Andrei Dumitrescu - Mediafax
65595 vizualizări 2 sep 2013

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi zona Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

UPDATE 17.45 Reprezentanţii INML au ridicat cadavrul copilului.

UPDATE 16.17 Reprezentanţii INML se află în râpa în care a fost găsit copilul şi iau probe, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, care a precizat că băiatul de 4 ani a fost desfigurat. Cei şase câini care se presupune că i-au atacat pe copii au fost prinşi şi urmează să li se facă analize. În funcţie de rezultatul acestora, câinii vor fi duşi la un adăpost sau vor fi eutanasiaţi. 

UPDATE 16.00 Bunica şi tatăl copilului care a murit muşcat de câini au ieşit de la secţia 7 Poliţie, unde au fost audiaţi pentru scurt timp în legătură cu tragedia.

La ieşire, bunica vizibil traumatizată a spus că este prima oară când a mers cu copiii în Parcul Tei. "Totul s-a întâmplat în cinci minute, nu mi-am dat seama când au plecat copiii de lângă mine", a spus bunica.

Tatăl a declarat că intenţionează să dea în judecată Primăria sectorului 2.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi în Parcul Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica, au declarat oficiali din Poliţia Capitalei.

Tragedia a avut loc pe un teren privat, a precizat Primăria sectorului 2, care aparţine complexului rezidenţial Laguna Tei, aflat în faliment.

Bunica a sunat la numărul de urgenţă 112, în jurul orei 12.22, şi a anunţat că nu-şi mai găseşte unul dintre nepoţi. Femeia a spus că se afla în parc, împreună cu cei doi nepoţi ai săi, în vârstă de şase şi, respectiv, patru ani.

Conform declaraţiilor femeii, la un moment dat, cei doi copii s-au îndepărtat de ea şi au dispărut. În timp ce îi căuta, nepotul de şase ani s-a întors cu o rană la picior şi a povestit că el şi fratele său au fost atacaţi de câini. Băiatul a spus că fratele lui a fost prins de câinii maidanezi.

Incidentul a avut loc pe strada Tuzla din Parcul Tei. "Copilul a fost găsit cu multiple muşcături, fără şanse de supravieţuire, într-o zonă cu mulţi copaci, abruptă şi greu accesibilă", a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti.

Femeia a anunţat Poliţia, copilul de patru ani fiind găsit mort, într-un tufiş.

Zona în care a fost găsit copilul este securizată, pentru ca anchetatorii să poată face cercetarea la faţa locului.

Primăria Sectorului 2: Incidentul a avut loc pe un teren privat

Primăria Sectorului 2 precizează într-un comunicat de presă că  „tragicul accident” s-a petrecut pe un teren proprietate privată.

„Referitor la tragicul accident în care şi-a pierdut viaţa un copil, fiind muşcat de un câine, Primăria Sectorului 2 precizează că acest incident a avut loc pe un teren proprietate privată”, se arată în comunicat.

Terenul  se află pe strada Tuzla nr. 50 şi aparţine S.C. Laguna Tei SRL. Primăria precizează că incidentul nu a avut loc în Parcul Tei.

Laguna Tei este un proiect de complex rezidenţial de lux, aflat pe malul lacului Tei. Acesta a fost dezvoltat de spaniolii de la GEA International Development, care au investit 30 de milioane de euro, însă a intrat în faliment în 2012, conform Ziarului Financiar.

Peste 1.100 de persoane muşcate de maidanezi în Bucureşti, în doar 4 luni. Zona Tei, periculoasă

Peste 1.100 de persoane au fost muşcate de câini în Bucureşti, în primele patru luni ale anului, cele mai multe cazuri fiind în Sectorul 6 iar cele mai puţine în Sectorul 1, a declarat pentru Mediafax Răzvan Băncescu, cordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

Potrivit cordonatorului de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, din ianuarie şi până la începutul lunii mai au reclamat că au fost atacate de câini fără stăpân 1.929 de persoane, dintre care 1.123 au fost muşcate, în timp ce la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" au ajuns peste 4.000 de copii şi adulţi, în aceeaşi perioadă.

"Diferenţa dintre numărul persoanelor muşcate de câini înregistrate la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor şi numărul raportat de Institutul «Matei Balş» este dată de inexistenţa unui protocol între cele două instituţii. Lucrăm la acest aspect şi, pentru o evidenţă exactă, sper să finalizăm un acord cât mai curând. În evidenţa noastră, momentan, se află doar persoanele care ne sesizează direct, după cum se vede, mai puţine decât în realitate", a declarat pentru Mediafax Răzvan Băncescu.

Cele mai multe cazuri înregistrate la ASPA sunt în Sectorul 6, unde 483 de persoane au fost muşcate de câini, iar cele mai puţine în Sectorul 1, respectiv 32 de persoane.

În Sectorul 4, în primele patru luni ale anului au fost înregistrate 219 persoane muşcate de câini fără stăpân, în Sectorul 3 - 164 de persoane, în Sectorul 2 - 137, iar în Sectorul 5 au fost 92 de persoane.

"Este o legătură evidentă între zonele în care trăiesc cei mai mulţi câini fără stăpân şi cele în care sunt înregistrate persoanele care au suferit de pe urma acestor animale. Şi este evident faptul că zonele în care a fost înregistrat un număr mai mare de persoane muşcate de câinii fără stăpân se suprapun cu locurile unde am identificat haitele", a mai spus Răzvan Băncescu.

Datele ASPA privind persoanele muşcate de câini în Capitală se corelează cu harta privind incidentele cu câinii fără stăpân, în care Drumul Taberei este cartierul cu cele mai multe sesizări privind incidente legate de aceste animale, toate cele şase sectoare din Capitală având însă zone cu probleme legate de animalele agresive.

Pe harta ASPA, obţinută de MEDIAFAX şi prezentată în luna mai, au fost centralizate locurile unde s-au petrecut incidente cu câini fără stăpân, reclamate de cetăţeni timp de trei luni, atât telefonic, cât şi prin petiţii scrise sau online.

Analiza hărţii demonstrează că toate sectoarele Capitalei au mai multe zone în care a fost semnalată prezenţa unor câni agresivi, cele mai multe incidente reclamate venind însă din Sectorul 6, mai precis din Drumul Taberei.

Majoritatea sesizărilor din Sectorul 1 vizează zona cuprinsă între Calea Victoriei, Calea Plevnei şi Bulevardul Kogălniceanu, dar şi Parcul Herăstrău, unde cetăţenii au cele mai multe probleme cu câinii fără stăpân, la Roată, la restaurantul Pescăruş, dar şi în Grădina Japoneză.

În Sectorul 2, incidentele legate de câinii vagabonzi sunt concentrate în zona cuprinsă între Şoseaua Ştefan cel Mare, Şoseaua Colentina şi Bulevardul Lacul Tei, precum şi în Parcul Circului, zona Doamna Ghica şi strada Arhitect Grigore Ionescu.

În Sectorul 3, harta incidentelor este relativ uniformă, ieşind totuşi în evidenţă, după numărul de reclamaţii, Parcul IOR şi zona cuprinsă între străzile Dristor şi Râmnicu Vâlcea.

Sectorul 4 are probleme din acest punct de vedere în special în cartierul Berceni şi în apropierea Parcului Tineretului, către Sala Polivalentă şi Orăşelul Copiilor, dar şi în interiorul parcului, pe aleile de acces.

În Sectorul 5, conform datelor evidenţiate pe hartă, cele mai multe reclamaţii privind haitele de câini au vizat Calea Rahovei, Bulevardul Mihai Sebastian, zona 13 Septembrie (în jurul magazinului Prosper) şi Mărgeanului.

În Sectorul 6, pe câteva sute de metri din Bulevardul Drumul Taberei se concentrează 70 la sută din agesiunile înregistrate în sector, alte zone cu probleme fiind cartierul Crângaşi şi Bulervadul Iuliu Maniu, Pasajul Lujerului, Gorjului şi Bulevardul Uverturii.

Citește și: