3876 vizualizări 28 apr 2014

Un complet de cinci judecători i-a respins apelul lui Gheorghe Coman şi a menţinut decizia de condamnare dată de un alt complet al instanţei supreme pe 30 ianuarie 2014, după ce deputatul şi-a recunoscut vinovăţia, scrie Agerpres.De asemenea, instanţa a respins şi apelul DNA, prin care procurorii cereau trei ani de închisoare cu executare. Magistraţii au mai dispus în cazul lui Gheorghe Coman confiscarea sumei de 3.140 lei şi plata a 6.050 lei cheltuieli judiciare către stat.

Potrivit noului cod de procedură penală suspectul şi procurorul pot face o înţelegere în timpul cercetării penale, care trebuie validată de judecător, fără să mai fie nevoie de o procedură în contradictoriu. Drept rezultat, procesul este judecat cu rapiditate, iar maximul pedepsei se reduce cu o treime. În cazul lui Gheorghe Coman, de pildă, procesul pe fond a fost judecat într-o singură zi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus pe 16 ianuarie trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a deputatului Gheorghe Coman, fost preşedinte al PC Buzău.

Coman a fost deferit justiţiei pentru folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada noiembrie — decembrie 2013, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia de conducere deţinută în cadrul formaţiunii politice, inculpatul Coman i-a solicitat unui denunţător — în schimbul menţinerii acestuia în funcţia publică de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău (care la nivel politic "ar reveni" PC), diverse servicii, precum şi remiterea unor foloase materiale necuvenite.

"Concret, inculpatul Coman i-a pretins denunţătorului ca, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia de director adjunct al DSVSA Buzău, să îl angajeze ca şef al Serviciului Economic şi Administrativ în cadrul instituţiei pe preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Buzău a partidului din care face parte inculpatul. De asemenea, a pretins ca denunţătorul să intervină la o echipă de control constituită din angajaţi ai DSVSA Buzău, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza oraşului Nehoiu, judeţul Buzău, astfel încât să favorizeze o societate comercială verificată — administrată de un consilier al aceluiaşi partid", arăta DNA într-un comunicat.

Referitor la remiterea unor foloase materiale necuvenite, sursa citată menţiona că acestea constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru, în cadrul respectivei formaţiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău de Gheorghe Coman. În acest context, între 12 — 18 decembrie 2013, inculpatul a primit de la denunţător o sticlă de whisky şi suma de 3.140 lei.

În 27 decembrie 2013, Camera Deputaţilor a încuviinţat arestarea preventivă a deputatului Coman şi la aceeaşi dată Serviciul Teritorial Ploieşti a propus Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie — Secţia Penală luarea acestei măsuri.

În 7 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie — Completul de cinci judecători a dispus arestarea preventivă a parlamentarului pentru 30 zile.

Citește și: