85 vizualizări 29 dec 2005
Investitiile realizate in acest an in sectorul turistic vor totaliza circa 400 milioane de euro, cea mai mare pondere, aproape 79%, fiind reprezentata de domeniul hotelier, in conditiile in care majoritatea proiectelor sunt finantate din surse private sau bancare.

"Domeniul hotelier a fost capul de afis, acoperind peste 68% din volumul investitiilor, circa 15% in solutii alternative de cazare (pensiuni, vile bungalouri), circa 11% au reprezentat investitii in mijloace de transport (autocare, microbuze, nave) si numai sub 6% in agrement, cu precadere in amenajari de areale schiabile, inclusiv transport pe cablu", a declarat, presedintele firmei de consultanta Peacock Hotels, Paul Marasoiu.

Valoarea investitiilor din acest an este usor inferioara estimarilor initiale, motivul fiind stragnarea unor proiecte anuntate anul trecut.

In aceea ce priveste prognoza pentru 2006, reprezentantul Peacock Hotels este de parere ca volumul investitiilor se va situa "aparent" sub nivelul atins in acest an. "Subliniez ca numai aparent pentru ca anul viitor vor fi initiate proiecte de mare anvergura, a caror dezvoltare se va derula pe parcursul a circa 2-3 ani. Cred ca in intervalul 2006-2009 vom avea investitii cumulate in industria ospitalitatii de peste 1,1 miliarde euro, crescand considerabil ponderea investitiilor straine, dar si a programelor de finantare comunitare", a adaugat Marasoiu.

Printre proiectele asteptate in turism se numara si refacerea zonelor istorice vechi din orasele importante, punerea in valoare a unor situri istorice abandonate, reconvertirea unor areale pentru functiuni turistice, amenajarea unor facilitati portuare turistice la Dunare si Marea Neagra.

O scurta analiza a evolutiei sectorului turistic in 2005 arata ca, pe plan general, a fost inregistrata o "crestere timida, determinata de scaderi ale unor componente si cresteri ale altora", potrivit datelor Peacock Hotels.

"In acest an s-a remercat o tendinta de profesionalizare a multor componente ale pietei, atat in sectorul de «tour & travel», cat si in cel hotelier. Din pacate nu s-a simtit inca nici o modificare pozitiva reala in domeniul invatamantului de specialitate, iar perspectivele evolutiei viitoare generale a domeniului sunt inca in curs de elaborare in cadrul strategiei nationale", a explicat reprezentantul firmei de consultanta.
Referitor la planurile de extindere a lanturilor hoteliere straine in Romania, Marasoiu a precizat ca cel mai dinamic sistem este franciza, care va fi "subiectul principal de dezvoltare si competitie pe piata hoteliera incepand cu 2006".

Citește și: