4212 vizualizări 19 iul 2016

Cei doi s-au căsătorit la Bruxelles în 2010 şi, ulterior, au atacat în instanţă faptul că o căsătorie între două persoane de acelaşi sex nu este recunoscută pe teritoriul României. Judecătoria Sectorului 5 a admis excepţia de neconstituţionalitate şi au trimis-o către judecătorii constituţionali.

Relu Adrian Coman şi soţul său, cetăţeanul american Robert Clabourn Hamilton, au dat în judecată statul român în urma refuzului de a recunoaşte căsătoria lor oficiată în 2010 la Bruxelles. Autorităţile din România refuză, de asemenea, să recunoască relaţia de familie dintre soţi. Acest lucru îi împiedică pe cei doi să se stabilească în România, pentru că dreptul la rezidenţă se acordă exclusiv membrilor familiei. În momentul de faţă, Clai Hamilton nu poate locui legal în România pentru perioade mai lungi de 3 luni în calitate de membru de familie, deşi este căsătorit cu un cetăţean român.

Urmează ca, miercuri, CCR să se pronunţe. În cazul în care va decide că articolul 277 este neconstituţional, practic toate căsătoriile de acest fel încheiate în străinătate între un român şi o persoană de altă naţionalitate ar trebui recunoscute în România, scrie b1. Cel mai probabil, având în vedere că în România acest lucru e interzis, judecătorii vor respinge excepţia de neconstituţionalitate.

Cererea se va judeca în aceeaşi zi cu una contrară, de modificare a articolului 48 din Constituţie prin care termenul „soţi“ să fie înlocuit cu formula „bărbat şi femeie“.

Citește și: