Adrian POPESCU
86 vizualizări 24 feb 2011

Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, principalul punct de pe agenda politică internă va fi, de departe, congresul UDMR de la Oradea - al 10-lea de la înfiinţarea Uniunii, în 1990. Un eveniment de maximă importanţă atât pentru UDMR, pentru comunitatea maghiară din România şi chiar pentru viaţa politică de la Budapesta, cât şi pentru scena politică românească.

Sunt numeroase dovezi ale interesului pentru acest eveniment politic:

PDL şi-a amânat la iuţeală pentru 5 martie reuniunea Consiliului Naţional de Coordonare programată pentru 19 februarie curent, care trebuia să decidă asupra convocării congresului din mai al democrat-liberalilor.
Şefii partidelor româneşti parla-mentare - Emil Boc, Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin - au confirmat că se vor afla cu toţii la "curtea" lui Marko Bela şi a succesorului său în fruntea Uniunii.
Vor fi prezenţi preşedintele Parti-dului Socialist din Ungaria, Mester-hazy Attila, şi un vicepreşedinte al FIDESZ, partidul de guvernământ de la Budapesta, încă nenominalizat.
Absenţi de marcă: preşedintele Traian Băsescu, care nu va da curs invitaţiei din "raţiuni de stat" - vizită oficială în Kuwait în acest weekend - motiv pentru care nu va fi prezent nici premierul ungar Orban Viktor, acesta fiind, în plus, în relaţii nu tocmai frăţeşti cu Marko Bela.

"Nu jurăm credinţă veşnică nici lui Băsescu, nici PDL"

"Prevăd că UDMR o să aibă dileme uriaşe legat de coaliţia actuală, respectiv cum, în ce condiţii şi până când putem să mergem împreună în această coaliţie, de aceea trebuie să analizăm săptămână de săptămână ce facem. UDMR trebuie să continue să aibă o politică de coaliţii fără restricţii cu partidele româneşti, nu să jurăm credinţă veşnică lui Traian Băsescu, PDL, PNL sau PSD", spunea recent Marko Bela. Cei care, bizuindu-se pe această afirmaţie aşteaptă de la congresul UDMR decizii care să bulverseze scena politică şi, implicit, guvernarea, vor fi dezamăgiţi "pe linie". "Nu vor fi decizii spectaculoase la congres, de a rămâne sau de a ieşi de la guvernare, pentru că doar CRU - Consiliul Reprezentanţilor Unionali, n.n. - poate lua o asemenea decizie, nu congresul", a anunţat cât se poate de clar vicele Borbely Laszlo.

Pe aceeaşi lungime de undă, Kelemen Hunor a le-a transmis şi el lui Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin că ar fi "o mare greşeală" să vină la congres cu mesaje de genul "abandonaţi alianţa cu PDL-ul şi treceţi cât mai repede la USL". Ceea ce nu înseamnă însă, câtuşi de puţin, că trecerea în barca social-liberală nu este luată în calcul cât se poate de serios de Marko, Kelemen&Co, pentru când va veni "momentul potrivit". Dovadă şi avertismentul adresat de Kelemen lui Ponta - după semnarea protocolului de colaborare între organizaţiile PSD şi PRM din Ilfov - cu privire la "consecinţele nefaste" ale unei asemenea "intrări a PRM în USL pe uşa din dos". Ameninţarea a fost "recepţionată" instantaneu de liderul PSD, care s-a grăbit să anunţe că social-democraţii nu vor mai bate nicicum palma cu peremiştii lui Vadim.

Kelemen Hunor - favorit detaşat

Lupta pentru fotoliul de preşedinte al Uniunii, ocupat vreme de aproape 18 ani de Marko Bela, se va da între ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter şi deputatul covăsnean Olosz Gergely, şeful grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor. Acesta din urmă este şi singurul candidat cu o identitate doctrinară clară, reprezentând Platforma Liberală din UDMR, în vreme ce Kelemen Hunor este reprezentantul "platformei Marko", iar Eckstein Kovacs Peter re-prezintă "platforma Băsescu", după cum se vehiculează, mai în glumă, mai în serios, la şedinţa CRU de acum două săptămâni.

De departe, Kelemen Hunor - supra-numit "Markoman", adică "omul lui Mar-ko" - este considerat favorit detaşat, fiind creditat, la bursa pariurilor, cu 75-85% din voturi, încât nu este de mirare că acesta a şi anunţat că va câştiga încă din primul tur. Lucru ce pare să nu-l fi dezarmat câtuşi de puţin pe Eckstein Kovacs Peter, care, deşi nu depăşeşte 15%, s-a declarat şi el drept "câştigător sigur cu condiţia ca votul să fie cu adevărat secret", în vreme ce, "mai realist", Olosz Gergely speră doar să obţină mai mult decât cele 10-12 voturi cu care este creditat.

ALEGERI UDMR umblă şi la statut

l va fi înfiinţată funcţia de vicepreşedinte politic, care, după toate probabilităţile, va fi ocupată de ministrul Borbely Laszlo;
l funcţia de preşedinte executiv va fi desfiinţată şi transformată în secretar general, căruia îi va reveni conducerea viitorului secretariat general al UDMR, organism nou-înfiinţat;
l în cadrul Consiliului Permanent Unional va fi înfiinţată o "Preşedinţie Unională", din care vor face parte preşedintele UDMR, vicele politic, secretarul general, liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat, preşedintele CRU, şefii celor 7 organizaţii din judeţele în care maghiarii reprezintă peste 15% din populaţie etc.

Citește și: