Firuta Flutur
150 vizualizări 24 apr 2019

„În data de 24 aprilie 2019, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a avut o întrevedere, la sediul Ministerului Justiţiei, cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), compusă din doamna Claire Bazy-Malaurie, domnul Martin Kuijer, domnul Nicolae Esanu, domnul Kaarlo Tuori (membri ai Comisiei de la Veneţia) şi domnul Grigory Dikov (Secretariatul Comisiei de la Veneţia)", se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a lui Tudorel Toader.

Ministrul demisionar al Justiţiei precizează că subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la legile justiţiei, cu un accent pe cele cinci ordonanţe de urgenţă ale Guvernului iniţiate de către Ministerul Justiţiei şi adoptate în perioada septembrie 2018 – martie 2019, respectiv OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019.

„În cursul întâlnirii, ministrul justiţiei a prezentat contextul legislativ şi instituţional care a determinat procesul de modificare şi completare a celor trei legi ale justiţiei (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor , Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii), precum şi considerentele care au justificat adoptarea unora dintre soluţiile legislative cuprinse în cele cinci ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În continuarea întâlnirii, ministrul justiţiei a răspuns unor întrebări adresate de unii membri ai delegaţiei Comisiei de la Veneţia", potrivit sursei citate.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, delegaţia Comisiei de la Veneţia, care se află în această perioadă în România pentru a discuta evoluţiile legislative din domeniul justiţiei generate de adoptarea, de către Guvernul României, a celor cinci ordonanţe de urgenţă începând cu luna septembrie 2018.

„Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, deşi Curtea Constituţională a României a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor Penale, Parlamentul nu şi-a învăţat lecţia şi le-a rediscutat în aceeaşi manieră foarte rapidă, superficială şi netransparentă. Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună ştiinţă, opoziţia parlamentară, instituţiile, asociaţiile de magistraţi şi chiar opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la aceste modificări", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Referitor la tema ordonanţelor de urgenţă, şeful statului a evidenţiat folosirea în exces a acestui instrument legislativ în domenii foarte sensibile, "unde este necesară o dezbatere serioasă, aprofundată şi deplin transparentă".

„În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România se află acum în situaţia în care Guvernul legiferează şi Parlamentul doar ia act", potrivit sursei citate.

 

Citește și: