Andrei Luca POPESCU Anca SIMINA
5277 vizualizări 11 mar 2014

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat astăzi că aeronava E-3A AWACS a NATO va survola marţi spaţiul aerian al României, pe rute şi în zone prestabilite, în cadrul unui exerciţiu prestabilit, de antrenare a mijloacelor de poliţie aeriană. Ieri, NATO a anunţat că două astfel de aeronave Boeing de supraveghere vor survola Polonia şi România, în cadrul unor misiuni de antrenament în timpul cărora vor culege şi informaţii despre situaţia spaţiului aerian din Ucraina.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, susţine că avionul NATO care survolează România astăzi fac "un exerciţiu de rutină", în opinia sa neexistând, "în momentul de faţă", "vreo ameninţare la adresa României  vis-a-vis de situaţia din Ucraina".

"După cum ştiţi, România este stat NATO, este stat de graniţă NATO şi periodic se organizează exerciţii de pregătire pentru diferite categorii de forţe. Astăzi, conform planificării NATO, are loc un exerciţiu de rutină care s-a mai organizat, se organizează periodic de Comandamentul Militar NATO - un exerciţiu de supraveghere aeriană şi coordonare a misiunilor poliţiei aeriene. Sigur, având în vedere situaţia din Ucraina, de data aceasta ieri s-a cerut şi aprobarea NATO", a spus Mircea Duşa.

Ministrul Apărării susţine că Exerciţiul aerian nu este singular, fiind dublat astăzi şi mâine de pregătirea în Marea Neagră a unui distrugător american. "În acelaşi timp, se desfăşoară un exerciţiu de pregătire pe Marea Neagră cu un distrugător al SUA şi forţe navale române şi cele bulgare. Este un exerciţiu programat de mult timp, nici nu ştiam atunci de situaţia din Ucraina", insistă Duşa. SUA au trimis încă de pe 8 martie, la Constanţa, distrugătorul USS Truxtun.

Cât despre potenţialul pericol la graniţă, semnalat de preşedintele Traian Băsescu săptămâna trecută, la plecarea la Bruxelles, ministrul Apărării nu are deocamdată emoţii. "Eu nu ştiu în noduri marine la ce distanţă suntem, dar sigur suntem la 300 şi ceva de kilometri de zona Crimeea. România este un stat NATO si faptul că suntem stat NATO şi forţele şi capabilităţile militare ale României sunt structurate pe standarde NATO ne asigură zona de securitate necesară şi nu cred că în momentul de faţă vis-a-vis de situaţia din Ucraina există vreo ameninţare la adresa României. Sperăm ca pe cale diplomatică şi pe calea dialogului să se soluţioneze situaţia din Ucraina şi sper că raţională va învinge", a mai spus Duşa.

Aeronavele fac parte din Forţa NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului şi comunicaţiilor pe timpul operaţiilor desfăşurate în spaţiul aerian al NATO, conform MApN.

Aparatul Boeing E-3A AWACS zboară la înălţimi de peste 9.000 de metri, are o rază de descoperire a radarului de 31.000 km pătraţi şi pot detecta ţinte ce evoluează la înălţimi mici, în limita a 400 km, şi la înălţimi medii, în limita a 520 km, conform datelor de la MApN.

Luni, un oficial al NATO a anunţat că avioanele cu tehnologie AWACS vor decola de la baza Geilenkirchen (Germania) şi din Waddington (Marea Britanie).

"Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situaţiei din Ucraina şi vor avea loc doar deasupra teritoriului ţărilor NATO. Este vorba de o misiune de rutină deasupra ţărilor membre NATO", a mai spus oficialul NATO.

Citește și: