397 vizualizări 1 mar 2019

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader,  îi va prezenta premierului proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG 7/2019 vizând legile justiţiei, cu schimbările convenite cu preşedintele CSM şi asociaţiile, respectiv abrogarea articolului 54.

„Voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de ordonanţă de urgenţă pe care îl voi trimite la Consiliul Superior al Magistraturii pentru consultare şi pentru a emite aviz consultativ. Apoi problemele de oportunitate a legiferării se discută la nivelul alianţei de guvernare", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a anunţat că proiectul de ordonanţă pentru modificarea ordonanţei de urgenţă 7/2019 pe legile justiţiei va conţine schimbările convenite luni, la întâlnirea avută de premierul Viorica Dăncilă cu reprezentanţii CSM şi membrii asociaţiilor de magistraţi, respectiv abrogarea articolului 54.

"La Ministerul Justiţiei a fost elaborat OUG pentru modificarea OUG 7/2019, în sensul celor discutate de premier cu preşedinta CSM, Asociaţia Magistraţilor din România, UNJR, Asociaţia Procurorilor din România, Inspecţia Judiciară şi Secţia specială. La ce se referă modificările? La cele convenite de doamna premier: abrogarea articolului 54, articol care în principal prevede acum faptul că judecătorii, alături de procurori, pot deveni procurori de rang înalt şi că avizul nu îl mai dă Secţia pentru procurori, ci plenul CSM. Se abrogă deci articolul 54, se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, că avizul îl va da în continuare Secţia de procurori a CSM. În al doilea rând, se rezolvă diferenţele salariale pentru IT-iştii din domeniul judiciar" a completat Toader.

Ordonanţa de urgenţă nr. 7 pentru legile justiţiei a fost criticată atât de secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul CSM, cât şi de asociaţiile de magistraţi, aceştia reproşând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condiţiile în care proiectul a fost trimis la Consiliu cu doar o zi înainte de adoptare. Ulterior, ministrul Justiţiei a anunţat că aceasta va fi modificată, tot printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Câteva zeci de magistraţi au protestat, vineri, pe scările Curţii de Apel Bucureşti, faţă de prevederile OUG de modificare a legilor justiţiei. Aceştia au precizat că sunt nemulţumiţi că nu au fost consultaţi privind ultimele modificări legislative şi cer abrogarea Ordonanţei.

Magistraţii care au protestat, vineri, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, sunt nemulţumiţi de prevederile OUG nr. 7, pe legile justiţiei şi cer abrogarea acesteia, în ciuda faptului că ministrul Justiţiei, TudorelToader, a anunţat că se va întâlni cu premierul Dăncilă pentru a-i prezenta modificările la actul normativ, respectiv abrogarea articolului 54 ce prevede ca şi un judecător să poată candida la şefia unui parchet.

Totodată, aceştia condamnă şi faptul că nu au fost consultaţi înainte ca Ordonanţa să fie adoptată de către Guvern.

„De data aceasta, am considerat că situaţia este gravă, în mod atipic pentru noi, dar am ieşit să arătăm că suntem îngrijoraţi. Este vorba despre legiferarea fără consultaţie publică, a tuturor actorilor implicaţi şi a spcialiştilor a legilor penale, dar şi Ordonanţa de Urgenţă fără a se justifica urgenţa. S-au adus modificări care nu fuseseră discutate în prealabil”, a declarat Raluca Muntean, procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2.

Alt procuror a spus: „Miza protestului este independenţa justiţiei şi un proces legistativ de modificare a legilor justitţiei transparent şi după consultarea prealabilă a corpului magistraţilor”.

 

Citește și: