Adrian Ilie
6082 vizualizări 2 oct 2017

”Uniunea Democrată Maghiară din România condamnă ferm actele de violenţă care au avut loc în ziua referendumului pentru independenţa Cataloniei. Considerăm că intervenţiile exagerate ale poliţiei şi orice fel de acţiuni care implică folosirea forţei nu au rezolvat niciodată o situaţie de criză”, se arată într-un comunicat al UDMR, dat publicităţii luni.

UDMR consideră că cetăţenii unei ţări şi comunităţile sale au dreptul la libertate de exprimare, iar o dorinţă unanimă nu poate fi ignorată de autorităţi.

”Ştim din experienţă că într-o democraţie puterea majorităţii nu trebuie niciodată să vizeze suprimarea minorităţilor, întotdeauna majoritatea trebuie să fie responsabilă pentru minorităţile care trăiesc pe teritoriul ţării sale. Nu suntem de acord cu valul de violenţe şi cu instabilitatea politică creată. Considerăm că pentru gestionarea situaţiei tensionate din Catalonia este nevoie în primul rând de calm. Viaţa continuă şi după referendumul de duminică, iar interesul comun al tuturor cetăţenilor este acţiunea înţeleaptă şi echilibrată a liderilor politici şi a autorităţilor”, mai precizează sursa citată.

Guvernul regiunii autonome Catalonia a anunţat, luni, că 90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Spania în cadrul referendumului din 1 octombrie, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi. În ziua desfăşurării referendumului, cel puţin 890 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente dintre alegători şi Poliţia spaniolă.

Citește și: