Astfel, la întrebarea ”Veţi vota cu candidatul recomandat de candidatul pe care l-aţi votat?”, 53% dintre români au răspuns NU, 33% au răspuns DA, iar restul au declarat că încă sunt nehotărâţi. ”Este un mit că, în turul doi, cel care a pierdut poate să-şi ia în spate voturile şi să le predea altcuiva. Aşa ceva nu se întâmplă. O treime dintre alegători poate ascultă”, a declarat preşedintele IRES, Vasile Dâncu.

Defalcat, 54% dintre votanţii Monicăi Macovei au declarat că nu îi vor asculta opţiunea (”să nu câştige Ponta puterea absolută”), 57,8% dintre votanţii Elenei Udrea au declarat că nici ei nu vor vota ”anti-Ponta”, aşa cum le-a sugerat candidata lor, în timp ce, în cazul votanţilor candidaţilor care în turul II recomandă opţiunea Victor Ponta, procentele sunt covârşitoare. Astfel, 88,9% dintre votanţii lui Dan Diaconescu, 81,3% dintre votanţii lui Kelemen Hunor, 69,6% dintre votanţii lui Corneliu Vadim Tudor şi 100% dintre votanţii lui Teodor Meleşcanu au declarat că nu vor asculta recomandarea acestora de a vota cu Ponta. Singurii votanţi care vor vota în majoritate cu candidatul propus de favoritul lor sunt cei ai lui Călin Popescu-Tăriceanu. 51,6% dintre votanţii fostului premier au declarat că vor vota cu Victor Ponta, asta cel mai probabil datorită faptului că Ponta a declarat că Tăriceanu este prima sa opţiune pentru postul de premier, dacă va câştiga alegerile.

Întrebaţi cum şi pentru ce votează în turul II, românii au spus că aleg ”candidatul cel mai bun” (88%) şi ”răul cel mai mic” (66%), spunând că ies la vot având speranţa că ”va fi mai bine” (92%) şi pentru a-şi ”exercita un drept” (68%).

Citește și: