Ioana Sfârlea
964 vizualizări 12 mar 2019

La numai 16 ani, Yin Yuguo şi-a dorit atât de mult să înveţe limba română la un nivel care să îi permită să traducă literatura ţării noastre în limba chineză, în principal opera lui Mihai Eminescu, încât s-a înscris, anul trecut, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, în programul pregătitor destinat cetăţenilor străini.

Tânărul admirat de profesori şi colegi pentru interesul lui pentru cultura României a devenit cunoscut în toată ţara după ce a participat, de 1 Decembrie 2018, la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, de la Alba Iulia, purtând un drapel şi însemne tricolore.

Adolescentul a murit în 22 februarie când, în timp ce călătorea spre Neamţ, a coborât din tren, în mers, în gara din Roman, a alunecat şi s-a lovit la cap de o bornă.

 

 

La propunerea Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, susţinută şi de Primăria Bacău, acesta va primit titlul de cetăţean de onoare post-mortem.

Ceremonia ar urma să fie organizată în data de 15 martie 2019, ziua când Yin Yuguo ar fi împlinit 17 ani.

„După cum se ştie, un tragic accident feroviar a determinat decesul tânărului, eveniment care a produs o vie şi îndelungată emoţie în rândul opiniei publice din România şi, desigur, în cadrul comunităţii băcăuane. (...) Iniţiativa comună a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi a Primăriei municipiului Bacău este menită a pune în valoare o pildă de ataşament faţă de spiritualitatea românească şi de slujire a unui ideal profesional, din partea unui tânăr studios”, se arată în proiectul de hotărâre citat.

Potrivit documentului citat, demersul este considerat „o răsplată pentru perseverenţa exemplară a tânărului în învăţarea limbii române şi familiarizarea cu elementele de cultură şi civilizaţie românească”.

foto: captură youtube.com

Citește și: