69 vizualizări 5 iun 2019

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, de reprezentanţii UDMR, parlamentarii Uniunii au adresat o interpelare premierului, solicitând, din nou, intervenţia urgentă a Guvernului pentru soluţionarea problemei cimitirului din Valea Uzului, după ce prefectul judeţului Bacău a emis o adresă prin care spune că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmăneşti.

„Prefectul judeţului Bacău a emis o adresă prin care spune clar că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmăneşti, iar hotărârea consiliului local al localităţii din judeţul Bacău şi construcţiile demarate sunt nelegale”, au arătat, miercuri dimineaţă, parlamentarii UDMR din judeţul Harghita, Korodi Attila şi Tánczos Barna.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a adresat o declaraţie politică în plenul Camerei, iar senatorul UDMR Tánczos Barna a adresat o interpelare premierului.

Cei doi politicieni ai Uniunii au atras atenţia asupra „nelegalităţilor comise de primăria din Dărmăneşti, certificate şi de Ministerul Culturii, Ministerul Apărării, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul judeţului Bacău, care au emis documente oficiale în acest sens. Korodi Attila şi Tánczos Barna au semnalat că organizarea manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, pe 6 iunie, aprobate de Primăria Dărmăneşti, ar duce la tensiuni interetnice”.

„Întrebarea justificată este dacă o autoritate locală are sau nu dreptul să aprobe organizarea unui eveniment pe teritoriul unei alte unităţi administrativ teritoriale, după de prefectul judeţului a emis un punct de vedere în acest sens", a spus Korodi Attila, în declaraţia sa.

Potrivit interpelării, autoritatea locală din Dărmăneşti a încălcat şi legea pentru ratificarea Acordului internaţional între România şi Ungaria privind regimul juridic al mormintelor de război, care prevede că dacă activitatea de îngrijire a mormintelor va produce schimbări, înaintea luării măsurilor de schimbare este necesară punerea de acord cu organele de resort ale statelor implicate.

„Am cerut să fie întrunită, de urgenţă, comisia de specialitate a celor două ţări pentru rezolvarea acestei situaţii. Am cerut Guvernului, responsabil pentru evoluţia regretabilă a evenimentelor, să intervină. Comunitatea maghiară din România condamnă dubla măsură: într-o ţară în care milităm pentru statul de drept nu se poate tolera o astfel de abatere de la cadrul legal. Dorim evitarea escaladării conflictului interetnic prin evenimentul planificat pentru 6 iunie. Dorim restabilirea ordinii legale în acest caz”, a afirmat Tánczos Barna.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar poliţiştii băcăuani au declanşat o anchetă, în timp ce, vinerea trecută, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunţat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului.

Citește și: