Andreea OFIŢERU
4653 vizualizări 13 apr 2015

177.400 de copii au fost înscrişi în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2015/2016. Însă numărul copiilor cu vârsta de 6 ani este mult mai mare, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică care relevă că în urmă cu 6 ani s-au născut 222.388 de copii vii. Pentru diferenţa semnificativă de aproape 45.000 experţii spun că între explicaţii sunt rămânerea la grădiniţă, înscrierea direct în clasa întâi sau părăsirea ţării, dar atrag atenţia că mulţi copii vor rămâne în afara sistemului educaţional. Ministerul Educaţiei nu are o explicaţie exactă pentru această situaţie, calculele aproximative fiind făcute pornind de la presupuneri. Motivul, spune ministrul Sorin Cîmpeanu, este că nu există un sistem de date interconectat, care ar putea deveni însă funcţional de la anul.

Expert UNICEF: Sunt 4-5 cauze de care Ministerul Educaţiei trebuie să ţină cont

Luminiţa Costache, coordonator programe în cadrul organizaţiei UNICEF, susţine că pentru diferenţa de peste 40.000 de copii există cel puţin 4-5 cauze de care Ministerul Educaţiei ar trebui să ţină cont. „În primul rând, sunt copii de clasa pregătitoare care rămân la grădiniţă, apoi sunt copii de vârstă pentru clasa pregătitoare, dar care sunt înscrişi deja în clasa întâi. În al treilea rând, sunt copii ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate şi i-au înscris acolo. Mai  sunt părinţi care nu s-au mobilizat să-şi înscrie copiii acum, dar îi vor înscrie până-n toamnă, dar sunt şi copii care nu se regăsesc nicăieri şi care vor rămâne în afara sistemului. Practic, ar trebui să existe la nivel de sistem de educaţie un mecanism care să funcţioneze astfel încât să ştim situaţia acestor copii. Una dintre soluţii este de comunicarea între bazele de date. Ar trebui să existe protocoale de colaborare între bazele de date”, a spus Luminiţa Costache.

Expertul UNICEFmai arată că pe unii dintre copiii care lipsesc de la înscrierea în clasa pregătitoare îi putem găsi în baza de date de la Prestaţii Sociale şi în cea de la Evidenţa Populaţiei. „Toate bazele de date ar trebui să fie interconectate. Cineva ar trebui să confrunte toate aceste baze de date”, a mai spus Luminiţa Costache.

Ministrul Educaţiei: „Probabil că o parte dintre aceşti copii n-o să-i găsim nicăieri, n-o să se înscrie la şcoală”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că o mare parte dintre copiii care s-au înscris la clasa pregătitoare provin de la grupa mare de grădiniţă. Este vorba de 127.129 de copii care acum sunt la grădiniţă.

„Aşadar, avem aproximativ 50.000 de copii veniţi în clasa pregătitoare din afara grădiniţei, nefiind obligatorie. Aceşti 50.000 de copii îi adunăm la copiii şcolarizaţi la grădiniţă în grupa mare al acestui an (192.374 copii), rezultând, atenţie, 242.000 de copii şcolarizabili în clasa pregătitoare, dar care nu sunt neapărat doar născuţii vii din 2009 (MECS număra copiii pe ani şcolari, INS numără naşterile pe an calendaristic)”, scrie Sorin Cîmpeanu într-o explicaţie pentru gândul.

Sorin Cîmpeanu arată că numărul copiilor şcolarizabili poate fi verificat pentru că rata de cuprindere în grădiniţă, declarată de INS, este de aproximativ 80%. „Copiii şcolarizaţi la grădiniţă în grupa mare a acestui an: 192.374 copii /0.80 = 240.468 copii, deci este corect, aflându-ne în marja de eroare statistică (comparat la cei 242.000 copii şcolarizabili la clasa pregătitoare, calculată mai sus)”, explică ministrul pentru gândul.

Cu toate acestea, ministrul Educaţiei admite că din numărul copiilor neînscrişi vor exista unii pe care nu-i vom regăsi nicăieri. „Probabil că o parte dintre aceşti copii n-o să-i găsim nicăieri, n-o să se înscrie la şcoală. Nu există o compatibilitate între bazele de date de la Ministerul Afacerilor Interne, de la Evidenţa Populaţiei şi de la Institutul Naţional de Statistică. Odată ce intră în sistemul de educaţie, copiii sunt în responsabilitatea Ministerului Educaţiei. Dar ce vă pot spune este că există o preocupare la nivelul Guvernului pentru a crea o compatibilitate între cele trei baze de date. Şi sperăm că acest lucru se va întâmpla până la finalul acestui an”, a spus ministrul Educaţiei.

„Cert este că astfel de calcule vom putea face mult mai corect în 2016”

Despre diferenţa dintre „cohorta" din 2009, adică 222.388 de copii născuţi vii, şi numărul de cereri la clasa pregătitoare, ministrul Educaţiei arată că cei  aproximativ 45.000 copii  pot fi justificaţi prin: reînscriere la grădiniţă (vom şti exact cifra lor pe 30 aprilie), înscrişii direct la clasa I (vom şti exact cifra lor tot pe 30 aprilie, anul trecut au fost cca 16.000), cei ţinuţi acasă încă un an (îi vom şti exact pe cei care au frecventat grădiniţa, dar nu apar niciunde, la 15 septembrie) decedaţi (îi va calcula şi declara INS ) şi emigranţi.

„Cert este că astfel de calcule vom putea face mult mai corect în 2016, deoarece, începând din acest an, MECS are construită şi funcţională aplicaţia care permite comparaţii la nivel de copil introdus în baza de date şi traseul lui educaţional, nu doar date declarative comparate”, a mai spus Sorin Cîmpeanu. În concluzie, ministrul susţine că înscrierea în clasa pregătitoare nu este relevantă din punct de vedere statistic, pentru că deşi este primul an obligatoriu de învăţământ, mulţi părinţi decid fie să îi mai ţină la grupa mare încă un an, fie acasă, fie să îi înscrie direct în clasa I. „Abia începând cu clasa a II-a cohorta se normalizează şi o putem clar compara cu născuţii vii din generaţia respectivă. MECS conlucrează în prezent cu Ministerul de Interne şi INS, în vedera compatibilizării bazelor de date, lucru pe care îl considerăm absolut necesar”, a spus Sorin Cîmpeanu pentru gândul.

Situaţia înscrierilor la clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2015/2016

Până la această dată, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a  admis 177.400 de cereri pentru înscrierea elevilor în clasa pregătitoare. Dintre acestea, peste 8.000 de cereri au fost admise în etapa a doua de înscriere. În prima etapă ce înscriere, desfăşurată între 23 februarie şi 13 martie, 98,99% dintre cererile de înscriere în clasa pregătitoare au fost admise. Mai exact, din totalul celor 170.996 de cereri depuse, au fost admise 169.275. Dintre acestea, 144.507 sunt cereri pentru unitatea de circumscripţie, iar 24.768 pentru altă unitate de învăţământ decât cea arondată.

În ceea ce priveşte solicitările din această categorie, 23.829 au fost admise, iar 939 au fost redirecţionate spre şcoala de circumscripţie, în condiţiile în care nu existau locuri suficiente la şcoala dorită, dar exista bifată opţiunea revenirii la şcoala de circumscripţie. 1.721 de cereri nu au putut fi admise din cauza lipsei de locuri la şcolile dorite, altele decât cele de circumscripţie, iar părinţii/tutorii legali nu au bifat opţiunea de revenire la şcoala arondată iniţial.

Pe de altă parte, un studiu UNICEF despre abandonul şcolar  arată că în România abandonul şcolar reprezintă o problemă a sistemului românesc de învăţământ insuficient tratată de către autorităţi. Raportul datat din 2012 arată că abandonul şcolar este în creştere în  România şi îl găsim mai ales la copiii de etnie romă, la cei care au crescut în familii sărace, la copiii din mediul rural şi la copiii cu dizabilităţi.  Aproximativ 20% din numărul total al copiilor de 3-6 ani nu merg la grădiniţă, 8% din numărul copiilor de 7-10 ani nu frecventează şcoala primară, în timp ce peste 5% ( din totalul copiilor de 11-14 ani nu merg la gimnaziu.

Cine trebuie să se înscrie în clasa pregătitoare

Cine trebuie să se înscrie obligatoriu în clasa pregătitoare: copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2015, inclusiv.

Cine se poate înscrie în clasa pregătitoare: copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2015, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltaării psihosomatice atesta acest lucru.

Pe de altă parte,  copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015, inclusiv, şi care nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2015, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

COHORTA COPIILOR NĂSCUŢI ÎN ULTIMII 8 ANI POTRIVIT DATELOR DE INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ:

2005 - 221.020

2006 - 219.483

2007 - 214728

2008 - 221.900

2009 - 222.388

2010 - 212.199

2011 - 196.242

2012 - 201.104

 

 

Citește și: