arhivele germane şi apoi au cercetat centimetru cu centimetru regiunea cu ajutorul sonarelor, relatează The Sunday Telegraph.

Submarinele făceau parte din Flota a 30-a, aduse pe uscat dinspre Germania până la Constanţa. „Este una dintre cele mai puţin cunoscute părţi ale istoriei războiului. Pentru a ajunge în Marea Neagră, aceste submarine a trebuit să fie aduse pe uscat şi odată ce au ajuns acolo, nu a mai existat cale de întoarcere”, spune inginerul maritim Seluk Kolay, şeful echipei.

Cele trei instrumente de luptă au fost aduse mai mult de 3500 de kilometri pe uscat din Germania până la Marea Neagră, ca să atace navele ruseşti, însă puţin cam târziu – războiul se apropia de sfârşit. (E.F.)

Citește și: