41 vizualizări 22 nov 2010

Cabinetul Boc a dat, luni, "celui mai mare program de investiţii în infrastructura edilitară, în infrastructura publică din România ultimilor 20 de ani"- după cum a punctat chiar ministrul Dezvoltării, Elena Udrea.

Mai precis, Guvernul a decis începerea proiectului de asfaltare a 10.000 kilometri de drumuri judeţene şi locale (anunţat încă de anul trecut), de finanţare de la bugetul de stat a minim 800 proiecte restante pentru dezvoltarea mediului rural şi, nu în ultimul rând, finalizarea a 100 lucrări de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă. Cele trei programe vor fi derulate în perioada 2011-2015 şi vor beneficia de o finanţare totală de patru miliarde euro, cu plăţi până în anul 2020. "Nevoia de a finanţa aceste lucrări de investiţii este una dovedită şi probată, în primul rând, pe lângă ceea ce vedem fiecare, şi anume lipsa infrastructurii de transport, a infrastructurii de utilităţi, dar, dincolo de asta, aveam foarte multe proiecte depuse pentru a fi finanţate de UE", a declarat Udrea.

Boc admite că a fost "sesizat" că nu avem drumuri

Şeful Executivului, Emil Boc, a explicat că 1.500 de localităţi vor beneficia de staţii noi de epurare, alimentare şi canalizare. "Acest proiect adoptat de Guvern, astăzi, are cel puţin trei avantaje mari. Unul - modernizarea satului românesc, a spaţiului rural, pentru a asigura oamenilor de la ţară condiţii mai bune, apropiate de cele pe care le au la oraş şi, nu în ultimul rând, pentru a apropia condiţiile din România de cele existente în ţări avansate din UE, din perspectiva modernizării spaţiului rural", a spus premierul.

El a mărturisit că, principalul "obstacol" care i-a fost sesizat cu privire la ţara noastră (dar nu a spus şi de cine- n.r.) a vizat problema infrastructurii, în sensul că nu există drumuri şi autostrăzi. Nu în ultimul rând, Boc a subliniat că prin, acest program de dezvoltare a infrastructurii, se vor genera locuri de muncă, va exista creştere economică şi România îşi îndeplineşte, practic, angajamentele cu UE.

Investiţiile în dezvoltare nu sunt cu dedicaţie pentru PD-L

Cea mai bună reclamă pentru planul de investiţii în infrastructură însă a venit de la ministrul Dezvoltării şi Turismului. "Nu va mai exista nicio localitate care să nu aibă apă şi canal", a ţinut Udrea să adauge.

Nu în ultmul rând, ministrul a spus nu se cuvine a se specula că investiţiile în infrastructură se fac doar în localităţile conduse de primarii PD-L, pentru că este vorba de un număr mare de localităţi, dar şi pentru faptul că directivele europene sunt cele care obligă ţara noastră ca, până în 2015- 2018, să existe în toate localităţile apă, canalizare şi staţii de epurare. (M.T.)

Citește și: