Alina Matis
Iuliana Enache - Mediafax
3728 vizualizări 8 feb 2014

UPDATE

Cel puţin 22 de persoane au fost rănite la bordul unui autocar înmatriculat în România, care a ieşit de pe autostrada M6 în apropiere de Mohacs, în sudul Ungariei, vineri seara. Ministerul de Interne din România a anunţat, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, că, potrivit datelor transmise la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă de echipa consulară aflată în Ungaria, doar trei pasageri din totalul de 22 sunt cetăţeni români. Dintre cele trei persoane de cetăţenie română, două sunt adulte şi una este minoră.

Autocarul care a ieşit de pe autostrada maghiară efectua o cursă specială.

Anett Kasza, un purtător de cuvânt al autorităţii pentru gestionarea dezastrelor, a declarat că la bordul vehiculului se aflau atât adulţi, cât şi copii. Trei persoane au fost rănite grav, iar 19 au răni uşoare. Toţi răniţii au fost spitalizaţi.

Pal Gyorfi, purtătorul de cuvânt a serviciului naţional de ambulanţă a declarat că la bordul vehiculului erau 19 adulţi şi trei copii, inclusiv un bebeluş în vârstă de trei luni. Acesta a fost transferat la spital pentru monitorizare. Gyorfi a afirmat că doar patru-cinci persoane au suferit răni mai grave.

Autorităţile au închis tronsonul de autostradă pe care a avut loc accidentul pentru operaţiunile de salvare.

Autocarul a lovit parapetul şi a căzut într-un canal adânc de zece metri de pe marginea drumului, răsturnându-se pe o parte.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, într-un comunicat remis gândul, că „Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din subordinea sa a fost sesizat de către ataşatul de afaceri interne despre faptul că în jurul orei 20.15, pe autostrada M6, în judeţul Baranya, Ungaria, a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un autocar românesc”.  MAI subliniază că primele informaţii nu „confirmă” decesul vreunui cetăţean român.

„Printr-o decizie comună a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Sănătăţii, s-a dispus trimiterea de urgenţă în Ungaria a unei echipe medicale formate din doi medici şi un asistent, condusă de către medicul şef SMURD pe Regiunea Vest. În funcţie de evaluarea completă a situaţiei medicale a celor 22 de persoane se va lua hotărârea aducerii acestora în ţară sau continuarea tratamentului de specialitate în Ungaria”, a transmis MAI.

Totodată, Poliţia Arad a trimis o echipă pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români şi al autorităţilor maghiare care efectuează cercetarea la faţa locului. „După obţinerea informaţiilor exacte privind identitatea persoanelor rănite, autorităţile române  vor contacta familiile persoanelor implicate  pentru a fi informate despre starea fiecăruia dintre accidentaţi”, a mai transmis Ministerul de Interne vineri noapte.

În baza instrucţiunilor primite din Centrala MAE, echipe consulare de la Ambasada României la Budapesta şi Consulatul General la Szeged s-au deplasat spre locul producerii accidentului, a informat Ministerul de Externe, dând asigurări că reprezentanţii misiunilor diplomatice se află în permanentă legătură cu autorităţile locale şi sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară de specialitate.

„Pe măsură ce vor fi disponibile informaţii suplimentare cu privire la starea de sănătate a răniţilor, acestea vor fi comunicate”, a precizat MAE.

Citește și: