Silviu Bănilă
971 vizualizări 26 feb 2019

Tudorel Toader a fost invitat să participe la bilanţul Curţii de Apel Timişoara, dar venirea ministrului Justiţiei i-a mobilizat pe protestatari, scrie banatulazi.ro.

Mai mulţi timişoreni s-au poziţionat în faţa Universităţii de Vest din Timişoara, unde l-au aşteptat pe Toader cu o tavă de rahat, în loc de pâine şi sare.

”Îl aştept pe Tudorel Toader. Dacă vine la Timişoara îl servesc cu rahat. Este alegerea dânsului dacă îl va mânca aici sau îl va mânca în continuare la partid sau în Guvern”, a spus tânărul care a venit la Universitate cu tava de rahat.

Din păcate pentru protestatari, ministrul Justiţiei nu a mai ajuns la Timişoara.Luni, Tudorel Toader a anunţat ABROGAREA articolului din OUG 7 care permitea judecătorilor să devină ŞEFI DE PARCHETE.

Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiţiei, care permitea judecătorilor să devină şefi de parchete şi care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secţia pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM, anunţă ministrul Justiţiei Tudorel Toader, după discuţiile de la Palatul Victoria cu reprezentanţii magistraţilor. Totodată, se va institui un mecanism de dialog, astfel încât proiectele propuse de Guvern în domeniul Justiţiei să ajungă la CSM pentru avizare cu cel puţin 5 zile înainte de a intra pe ordinea de zi a executivului.

  "Dată fiind această preocupare exprimată, repet, în principal, de către procurori, care au fost nedumeriţi la perspectiva de a le fi şef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus şi am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanţii la dezbaterea de astăzi, să abrogăm complet articolul 54. Ce înseamnă? Înseamnă că se revine la implementarea anterioară, că procurori de rang înalt vor fi doar procurorii care îndeplinesc condiţiile legii şi să-i numească, procedura de interviu, de selecţie şi propunere de la ministrul Justiţiei şi să-i numească preşedintele Republicii, prin decret prezidenţial", a declarat Tudorel Toader, la sediul Guvernului.

  Ministrul Justiţiei a precizat că, prin abrogarea articolului 54 din ordonanţa privind modificarea legilor justiţiei, se abrogă şi prevederea potrivit căreia avizul numirii procurorilor de rang înalt este dat de plenul CSM, şi nu de Secţia pentru procurori a Consiliului.

"Abrogând articolul 54 în integralitatea lui, se abrogă implicit şi prevederea care mută competenţa de la Secţia de procurori la plenul CSM-ului. Prin urmare, procurorii aceia care vor dori să devină de rang înalt vor fi evaluaţi de ministerul Justiţiei, prin procedură transparentă, vor primi avizul de la CSM, de la Secţia pentru procurori, pozitiv sau negativ, după care ministrul va propune preşedintelui Republicii să-i numească procurori de rang înalt", a completat Toader.

 Ministrul Justiţiei a precizat că va redacta noul proiect de OUG astfel încât să intre în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

"Vom redacta draful de modificare, o OUG de modificare a ordonanţei de urgenţă. Dat fiind faptul că de mâine (marţi -n.r.) până joi sunt la Bruxelles, voi redacta proiectul de ordonanţă pentru a putea intra vineri, să-l trimitem la CSM, pentru a putea intra în următoarea şedinţă de Guvern, deci nu de săptămâna asta, de săptămâna cealaltă", a completat Toader.

  Articolul 54 prevedea:

”Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”.

foto: captură youtube.com

Citește și: