Departament Corespondenţi
1451 vizualizări 28 dec 2011

Tudor Gheorghe a primit, miercuri, titlul de Doctor Honoris Causa, conferit de Senatul Universităţii din Craiova, reprezentând, potrivit conducerii instituţiei, "un modest omagiu pe care universitarii olteni îl aduc unuia dintre simbolurile acestui colţ de Românie", transmite corespondentul MEDIAFAX

Rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Ion Vladimirescu a afirmat, miercuri, în cadrul festivităţii de decernare a titlului de Doctor Honori Causa, că această distincţie reprezintă "un modest omagiu pe care universitarii olteni îl aduc unuia dintre simbolurile ale acestui colţ de Românie".

"Sunt un om în vârstă, dar atâta emoţie nu am avut aproape niciodată. Nu ştiu dacă voi putea până la sfârşit să rostesc cuvântul pe care mi l-am propus. Convinşi fiind de adevărul spuselor lui Marin Sorescu că, ascultându-l pe Tudor Gheorghe, "ni se confirmă bănuiala că poezia românească - populară şi cultă - poate mişca munţii" şi că de fiecare dată când avem imensa bucurie de a-l vedea nu ne putem stăpâni o lacrimă de dragoste, admiraţie şi mândrie, în calitatea mea de rector al Universităţii din Craiova îmi revine deosebita onoare de a vi-l prezenta astăzi pe domnul Tudor Gheorghe, căruia Senatul Universităţii din Craiova a decis să îi acorde titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova. E darul pe care Universitatea din Craiova îl face tuturor iubitorilor de artă adevărată în aceste zile sfinte de sfârşit de an", a declarat Ion Vladimirescu.

Vizibil emoţionat, maestrul Tudor Gheorghe a mărturisit că de-a lungul timpului a primit numeroase distincţii şi premii, însă "această onorantă distincţie le întrece pe toate".

"Domnule rector, domnilor profesori, am primit multe distincţii în viaţa mea: am fost făcut cetăţean de onoare, am fost decorat şi de preşedintele României cu Steaua României în grad de cavaler, am primit multe diplome, multe premii. Dar vreau să vă spun că această înaltă, onorantă distincţie le întrece pe toate dintr-un motiv absolut românesc şi oltenesc în primul rând: Domn'e, când îţi dau ai tăi o asemenea distincţie e lucru mare. Să te recunoască ai tăi, este cea mai superbă întâmplare din viaţa mea. Am girul oltenilor că ei mă apreciază şi asta este într-adevăr fantastic", a spus Tudor Gheorghe.

Citește și: