Mihaela Gidei
2056 vizualizări 19 nov 2018

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat pentru MEDIAFAX că procesul a fost amânat pentru data de 27 noiembrie, la ora 12.30.

La termenul de marţi, avocatul procurorului general Augustin Lazăr a formulat o cerere de amânare.

Luni, secţia pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Judecarea cererii de suspendare a procedurii de revocare din funcţie a fost stabilită pentru data de 20 noiembrie.

Procurorul general a depus o plângere prealabilă şi la Ministerul Justiţiei împotriva raportului.

Tudorel Toader a spus la dezbaterea din CSM privind revocarea lui Augustin Lazăr că unul dintre motivele declanşării acestei proceduri este şi cel privind protocolul din 2016, semnat de procurorul general. Toader a spus că e inadmisibil acest lucru, întrucât iniţial Lazăr dezaproba protocoalele.

În replică, procurorul general Augustin Lazăr a spus că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu şi că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ cererea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, cu un scor de 5 la 1, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul Consiliului. Votul pentru aviz pozitiv a fost al lui Tudorel Toader.

În opinia ministrului Justiţiei, deşi avizul CSM este consultativ, ”ar trebui să nu existe deloc”. La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr a apreciat că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu şi că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.

La ieşirea din sediul CSM, după dezbaterea privind revocarea procurorului general, Tudorel Toader a confirmat că a votat în sensul raportului.

”Cum am gândit (a votat, n.r.). În sensul raportului. Acum e previzibil. Previzibil că eu am făcut raportul acolo, la Minister, cu toată convingerea. Acuma nu ştiu ce v-a declarat procurorul general, el s-a încins, aşa, acolo, s-a înroşit. Dar i-am spus: Domnule, ai uitat să răspunzi la parte din cele 20 de puncte. Spune cutare, cutare, cutare, nu-i adevărat, dar nu aprecieri”, a spus ministrul Justiţiei, la ieşirea din sediul CSM.

”Nu cred că un procuror – fie şi de la bază, de la judecătorie, darămite un procuror general – nu ştie că dreptul la apărare se referă la învinuire, cu prezumţia de nevinovăţie, dar să nu vă grăbiţi: că putea să îşi aducă avocat să îl apere aici, să îl reprezinte, să îl ajute, acolo unde dânsul nu găsea răspunsuri. Dar eu nu am făcut o cercetare faţă de dumnealui, faţă de managementul dumnealui”.

Toader a adăugat că raportul de evaluare a lui Lazăr nu este o analiză ştiinţifică şi că a examinat doar ”faptele lui manageriale în calitate de procuror general”.

”Am pus concluzii de ministru al Justiţiei, am plecat de la 132 din Constituţie, 54, 52 din legea 303. Evaluam. Ştiţi cum e? Când evaluezi, afli şi fapte. Nu faci ştiinţă, nu am venit la un colocviu. Eu am venit să îi arăt cutare lucru. La DNA, erai general, probabul că veneai şi prin ţară, ai văzut că DNA a generat trei conflicte de natură constituţionlă. Ce ai făcut? Te-ai dus la DNA să-i întrebi, băi fraţilor trebuie să respectaţi şi voi Constituţia? Nu. A ieşit public şi a zis DNA e unitate de elită”, a mai spus Toader.

Tudorel Toader şi Augustin Lazăr au avut la CSM un schimb de replici acide.

- Noi nu suntem conducători de opinie în presă, dar în profesia noastră, eu am întotdeauna curajul să spun. Las la latitudinea dumneavoastră să reflectaţi. Eu nu vreau nici ca domnul ministru să rămână cu impresia ca am ceva cu dansul, cu profesorul Toader,” a spus Lazăr în timpul dezbaterii de la CSM.

- Am urmărit cum v-aţi înroşit progresiv şi vocea vi s-a schimbat. Mă temeam sa nu evolueze,” a replicat Tudorel Toader.

- Ultimul cuvânt trebuia sa fie al meu. (...) Apreciez ingrijorearea domnului ministru ca m-am îmbujorat la faţă.(...) Nu vreau să continui pe aceasta idee, că eu nu sunt în campanie electorală”, a răspuns Lazăr.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii, care va fi judecată pe 20 noiembrie. Procurorul general a depus o plângere prealabilă şi la Ministerul Justiţiei împotriva raportului.

”Nu e un raport de evaluare, e un eseu. Ce m-a impresionat a fost capacitatea de insinuare. Acest document pe care îl consider un eseu critic la adresa procurorului general. A fost completat oral, că daca rămânea scris era altfel. M-a impresionat capacitatea de insinuare. Lasă să se înţeleagă că avem de-a face cu o conspiraţie instituţională. Insinueaza cu referire la contestaţie, că a fost pusa tocmai la Alba. Nu a văzut ca domiciliul e acolo, dar suntem în domeniul eseului.(...)

Asistăm la un eseu, care nu e juridic, e un colaj de detractări, un colaj de 63 de pagini, care au fost vehiculate public, detractări publice care au un numitor comun: instrumentarea dosarului 10 august. Ministrul şi-a arogat abuziv atributul de instanţa disciplinara, dar care operează abuziv şi în faţa căreia nu te poti apăra,” a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general adaugă că ministrul nu i-a dat ocazia să se apere.

”Nu s-a mai gândit nimeni până în prezent să imagineze o procedura sui generis de verificare disciplinară - dar în ce mod? Fără să îl întrebe pe cel în cauza şi fără să il lase să se apere. Nu mă aşteptam la asa ceva de la ministrul Justitiei din ţara mea. Institutiile justitiei, inclusiv Ministerul Public se află în mileniul III. Există consiliul de la Roma, MCV, GRECO. În toate se promovează ideea independenţei procurorilor. Domnul ministru ne duce în vremuri de acum zeci de ani - eu nu îmi mai amintesc - în care procurorul trebuie să meargă să ia lumină de la Ministrul Justiţiei”, a mai spus Augustin Lazăr.

Potrivit acestuia, ministrul Tudorel Toader şi-a depăşit atribuţiile legale, iar procedura de revocare este nelegală.

”Prezenta procedură e nelegală pentru că ministrul Justiţiei nu are competenta legală de a evalua procurorii-şefi. Aceasta este exclusiv competenţa CSM. Asta e treaba ministrului Justiţiei: să aiba o contribuţie la funcţionarea Justitiei pentru oameni. Controlul eficientei conducerii manageriala e atributul unui procuror anume desemnat. Evaluarea procurorului general se face de o echipa de procurori cu grad cel putin de tribunal.(...) Legiuitorul a fost prevazator( n.r. – şi a legiferat astfel) (...) pentru că ministrul Justiţiei ar putea fi interesat politic”, a mai spus Lazăr.

În momentul în care vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru că se va dezbate emiterea unui aviz pentru revocarea lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a ţinut să sublinieze că avizul este unul consultativ.

- Avizul conform legii, că avizul e consultativ, din păcate”, a spus Tudorel Toader.

- Din păcate,” a replicat Codruţ Olaru.

- Din păcate, ar trebui să nu fie deloc”, a răspuns Tudorel Toader.

În introducerea discursului său din şedinţă, Toader a ţinut să menţioneze plângerea pe care Lazăr a depus-o faţă de revocarea sa.

”Eu, ca ministru al Justiţiei, nu am interesul să trag de timp. Un interes de care nu aş fi sigur în cazul procurorului general. El s-a adresat instanţei de contencios de la Alba Iulia, mâine este termen (marţi, n.r.). Coincidenţă sau nu, chiar mâine, când trebuia să aibă loc aici. Ministerul Justiţiei a depus întâmpinare, judecătorul va decide. Procurorul general nu e pe persoană fizică cum s-a ajuns acolo, am rezerve cu privire la natura raportului. Raportul nu a produs efecte, dovadă că domnul Lazăr este încă în funcţie. (...) Mâine va merge cineva şi va susţine. Eu mi-am exprimat rezerve, voi exprima şi acum. Judecătorul va decide. Raportul nu l-am făcut ămpotriva cetăţeanului Lazăr, ci împotriva procurorului general, competenţa e de ordiine publică”, a mai spus Toader.

 

 

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României, după ce a prezentat raportul de evaluare a activităţii acestuia. La o oră după anunţul lui Toader, Augustin Lazăr a declarat că demersul acestuia destabilizează Ministrul Public şi a promis că va răspunde punctual fiecăreia dintre cele 20 de acuzaţii cuprinse în raportul de evaluare.

 "Concluzia este aceea a necesităţii de revenire la normalitate,” a declarat ministrul Justiţiei după ce a prezentat, timp de o oră, sinteza raportului de evaluare a procurorului general. ”Asta înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. Loialitatea e definită foarte coerent şi frumos printr-o bogată jurisprudenţă a CCR. Sigur că mai există o concluzie. Aceea de a rămâne în limitele, nu numai a competenţelor şi loialităţii, ci şi a bunei cuviinţe. Prin urmare, considerăm că actele şi faptele enumerate în raport, de netolerat în statul de drept, demostrează că activitatea lui Augustin Lazăr contravine obligaţiilor legale. În aceste condiţii, nu se mai poate susţine ocuparea funcţiei de conducere din cadrul Minsterului Public."

Tudorel Toader concluzionează că Augustin Lazăr trebuie revocat de la conducerea Parchetului General: "Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei şi elaborării avizului consultativ, precum şi Preşedintelui României, pentru a decide competenţele legale ce îi revin.”

 Evaluarea procurorului general Augustin Lazăr cuprinde 20 de puncte, exact câte au fost şi în cazul Laurei Codruţa Kovesi.

"Nu neapărat din motive de simetrie, dar evaluarea cuprinde exact 20 de puncte, câte au fost şi la procurorul-şef al DNA. Puteam să adaug mai multe. Când ajung la finalul celor 20, vă pot evoca şi alte motive," a declarat ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

Ca prim punct, este faptul că Augustin Lazăr a susţinut că evaluarea Laurei Codruţa Kovesi a fost lipsită de temei.

"Primul lucru pe care aş vrea să îl subliniez, faptul că procurorul general a susţinut vehement, public, lipsa temeiului legal pentru evaluarea procurorului-şef de la DNA. A avansat ideea unui conflict între procuror şi ministrul Justiţiei. Convingerea mea e că a avansat această idee pentru a împiedica evaluarea procurorului şef al DNA. Procurorul general nu a dispus nicio măsură de verificare a celor apărute în spaţiul public şi reclamate de mulţi, nu a făcut niciun demers pentru temeiul legal pentru evaluarea procurorului şef de la DNA", a completat Toader.Ministrul Justiţiei precizase anterior că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr are 63 de pagini, raportul fiind structurat pe cinci capitole, dintre care ultimul conţine propunerile.

Tudorel Toader a ţinut să amintească şi că Lazăr a fost numit de preşedinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

"Pe 27 aprilie 2016, a semnat numirea în funcţia de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanţă profesională. Rezultă faptul că ministrul Justiţiei de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcţia de procuror general cu nerespectarea criteriilor şi procedurilor legale. Preşedintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul Justiţiei a transmis fără ca dosarul să fie complet, preşedintele a numit fără a exista verificarea legalităţii şi nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, şi nu înţeleg de ce, apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie," a declarat Tudorel Toader.

Tudorel Toader dezvăluie că Augustin Lazăr prevedea în proiectul de management că va reduce numărul de delegări, dar în fapt acestea au crescut în mandatul său.

"Punctul 10, neîndeplinirea obiectivelor asumate de procurorul general în proiectul de management. În proiect scrie vom lua toate măsurile ca să reducem delegările în funcţii de execuţie sau de conducere, adică cei care au funcţii să le exercite în realitate, dacă ne uităm pe evaluarea Ministerului Public, constatăm contrariul. În mandatul dânsului a crescut numărul delegărilor. Cu alte cuvinte, una spunem alta facem", a apreciază ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader îi reproşează procurorului general şi faptul că nu a respectat deciziile Curţii Constituţionale."Contestarea deciziilor CCR, în sensul nerepectării deciziilor CCR. Dacă un cetăţean care nu are pregătire poate să spună <<o fi, nu o fi>>, un procuror general care să încurajeze nerespectarea e mult mai grav. Am în vedere acelaşi demers, ancheta comisiei parlamentare," a precizat Toader.

La punctul 18 din cele 20 din cadrul evaluării făcute de ministrul Justiţiei lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a precizat că acesta a încălcat legea atunci când a semnat protocoalele cu serviciile de informaţii.

"Încălcarea legii prin semnarea unor protocoale prin care se interferează atât în activitatea Parlamentului, cât şi crearea unor premise pentru o justiţie paralelă, incompatibilă cu statul de drept şi dreptul la un proces echitabil. Nu mai e nevoie să spun că am mers mai departe cu procedura de desecretizare a acestor protocoale", a declarat Toader.

Ministrul Justiţiei a completat, la punctul 19 al acestei evaluări, faptul că procurorul general a ascuns adevărul cu privire la respectivele protocoale.

Faptul că Augustin Lazăr a contestat proiectele de modificare a legilor justiţiei, mai ales Secţia de anchetă a magistraţilor, declarată constituţională de Curtea Constituţională, este printre cele 20 de puncte.

"Contestarea legilor de modificare a Legilor Justiţiei, ulterior controlului de constituţionalitate. Vă dau un singur exemplu, deşi am mai multe. Mult s-a discuta în spaţiul public despre acea secţie specială (Secţia de anchetă a magistraţilor -n.r.). Procurorul general şi-a exprimat punctul de vedere, dar la un moment dat Curtea Constituţională a validat soluţia ca fiind constituţională. Şi ştim că deciziile CCR sunt definitive şi obligatorii, iar tu ca procuror eşti primul chemat să respecţi legea", a declarat Tudorel Toader. Procurorul general Augustin Lazăr a declarat miercuri seară, după anunţul procedurii de revocare, că raportul de evaluare a activităţii sale întocmit de Toader contravine analizelor Inspecţiei Judiciare şi CSM şi este de natură să destabilizeze ministerul Public.

"Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiţiei, fără o bază factuală şi solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituţiei e esenţială", afirmă Lazăr.

"Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziţii. Raportul de evaluare a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justiţiei, înţelege să îl dea Comisiei de la Veneţia. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiţiei din România", a declarat Augustin Lazăr, care va răspunde punctual criticilor aduse de Tudorel Toader în zilele următoare.

"Respectarea principiilor şi valorilor constituţionale a stat la baza mandatului meu. Mi-a asumat luarea unei atitudini publice de a exprima un punct de vedere ca reacţie la atacurile nejustificate la adresa sistemului judiciar," a completat Lazăr.

Citește și: