429 vizualizări joi, 22:02

„Repetăm, în speranţa de a se inţelege ! Legea privind recursul compensatoriu nu a fost iniţiată în timp ce eram ministru al justiţiei. Proiectul de lege a fost modificat, în mod substanţial, de către parlamentari. Sub semnătura mea, MJ a dat aviz negativ modificărilor parlamentare. Sub semnătura mea, Mj a susţinut neconstituţionalitatea proiectului de lege”, a scris pe Facebook fostul ministru al Justiţiei.

Tudorel Toader a mai menţionat, în aceeaşi postare, că îi va da în judecată pe deputatul Cătălin Predoiu şi pe europarlamentarul Rareş Bogdan.

„Am dat numeroase dezminţiri faţă de informaţiile publice referitoare la contribuţia mea şi a MJ privind susţinerea legii privind recursul compensatoriu. În speranţa clarificării acestei situaţii, în zilele următoare, voi acţiona în instanţa de judecată pe doi dintre susţinătorii acestui neadevăr – Cătălin Predoiu şi Rareş Bogdan”, a mai scris Toader.

Aproape 20.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în perioada 2017-2019 în baza recursului compensatoriu, potrivit unor date transmise de ANP către Ministerul Justiţiei în luna august. Dintre aceştia, 191 erau condamnaţi de trafic de minori, 566 pentru viol şi 73 deţinuţi erau condamnaţi pentru omor calificat.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2018 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de 6 zile libere la fiecare 30 de zile executate.

Citește și: