Diana MARCU
76226 vizualizări 8 sep 2014

„Tati, iartă-mă că ţi-am făcut necazuri”, i-a spus fetiţa în seara aceea, înainte de culcare. Lestat a mângâiat-o pe păr, şoptindu-i „Nici vorbă”. A doua zi însă, când s-a dus să o ia de la grădiniţă, educatoarea avea să-l anunţe că Lucrezia refuzase să intre singură la toaletă de frică. Plângea că vine un bărbat să o certe. Micuţa nu uitase incidentul la care asistase, împreună cu fratele ei, geamăn, la piscină, cu câteva zile în urmă. Atunci când tatăl ei a vrut să o schimbe, ca de atâtea alte zeci de ori, în vestiarul bărbaţilor de la clubul Health Academy Downtown, din incinta Hotelului Radisson Blu, s-a iscat o neînţelegere. Un client al clubului, care folosea şi el vestiarul, a venit spre ei nemulţumit de prezenţa fetiţei de 3 ani, acolo.

Zadarnic i-a explicat Lestat bărbatului că este vorba despre un copil în vârstă de 3 ani, şi că „în Europa cei mici sunt admişi în vestiarele de sex opus până la vârsta de 7 ani, însoţiţi de un părinte”. I-a spus şi că are gemeni, că are un partener şi că nu există o mamă care să însoţească fetiţa în vestiarul dedicat femeilor:

“Suntem o familie cu doi taţi”, a continuat Lestat, dar replica "Bulangiule, femeile ar trebui să plece acolo de unde au venit" a căzut peste el.

Incidentul a ajuns să fie discutat pe 8 septembrie în şedinţa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce Lestat şi Asociaţia Accept (n.r.organizaţie care apără drepturile omului şi are un interes legitim în combaterea discriminării îndreptată împotriva unui grup de persoane) au adresat o plângere Consiliului reclamând fapte de discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală şi statut familial din partea unui club de fitness cu pisicină. 

Oratio şi Lucrezia, pregătiţi să meargă la pisicină / Foto: arhiva personală

Opt sesizări într-un singur an: un cerc vicios

Este o premieră şi asta pentru că, deşi în România zeci de persoane sunt discriminate pe motive de orientare sexuală, foarte puţine se hotărăsc să sesizeze Consiliul. “Este regretabil că, de exemplu, anul trecut, doar opt astfel de sesizări au fost depuse”, declară pentru gândul Csabo Astalosz, preşedinte CNCD. “Nu sunt petiţii, deşi în realitate sunt astfel de cazuri de discriminare. Din păcate, persoanele aparţinând minorităţilor sexuale îşi ascund orientarea din cauza prejudecăţilor, stereotipurilor existente. Foarte puţine dintre aceste victime îşi asumă public identitatea şi foarte puţine fac plângeri”, declară oficialul. 

“Este o miză prea mare având în vedere că, la noi în ţară, sondajele arată că dintre toate grupurile expuse discriminării, românii acceptă cel mai  puţin persoanele LGBT (n.r. lesbiană, gay, bisexual şi transsexual), în sensul că nu doresc să aibă rude, prieteni, colegi de serviciu sau vecini LGBT”, afirmă pentru gândul Iustina Ionescu, avocat de Drepturile omului şi Director de Programe ECPI - Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice. Potrivit acesteia, miza este ridicată pentru că implică o anumită expunere. “Acceptarea şi susţinerea din partea celor apropiaţi este foarte importantă, dar aceasta presupune ca ei să cunoască identitatea persoanelor LGBT – un cerc vicios care, din păcate, nu poate fi spart decât de către persoanele LGBT”. Potrivit Iustinei Ionescu, “joacă un rol important şi lipsa de încredere în capacitatea şi dorinţa instituţiilor statului de a înfăptui justiţia, o problemă generalizată la nivelul societăţii româneşti. De aceea, cred că este important ca persoanele LGBT să ştie că există mai multe precedente şi în România în care angajatori, prestatori de servicii, politicieni sau persoane de rând au fost obligate să răspundă pentru faptele lor de discriminare împotriva persoanelor LGBT”.

Unele dintre aceste cazuri au ajuns în faţa autorităţilor cu ajutorul Accept, aşa cum este şi cazul Lestat – WorldClass România: “Este important ca persoanele discriminante să ia atitudine şi să nu se lase intimidate, chiar atunci când discriminatorul este o companie”, afirmă Florin Buhuceanu. “Doar aşa putem dovedi că nimeni nu este mai presus de lege”, spune directorul Accept.

“Scumpa mea, tu nu ai voie la pisicină

În vreme ce oficialul CNCD şi militanţii pentru drepturile omului vorbesc despre curajul de a vorbi despre discrimnare, Lestat, un cetăţean stabilit de 11 ani în România, vrea să ştie ce să îi răspundă fiicei sale, acum în vârstă de 4 ani, atunci când îl întreabă de ce ea nu mai merge la pisicină. “Încă suntem clienţi ai clubului, dar nu putem folosi toate serviciile pentru care plătim deoarece conducerea încă ne refuză accesul în vestiar cu fiica noastră. Ce pot să fac? Să merg cu fiul meu de patru ani, dar să-i spun surorii lui gemene: “Îmi pare rău, scumpa mea, nu te pot lua la piscină fiindcă familia noastră nu e binevenită la World Class Downtown”?

Imagine de vacanţă. Foto: Arhiva personală a lui Lestat

Într-un interviu pentru gândul acesta vorbeşte despre discriminare şi despre reacţia autorităţilor în astfel de cazuri. “Trăiesc în România de 11 ani şi este prima dată când am fost discriminat”, spune Lestat. Ştie că discriminarea poate apărea oriunde, dar se declară “şocat că, în acest caz, discriminarea vine din partea World Class, o companie al cărei client sunt de mai bine de un deceniu. Este şi mai şocant acum pentru că, în prezent, industria sănătăţii susţine peste tot în lume eforturile de a stopa bullying-ul (n.r. hărţuirea) în sport”.

“Poponarii, acasă

În clubul în care merge de peste 10 ani, Lestat a fost jignit. Nu doar el, ci şi partenerul său, în faţa copiilor pe care îi aduseseră la înot. Li s-ar fi spus „bulangii” şi „poponari”, iar cuvintele grele au venit din partea unor doi clienţi ai clubului de sport, chiar în incinta World Class România, fără ca nimeni să intervină. Se întâmpla pe 29 martie 2014, la prânz: “Femeile ar trebui să plece acolo de unde au venit”, „Aici sunteţi în România, nu în Germania.”

Pentru că situaţia devenise tensionată, Lestat povesteşte că a urcat la Dan Ciornei, administratorul clubului, cerându-i acestuia să intervină în raport cu cei doi agresori. “Domnul Ciornei mi-a spus că va veni mai târziu, dar între timp am fost daţi afară din vestiar, noi şi copiii”, rememorează incidentul Lestat. În cursul aceleiaşi zile, în absenţa unei reacţii din partea managerului de club, Lestat îl sună pe directorul World Class România, Mikael Fredholm, povestindu-i incidentul. Acesta şi-ar fi cerut scuze, iar discuţiile au continuat prin e-mail. Lestat a cerut numele celor doi agresori şi retragerea calităţii de membru al clubului pentru aceştia, în baza prevederilor contractuale care permiteau acest lucru în contextul pretinselor fapte. Dar nimic în acest sens nu s-a întâmplat.

Reguli noi pentru părinţi

Câteva zile mai târziu de la incident, când Lestat şi-a dus gemenii la pisicină a văzut un afiş potrivit căruia părinţii care vin însoţiţi de copii minori nu pot să mai utilizeze facilităţile vestiarului corespunzător sexului lor, pentru a echipa copiii de sex opus, indiferent de vârsta acestora. Practic, nu mai putea să o schimbe pe Lucrezia, fetiţei nemaifiindu-i permis accesul în vestiarul bărbaţilor.

Copila măsoară puţin peste un metru şi nu ştie să se dezbrace singură, să-şi strângă hainele, să-şi scoată din rucsac slipul de înot, să îşi îmbrace corect chilotul şi, cum este firesc, să deschidă şi să închidă singură cu cheiea dulapul din lungul vestiar dedicat femeilor la Health Academy Downtown. Are aproape 4 ani  şi puţin peste 100 de centimetri.

Noua regulă – afişată astfel încât oricine ajungea la sala de sport săo poată vedea, inclusiv Lestat – nu se regăsea în contractul încheiat de acesta cu clubul de fitness, ca prestator de servicii. Dar conform unui punct din Contract (pct.I.15), Lestat, ca membru, trebuia să respecte pe lângă Regulamentul Intern de Funcţionare al World Class şi „orice reglementări speciale, afişate şi/sau amplasate în diferite zone ale centrelor de sănătate”.

“Dragi membri,

Dorim sa va informam cu privire la regulile de utilizare a vestiarelor World Class atunci cand sunteti insotiti de copii, indiferent de varsta acestora din urma:

Astfel fetele trebuie sa foloseasca vestiarul destinat femeilor, iar baietii pe cel destinat barbatilor. Copiii, cat timp se afla in vestiare (pentru barbati sau pentru femei), in mod obligatoriu, trebuie sa fie insotiti de persoane de acelasi sex. Este strict interzis accesul in vestiare al adultilor si/sau copiilor de sex opus celui caruia ii este destinat vestiarul respectiv”.

Corespondenţă şi autoritate

Politica în cluburi similare din Europa şi SUA stabileşte o vârsta de 5-9 ani pentru copiii care pot avea acces în vestiarul corespunzător sexului opus, dacă sunt însoţiţi de părinţi aparţinând acestui sex.

Informaţii şi dovezi în acest sens au primit şi cei de la World Class din partea lui Lestat şi a partenerului său, dar regula a rămas neschimbată: “Pentru a satisface cât mai mulţi dintre clienţii clubului”, potrivit răspunsului primit în scris de la dl. Mikael Fredholm, Director General World Class Romania S.A., afirmă Lestat Monroe. Susţine că i s-a sugerat, la fel ca şi celorlalţi părinţi de sex opus copiilor lor, să folosească toaleta publică pentru a-i echipa pe aceştia înainte şi după folosirea piscinei.

Lestat susţine că iniţial s-a comunicat că noua regula a fost elaborată cu consultarea prealabilă a Directiei de Protecţie a Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (DPC), însă în momentul în care au cerut o copie a acestei decizii, managerul World Class România a replicat că nu există un răspuns scris şi nici o consultare propriu-zisă, ci o “discuţie prealabilă telefonică”.

Ulterior, în urma unui demers solicitat de către Lestat, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie i-a comunicat acestuia răspunsul trimis în data de 28.05.2014 avocatului World Class în legătură cu oportunitatea şi legitimitatea introducerii regulii în cauză.

Din răspunsul ANPDCA reiese că regula este în afara legii şi nu este oportună din punct de vedere al interesului copilului; dimpotrivă, siguranţa copilului primează, iar aceasta nu poate fi asigurată decât prin însoţirea copilului de un părinte. Conform ANPDCA, în cazul copiilor de vârste mici, dacă nu sunt prevăzute facilităţi de vestiare pentru familie, decizia accesului în vestiarul destinat persoanelor de sex opus copilului poate fi lăsată în seama părintelui:

            „...primordială este siguranţa copilului care poate fi asigurată cel mai bine dacă acesta este însoţit de un părinte/persoană de îngrijire. [...] Persoanele în măsură să evalueze impactul unei astfel de situaţii asupra copilului sunt chiar părinţii săi întrucât cunosc cel mai bine nivelul şi nevoia de intimitate, de spaţiu personal precum şi credinţele privind nuditatea care sunt împărtăşite în interiorul familiei.” (Adresa nr.1066/SJ/RP/28.05.2014)

Discuţiile cu managementul clubului au continuat, Lestat urmărind eliminarea măsurii discriminatorii. Din păcate, spune el, regula rămâne în vigoare la nivelul clubului, iar reprezentanţii Health Academy Downtown nu sunt interesaţi, conform propriilor declaraţii, să creeze facilităţi corespunzătoare pentru membrii care doresc sa beneficieze de serviciile pe care le plătesc, alături de copii de sex opus:

“După cum v-am mai comunicat, avem în vedere posibilitatea crearii unui vestiar pentru copii, nu ne-am decis dacă vom face asta sau nu, prin urmare este logic că nu vă putem comunica o data cand acesta va fi gata – fiindca doar analizam ideea. Aşa că pentru moment haide să spunem că nu vom deschide un vestiar pentru copii, ca sa evitam orice neînţelegeri”.

În ceea ce îi priveşte pe cei clienţi care i-au agresat pe Lestat şi pe partenerul acestuia în vestiar, au în continuare calitatea de membri ai clubului. “Bărbaţii care ne-au agresat au făcut asta pentru că suntem o familie homoparentală (n.r. formată din doi taţi). Erau şi alţi taţi cu fiicele lor în vestiar în acea zi, dar nu le-au spus nimic şi nu părea că le pasă. Iar conducerea şi angajaţii World Class s-au străduit din răsputeri să facă “problema” – existenţa părinţilor gay - să dispară, ca aceşti bărbaţi să fie mulţumiţi”, spune Lestat pentru gândul: “Mă aştept la un comportament homofob din partea oamenilor ignoranţi, sunt şocat să văd că o companie condusă de un suedez aparent educat - Mikael Fredholm - şi deţinută de investitori străini a încercat muşamalizeze acest incident şi să ne facă „să dispărem” ca familie homoparentală”.

Soluţia clubului: “jignitoare şi dezgustătoare

Lestat vorbeşte şi despre soluţia care i-a fost propusă de către managementul clubului, pentru a beneficia de serviciile plătite şi de a-şi duce copiii în continuare la pisicină: “Soluţia – să-i schimbăm pe copii în toaleta publică, folosită zilnic de sute de oameni – este pur şi simplu dezgustătoare şi jignitoare. Am vrut să folosim piscina de la clubul de la Marriott, unde este un aşa-zis vestiar pentru familii. Deşi există, sala nu este dotată adecvat şi este inutilă pentru că poate fi folosită doar de câte o familie pe rând; asta înseamnă că 45 de minute de înot cu copiii se poate transforma într-o şedere de două ore, cât te schimbi în costumul de baie, apoi aştepţi iar să te schimbi în hainele de stradă. De asemenea, nu sunt duşuri în vestiarul pentru “familii”, deci e imposibil să te speli”, afrimă acesta. În opinia sa, soluţia “cu adevărat rezonabilă” o reprezintă regulile existente în Europa şi America de Nord, potrivit cărora “copiilor să li se permită accesul în vestiarele persoanelor de sex opus, însoţiţi de un adult”.

Gândul a solicitat un punct de vedere managementului World Class România referitor la acest incident. Până la ora publicării acestui material nu am primit nicio precizare oficială.

 

Citește și: