243 vizualizări 10 iun 2017

Astfel, conform Ordonanţei Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, cetăţenilor din Ucraina, posesori de paşapoarte biometrice, li se permite intrarea în România fără viză.

Ei trebuie însă să aibă documente care justifică scopul şi condiţiile şederii lor şi care fac dovada existenţei unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea. Ucrainienii trebuie să prezinte garanţii că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinaţie sau că vor părăsi teritoriul României, asta în cazul străinilor aflaţi în tranzit.

Totodată, trebuie să dovedească că nu sunt incluşi în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interzicerii intrării în România sau care au fost declaraţi indezirabili, că nu au încălcat anterior, în mod nejustificat, scopul declarat la obţinerea vizei sau, după caz, la intrarea pe teritoriul României ori nu au încercat să treacă frontiera României cu documente false, că pe numele lor nu au fost introduse alerte în Sistemul Informatic Schengen în scopul refuzării intrării şi că nu prezintă un pericol pentru apărarea şi siguranţa naţională, ordinea, sănătatea ori morala publică.

"Cetăţenii ucraineni, titulari ai unor permise de mic trafic eliberate de către autorităţile competente, pot călători însă şi sta pe teritoriul României, având obligaţia de a nu depăşi limita de 50 km de la linia de frontieră şi de a respecta condiţiile şi scopul pentru care a fost eliberat un astfel de document", se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), postat pe site-ul instituţiei.

Citește și: