4127 vizualizări 4 mar 2014

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat marţi sentinţa în ”Dosarul Transferurilor”.  Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea sunt acuzaţi de DNA că în anii 2000 şi-au însuşit peste 10 milioane de dolari din transferul unor jucători de fotbal legendari ai României. În plus, cei opt sunt acuzaţi că au eludat legea şi nu au plătit 1,5 milioane dolari taxe datorate statului.

Astfel, pedepsele pronunţate sunt:

George Copos - 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare

MM Stoica - 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare,

Cristi Borcea - 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare 

Ioan Becali - 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare 

Jean Pădureanu - 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Gică Popescu  - 3 ani şi o lună de închisoare cu executare 

Gheorghe Neţoiu - 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare 

Victor Becali - 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare

DETALII, AICI

VEZI MAI JOS O PREZENTARE MULTIMEDIA A DOSARULUI

Având în vedere prevederile Noului Cod de Procedură Penală, sentinţa Curţii de Apel va fi definitivă. Instanţa are la dispoziţie câteva soluţii în acest caz. Nu este exclus ca judecătorii să anunţe că mai amână o săptămână sau două pronunţarea sentinţei.

Condamnarea celor opt. Una din soluţiile instanţei este să dispună condamnarea celor opt grei ai fotbalului. Toţi inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de înşelăciune şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Acum această infracţiune este pedepsită mult mai blând.

Astfel, în cazul infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave pedepsele s-au redus de la 10 la 20 de ani la o limită de la unu la cinci ani. Adică în Codul care tocmai a intrat în vigoare pedeapsa maximă va fi de 5 ani, iar în Codul care tocmai este scos din aplicare pedeapsa maximă era de 20 de ani. Astfel, şi termenul de prescripţie scade drastic în acest caz de la 15 la 5 ani, prescripţia fiind perioada în care procurorii şi judecătorii pot investiga, respectiv judeca, un astfel de dosar.

Instanţa poate constata că pentru infracţiunile de înşelăciune s-a împlinit termenul de prescripţie. Specialiştii consultaţi de gândul spun că pentru o partea din inculpaţi aceste infracţiuni nu s-au prescris. În schimb, Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea ar putea fi condamnaţi pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani. Pentru aeste infracţiuni maximul prevăzut de lege este 8, respectiv 10 ani de închisoare.

Reamintim că cei opt au fost condamnaţi în noiembrie 2012 la 40 de ani închisoare în total. Pedepsele date de au fost extrem de dure: Borcea - 7 ani de închisoare, Copos - 5 ani, MM Stoica - 4 ani, Giovanni Becali - 8 ani, Victor Becali - 7 ani, Gică Popescu - 3 ani cu suspendare, Neţoiu - 3 ani cu suspendare, Pădureanu - 3 ani cu suspendare. În mai Curtea Supremă a decis în recurs ca dosarul să fie rejudecat de Curtea de Apel Bucureşti.

O altă soluţie a instanţei ar putea fi achitarea. Judecătorii pot decide că cei opt sunt nevinovaţi şi că nu există probe că au comis vreo infracţiune. La fel ca o posibilă condamnare, şi achitarea ar fi definitivă.

Ce conţine ”Dosarul Transferurilor”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Citește și: