Teodor Bobei
94 vizualizări 1 aug 2019

„Deputatul PMP Ionuţ Simionca susţine necesitatea organizării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să operaţionalizeze sistemul de alertă în cazul răpirii minorilor – pe modelul american AMBER Alert. În acelaşi timp, în contextul tragediei de la Caracal, acesta propune ca sistemul românesc să poarte numele ALEXANDRA Alert", se arată într-un comunicat emis, joi, de către deputatul de Bistriţa.

Parlamentarul PMP afirmă că în cazul "Caracal", dacă exista un astfel de sistem de alertă, toţi locuitorii din Caracal ar fi primit un mesaj asemănător celor primite de la RO-ALERT, cu informaţii despre răpirea Alexandrei.

„Având în vedere că mulţi vecini au spus că s-au întâmplat lucruri suspecte în jurul casei lui Gheorghe Dincă, poate şansele de salvare a Alexandrei ar fi crescut”, a declarat deputatul PMP.

Deputatul bistriţean a precizat faptul că un astfel de mecanism există încă din anul 2011, nefiind însă operaţional. Acest sistem se numeşte "Alertă Răpire Copii", însă a fost folosit o singură dată în ultimii 8 ani.

Comunicatul PMP vine în contextul în care la nivel de partide şi în dezbaterea publică au existat discuţii privind operaţionalizarea unui sistem de alertă în caz de răpire a minorilor şi schimbarea cadrului legislativ pentru împiedicarea unor evenimente asemănătoare.

USR a propus, luni, un set de 12 măsuri pentru prevenirea apariţiei unor noi cazuri precum cel al crimei din Caracal. Printre măsurile puse în dezbatere publică se numără eliminarea Legii recursului compensatoriu şi operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil.

 

Citește și: