Mihai SCHIAU
4933 vizualizări 1 iul 2015

Comisarii de la Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării au decis să-i sancţioneze drastic, de anul acesta, pe toţi cei care ignoră legea şi campează în zonele protejate. Turiştii au voie să facă plajă, însă accesul la plajele sălbatice costă 5 lei pe zi.

''Pe drum spre plajă de la Vadu am întâlnit câteva berze, o broască ţestoasă, dar şi gunoaiele lăsate în urmă de cei care s-au bucurat de peisaj fără să respecte însă această oază. Culmea este alta. Legea care interzice campatul în rezervaţia biosferei Deltei Dunării este veche de 25 de ani, doar că până anul acesta turiştii au fost toleraţi de autorităţi'', scrie stirileprotv.ro.

Legea este clară: cei care vin cu rulota la mare sau îşi pun cortul direct pe nisip riscă, dacă sunt prinşi de inspectorii Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, o amendă usturătoare. Astfel, pentru campare, amenda poate să fie de 200 de lei, intrarea pe plajă cu maşina ''costă'' 700 de lei, iar lipsa unui permis de stat pe nisip atrage o amendă de 100 de lei.

Spre deosebire de ce se întâmpla în trecut, acum turiştii sunt informaţi asupra obligaţiilor pe care le au. La ieşirea din localitatea Vadu, pe drumul către mare, a fost montat un panou pe care scrie că plajă sălbatică nu este destinaţie turistică, iar persoanele şi maşinile au voie să între doar în baza unui permis de acces. Permisul de acces este de 5 lei de persoană pentru 24 de ore, 15 lei pentru o săptămână şi 30 de lei până în 31 decembrie. Pentru maşină, un turist achită 10 lei pentru 24 de ore şi 100 lei până la sfârşitul anului. Permisele se pot cumpăra online de pe site-ul Administraţiei Rezervaţiei Bosferei Deltei Dunării, dar şi de la comisarii de pe plajă.

Citește și: