Mihaela Gidei
Gabriel Pecheanu
1382 vizualizări 25 aug 2018

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat sâmbătă, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii desfăşurate de către procurorul general, Augustin Lazăr.

„Declanşez procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie! Preambul: În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat. În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost "desecretizat" un protocol "abrogat" încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, "La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr.....din 04.02.2009". Folosirea sintagmei "se abrogă", arată şi faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înţeles să le confere acestora valenţe normative. Rezultatele evaluării, însoţite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile”, se arată în mesajul postat de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Ulterior, Toader, a adus precizări suplimentare privind scandalul protocoalelor, subliniind că atunci când a primit protocolul din 2009 desecretizat a constatat că îi lipsesc ultimele două pagini, cele cu semnatarii, pe care le-a primit ulterior, PÎCCJ motivând că a fost o eroare.

„Simple precizari: 16 martie 2018, intr-o emisiune televizata, solicitam desecretizarea Protocolului din 2009; 19 martie 2018, am formulat o solicitare scrisa, adresata PICCJ, prin care am solicitat declansarea procedurii de desecretizare a respectivului Protocol; 20 martie 2018, la MJ am primit o copie a Protocolului din 2009, mai putin ultimele doua pagini, astfel incat nu se stia cine au fost semnatarii. Ulterior am primit si ultimele doua pagini, cu mentiunea faptului ca din eroare au ajuns tot la CSM!”, a scris ministrul Justiţiei pe Facebook.

La rândul său, Augustin Lazăr a replicat că a respectat legea, în calitate de procuror general şi că a informat CSM şi Ministerul Justiţiei privind demersurile efectuate în privinţa protocoalelor.

„Luând act de intenţia ministrului Justiţiei de a declanşa procedura de evaluare a activităţii manageriale pe care am desfăşurat-o, intenţie afirmată în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii în decembrie 2016 şi cu referire expresă la aceste documente, aduc la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Colaborarea dintre Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii s-a realizat în temeiul legii, protocolul fiind doar o procedură tehnică de lucru, de cooperare între instituţii cu respectarea strictă a legii. În acest sens, doresc să subliniez faptul că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie, în cursul săptămânii viitoare urmând să facem publică corespondenţa avută cu aceste instituţii”, a precizat procurorul genera Augustin Lazăr, printr-un mesaj transmis de reprezentanţii Parchetului General.

„Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă şi că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul de Justiţie în legătură cu demersurile efectuate. În acest context, speculaţiile din spaţiul public referitoare la un aşa-zis mod ,,ilegal’’, ,,subteran’’ de a acţiona reprezintă în mod evident o acţiune de destabilizare a Ministerului Public. După adoptarea Deciziei nr. 51/2016 a Curţii Constituţionale a României, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2016 a transferat Ministerului Public executarea supravegherii tehnice, aceasta putând fi efectuată şi prin poliţia judiciară sau lucrători specializaţi din cadrul poliţiei. Articolul IV alin (1) din O.U.G. nr. 6/2016 prevede că accesul concret la sistemele tehnice ale S.R.I., în scopul executării supravegherii tehnice, se realizează prin protocoale încheiate de S.R.I. cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea organe de cercetare penală speciale. În acest sens a fost încheiat protocolul nesecret care este şi publicat pe site-ul Ministerului Public”, a spus procurorul general.

În ceea ce priveşte protocolul secret, Lazăr a subliniat: „Protocolul clasificat, are ca obiect identificarea, investigarea şi documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor contra securităţii naţionale, infracţiunilor de terorism şi infracţiunilor săvârşite de cadre ale S.R.I.. Serviciul Român de Informaţii este organul de stat specializat în domeniul informaţiilor privitoare la siguranţa naţională a României. Acest protocol nu şi-a produs efectele fiind denunţat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele. De altfel, aşa cum s-a arătat, existenţa protocolului şi iniţierea demersurilor privind declasificarea acestuia au fost aduse la cunoştinţa ministrului justiţiei şi de asemenea a Consiliului Superior al Magistraturii printr-o informare realizată la data de 20.03.2018”, mai arată procurorul general.

„Cele două protocoale încheiate în anul 2016 nu au fost declarate nelegale de nicio instanţă, fiind prezentate în acest mod doar de o parte a mass-mediei. Reiterarea consecventă în spaţiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluţionare dosare cu o miză esenţială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 şi Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018. În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acţiona în continuare cu fermitate şi profesionalism pentru combaterea infracţionalităţii şi îndeplinirea rolului constituţional de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor”, se mai arată în mesajul lui Augustin Lazăr.

În acest context, fostul premier Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, că ministrul Tudorel Toader, după ce a anunţat evaluarea lui Augustin Lazăr, încearcă să pună presiune pe dosarul violenţelor la care au fost supuşi cetăţenii care au protestat în 10 august şi să decapiteze conducerea Parchetului General.

”Sub pretextul evaluării procurorului general al României, care e responsabilitatea în primul rând a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Tudorel Toader încearcă să pună presiune pe dosarul violenţelor la care au fost supuşi cetăţenii care au protestat în 10 august şi să decapiteze conducerea Parchetului General. Nu este nicio surpriză comportamentul ministrului Toader. A procedat în aceeaşi manieră şi când a dorit demiterea conducerii DNA: De data aceasta, foloseşte o informaţie parţial adevărată, parţial falsă, doar ca să poată declanşa o procedură de evaluare împotriva lui Augustin Lazăr pentru simplu motiv că acesta s-a opus public ministrului în mai multe rânduri. Pare tot mai clar: cine îndrăzneşte să conteste acapararea politică a instituţiilor statului care ar trebui să lucreze independent de puterea politică, e considerat ca fiind parte a “statului paralel” şi trebuie preluat sub controlul liderilor PSD-ALDE”, a scris pe Facebook Dacian Cioloş.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, sâmbătă, că declaraţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, despre evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr, este încurajatoare şi că prezenţa şi nivelul de infiltrare a statului paralel în justiţia din România este de netolerat.

”Declaraţia domnului Toader, Ministrul Justiţiei, făcută astăzi, este încurajatoare. Prezenţa şi nivelul de infiltrare a statului paralel în justiţia din România este de netolerat. Protocoalele secrete, acţiunile ilegale şi neconstituţionale, încălcarea libertăţilor fundamentale trebuie să înceteze. Prezenţa agenţilor/ofiţerilor acoperiţi în tot ţesutul social, politic şi economic reprezintă o situaţie fără prezedent în ţările democratice. Reforma justiţiei trebuie dusă la bun sfârşit şi totodată trebuie să revenim la controlul democratic al serviciilor secrete. Declaraţia Ministrului Toader este fără îndoială un pas necesar în această direcţie”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

 

Precizările vin după ce protocolul încheiat în 2016 între Parchetul General şi SRI a ajuns joi la opinia publică. O variantă nesecretă care este publicată pe site-ul Ministerului Public şi una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeaşi zi, chiar înainte de alegeri, în decembrie 2016.

Cel nesecret prevede chestiuni tehnice privind condiţiile concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor. Cel secret arăta o strânsă relaţionare între instituţii şi era practic o continuare a protocolului încheiat în anul 2009.

Mai mult, în urmă cu câteva săptămâni, Tudorel Toader a anunţat, în privinţa unei evaluări a lui Lazăr, că pentru fiecare vine o vreme a evaluării.

Foto: Hepta

Citește și: